ANKARA (İHA) - Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre derlenen bilgiler doğrultusunda, Türkiye'de gelir düzeyi yüksek kesim CHP'yi, orta kesim AK Parti'yi, gelir düzeyi en düşük kesim ise DEHAP'ı destekliyor.
Dünya genelinde sol partiler, toplumda geliri düşük kesimden oy alırken, Türkiye'de bu durumun tersi yaşanıyor. Türkiye'nin en güçlü sol partisi olarak kabul edilen CHP, geliri en yüksek kesimden oy alıyor. Türkiye'deki dar gelirli vatandaşlar 1970'li yıllarda sol partilerin oy potansiyeli olarak kabul edilirken, 1980'li yıllarda ANAP'ı, 1990'lı yıllarda ise milli görüşü iktidara getiren 'sessiz çoğunluk' olarak tanımlandı. Solun yıllardır bu kesimlerden oy kaybetmesi, bu partilerin sosyal demokrat politikalardan uzaklaşmasına bağlanıyor. Dünyanın birçok ülkesinde sol partiler ülkedeki 'ezilmiş, yoksul' kesimi temsil ederken, Türkiye'deki en önemli sol parti olarak kabul edilen CHP, gelir seviyesi yüksek kesimlere hitap ediyor. Ekonomik krizlerle birlikte solun oy kaybetmesi de halkın gelir seviyesinin düşmesine bağlanıyor. Sağ partiler daha çok orta gelirli kesimler tarafından destek görürken, gelir seviyesi en düşük kesimler ise DEHAP'ı destekliyor. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE)'nin açıkladığı son rakamlar olan 2001 yılı istatistiklerine göre, Türkiye'de yılda kişi başına düşen milli gelir 2 bin 146 dolar.
İHA'nın yaptığı araştırmaya göre orta gelirli illerde AK Parti, gelir seviyesi yüksek illerde CHP birinci parti durumunda. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde AK Parti'nin birinci parti olduğu 57 ilde ortalama kişi başına düşen yıllık gelir bin 852 dolar olarak gerçekleşirken, CHP'nin birinci olduğu 11 ilin gelir ortalaması ise 2 bin 384 dolar. DEHAP'ın birinci olduğu 13 Doğu ve Güneydoğu ilinde ise bu rakam 928 dolarda kaldı.