HABER

CHP Uşak milletvekilinden Eşme sorusu

UŞAK (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Prof. Dr. Osman Coşkunoğlu, Eşme'de yaşanan enfeksiyon olaylarıyla ilgili olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye alınan önlemlerle ilgili sorularına yazılı cevap istedi.

Eşme'de yaşanan enfeksiyon ve son olarak içme suyu kuyusunda çıkan arsenik maddesinin bölge halkını tedirgin ettiğini ifade eden Coşkunoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a şu soruları yöneltti:

"Gerek yurttaşlarımızın sağlığını korumak amacıyla, gerekse bu gibi olayları istismar etmek isteyenlere malzeme sağlanmasını önlemek amacıyla, herhangi bir zehirlenme olayının derhal nedenini saptayacak ve derhal gerekli önlemleri alacak bir alt yapı geliştirilmesi için bakanlığınız ne yapmayı düşünüyor? Kanda siyanür hangi düzeylere kadar öldürücü olmadan bulunabilir ve bunun saptanması için neler yapılabilir?

Bu saptamayı gerçekleştirecek bir donanımı olan bir laboratuvar, Eşme'de ne zaman kurulacak? Örneğin arsenik gibi ağır metallerden olabilecek zehirlenmeler için nasıl bir tahlil, tedavi ve önlem planı uygulanacaktır? Olası bir ağır metal zehirlenmesi durumuna hızlı ve güvenli bir müdahale için gerekli bir plan ve bu planı uygulayacak bir altyapı (uzman doktor, ambulans, laboratuvar ve diğer) geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

Halkımızın düzenli ve güvenilir olarak bilgilendirilmesi için ve olası semptomlar hakkında bilinçlendirilmesi için Eşme ve Ulubey yöresinde bir kampanyanın gerekli olduğunu düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız neden? Düşünüyorsanız bunu kim, nasıl ve ne zaman gerçekleştirecek? Sadece altın madeni civarında değil, Eşme ve Ulubey'in etkilenebilecek yörelerinde topraktan, sudan, havadan ve insandan gerekli numuneleri alıp bunları tahlil edecek ve bunu sürekli ve düzenli yapacak bir altyapı düşünüyor musunuz? Ne zaman gerçekleştireceksiniz?"

Uşak Milletvekili Coşkunoğlu, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye de, "Cevher bulunan yörelerdeki jeolojik yapı nedeniyle içme suyunda arsenik gibi ağır metaller bulunduğu, hatta şu sıralarda Eşme'ye içme suyu sağlayan bir kuyuda yüksek dozda arsenik bulunduğu dikkate alınırsa, bu gibi olası çevre sorunları hakkında ne gibi önlemler düşünüyorsunuz? Somut olarak, Eşme'deki bir kuyuda saptandığı gibi, yüksek dozda arsenik veya diğer ağır metallerin ileride diğer kuyularda, yer altı suyunda ve toprakta bulunma durumunun saptanması için Eşme ve Ulubey yörelerinde ne gibi somut analiz ve önlemler düşünüyorsunuz?

Sadece altın madeni civarında değil, Eşme ve Ulubey'in etkilenebilecek yörelerinde topraktan, sudan, havadan ve insandan gerekli numuneleri alıp bunları tahlil edecek ve bunu sürekli ve düzenli yapacak bir altyapı düşünüyor musunuz? Ne zaman gerçekleştireceksiniz?" sorularını sordu.

En Çok Aranan Haberler