Adalet Mitingi'ni yerli ve yabancı çok sayıda basın kuruluşu dakika dakika verirken, gelirinin yüzde 85'ini halktan kesilen paralardan elde eden TRT'nin mitinge, yayınlarında bir dakika dahi yer vermemesi Meclis gündemine taşındı.
TRT yayınını Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Atila Sertel, "2 milyondan fazla kişinin katılımıyla yapılan, Türkiye genelinde milyonların desteğini alan Adalet Mitingi'ne TRT'nin kör, sağır, dilsiz kalmasının sebebi nedir? Mitingin yayınlanmaması için kim veya kimler talimat vermiştir" diye sordu.
TRT'nin "adaletsiz" yayın politikasının Adalet Yürüyüşü ile tamamen ayyuka çıktığını ifade eden Sertel, yarım asırlık kurumun bütün değerlerinin yok edildiğini ve AKP iktidarının çiftliği haline geldiğini söyledi.
MUHALİFLERDEN KESİNTİ YAPILMASIN
TRT'nin 2 milyarı bulan bütçesinin yüzde 85'inin elektrik enerjisi hasılat payı ve bandrol gelirlerinden elde ettiğini ifade eden Atila Sertel, şunları söyledi:
"TRT'de habercilik ve tarafsız yayıncılık bir kenara bırakılmış 'sahibinin sesi' yayıncılığına başlanmıştır. O halde belli bir kitlenin ve partinin sesi haline gelen TRT için bundan sonraki süreçte iktidarı desteklemeyenlerin elektrik faturalarından kesinti yapılmaması ve aldıkları elektronik aletlerin bandrol gelirlerinin TRT'ye aktarılmaması gerekmektedir. TRT'ye sadece izleyenler ve AKP'yi destekleyenler katkıda bulunsun! Halkın tamamından alıp, belli bir bölümüne göre yayıncılık yapmak asla kabul edilemez. TRT'den sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve TRT'nin çiçeği burnunda Genel Müdürü İbrahim Eren halka bunun hesabını vermelidir"
YENİ GENEL MÜDÜR VEFA BORCUNU ÖDÜYOR
Öte yandan TRT'nin yeni genel müdürünün Bilal Erdoğan'ın okul arkadaşı olduğunu geçen yıl gündeme getiren ve Haziran ayında yapılan KİT Komisyonu'nda İbrahim Eren'in yeni genel müdür olacağını açıklayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, "TRT Genel Müdürlüğü'ne atanan İbrahim Eren, yeterli liyakata sahip değildir. Buna rağmen yaklaşık 4 yıldır TRT Genel Müdür yardımcılığı yapmakta ve kurumun bütçesini neredeyse tek başına yönetti" dedi.
'TRT PAYI HAKSIZ BİR BEDEL'
CHP, elektrik faturalarından alınan TRT payının kaldırılması amacıyla kanun teklifi verdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu imzasıyla Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanununun Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.
Elektrik abonelerinden alınan "TRT payı"nın bir kanuni dayanağa sahip olmakla birlikte elektrik kullanımıyla ilgisi olmayan, haksız bir bedel olarak tüketiciye yansıtıldığı iddia edilen teklifin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:
"Yapılan araştırmalara göre 1-20 Mart 2017 tarihleri arasında TRT'de yayınlanan 6 programda Cumhurbaşkanına, 15 programda AKP yetkililerine yer verilirken CHP, MHP ve HDP ile ilgili tek bir programa yer verilmemiştir.
TRT Haber kanalında ise 1-20 Mart tarihleri arasında Cumhurbaşkanına 321 dakika, AKP'ye 568 dakika yer verilirken CHP, MHP ve HDP'ye hiç yer verilmemiştir. Söz konusu tarihler arasında TRT Haber'in iktidarla ilgili 889 haberi yayınlanırken muhalefetle ilgili hiç haber yayınlanmamıştır.
1-10 Mart 2017 tarihleri arasında referanduma dair haber bültenlerinde, miting ve konuşmalarla ilgili haberlerde Cumhurbaşkanlığına 53,5, AKP'ye 83, MHP'ye 14,5 saat ayrılırken CHP'ye 17 saat, HDP'ye ise 33 dakika ayrılmıştır.
1-20 Mart 2017 arası canlı yayınlarda Cumhurbaşkanına 169 saat, AKP'ye 301,5 saat ayrılırken MHP'ye ayrılan süre 15,5 saat, referandumda ‘hayır' diyeceklerini açıklayan CHP'ye 45,5 saat ayrılırken, HDP'ye hiç yer verilmemiştir."