ANKARA (ANKA) - Cumhuriyet Halk Partisi'nde kurultay süreci işlerken, genel başkan adayları netleşiyor. Adaylığını günler önceden duyuran ve seçim çalışmaları için büro kiralayan Samsun Milletvekili Haluk Koç, resmi açıklamayı yarın yapacak. Koç'a açıklamasında, 20'ye yakın milletvekilinin ve pek çok partilinin destek vereceği öğrenildi.
CHP'de yaklaşan kurultay öncesi, genel başkan adaylarının sayısının her geçen gün artması, muhalifleri "ortak adaya" zorluyor. Adaylık için adı geçenlerin sayısının 5'e çıkması, delege sayısı dikkate alınınca, muhaliflerin işinin hayli zor olacağı gözüküyor. CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç, yarın yapacağı basın toplantısıyla adaylığını resmen ilan edecek. Koç, daha önce CHP Parti Meclisi Üyesi Gülsün Bilgehan'la "tek aday" konusunu görüşmüş, ancak iki taraf bu konuda uzlaşamamıştı. Koç, Yıldız'da tuttuğu çalışma ofisindeki çalışmaların bitmemesi nedeniyle söz konusu toplantıyı İnşaat Mühendisleri Odası'nda yapacak.
Koç, burada kurultay sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunduktan sonra, CHP'nin önümüzdeki yıl Mart ayında yapılacak kurultayında genel başkanlığa aday olduğunu açıklayacak.
-BİLGEHAN'IN ZOR KARARI-
İsmet İnönü'nün torunu CHP PM Üyesi ve önceki dönem Ankara Milletvekili Gülsün Bilgen ise, "ortak aday" konusunda Haluk Koç'la son bir görüşme daha yapacak. Bilgehan'ın söz konusu görüşmeden de sonuç alamaması durumunda, adaylık konusunda adım atması bekleniyor. Bilgehan'a aday olması yönünde başta CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen olmak üzere partinin önde gelen birçok isminin baskı yaptığı biliniyor. Bilgehan'ın, adaylığa sıcak baktığı ancak, "ortak aday" konusunda ısrarcı olduğu kaydediliyor. Ancak, Bilgehan'ın "ortak aday" formülünü hayata geçirememesi durumunda, adaylığı gündeme alması bekleniyor.
-CHP'DE HANEDANLIK TARTIŞMASI-
Öte yandan, Bilgehan ismine CHP içinden de aykırı sesler şimdiden çıkmaya başladı. Gülsün Bilgehan'ın, İsmet İnönü'nün torunu olması CHP içinde de "hanedanlık" tartışmalarını gündeme getirdi. Bazı üst düzey CHP yöneticileri, CHP'nin "hanedanlık" olmadığına vurgu yaparak, Bilgehan'ın adaylığına tepki gösterdi. CHP içinde İsmet İnönü ve Erdal İnönü'nün ayrı bir yeri olduğu ifade edilirken, Bilgehan'ın adaylığını "ahlaki" bulmayanlar olduğu biliniyor.
Bilgehan'ın kurultayda aday olması durumunda, Erdal İnönü'nün ardından Baykal'la genel başkanlık yarışına giren İnönü ailesinden ikinci isim olacak. Erdal İnönü'nün Baykal'a karşı kazandığı zaferlerin aksine, Bilgehan'ın, Baykal karşısında şansı ise zayıf görülüyor.
-OYAN ÖRGÜTLENMEYE HIZ VERDİ-
Genel Başkanlık yarışında adı geçen diğer bir isim CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ise, Türkiye gezileri için programlarını yapmaya başladı. İlk yurt gezisinin geçtiğimiz haftalarda İzmir'den başlatan ve burada ilk toplantısını gerçekleştiren Oyan, il ve ilçe kongrelerinden çıkacak tabloya göre, adaylığını gündeme getirecek. Oyan'ın, olağan kurultayın yapılacağı Mart 2008'e birkaç ay kala adaylığını resmen duyurması bekleniyor.
-DEMOKRATİK DEĞİŞİM HAREKETİ-
CHP eski Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay'ın liderliğindeki Demokratik Değişim Hareketi ise, kurultaya iddialı hazırlanıyor. Çevresinde bir çok eki milletvekili ve eski CHP'li yöneticilerin bulunduğu Tomanbay, gelişmelere göre, hareket etmeyi planlıyor. CHP lideri Baykal'a karşı dört yıldır muhalif hareket içinde yer alan Tomanbay'ın, önümüzdeki günlerde Gülsün Bilgehan'ın ekibiyle de bir görüşme yapacağı öğrenildi. Görüşmede ise yine "ortak aday" formülünün masaya yatırılması bekleniyor.
-SARIGÜL'ÜN ÇALIŞMALARI-
CHP Merkez Yönetim Kurulu tarafından, kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak Yüksek Disiplin Kurulu'na sevkedilen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, mahkeme yoluyla tedbir kararını kaldırmayı planlıyor.
Adaylık için adı öne çıkanların hiçbirine destek vermeyeceğini açıklayan Sarıgül'ün, Anadolu örgütlenmesini hızlandırdığı ve kurultayda yeniden aday olmak için yasal formül arayışına girdiği öğrenildi.
-MUHALİFLERE "YÜZDE 20" ENGELİ-
Genel Başkanlık yarışına girmeyi planlayan, Koç, Bilgehan, Sarıgül, Tomanbay ve Oyan'ın, adaylıkları önündeki en büyük engel ise CHP tüzüğü. Tüzüğe göre, genel başkan adayı olabilmek için, üye tam sayının (kurultay delegelerinin) en az yüzde 20'sinin yazılı önergesi gerekiyor. Böyle bir durumda, genel başkanlık için en fazla 5 kişi aday olabilecek. CHP lideri Deniz Baykal'ın da aday olması durumunda, kurultayda genel başkan adaylarının sayısı 6'ya ulaşacak. Bu durumu dikkate alan muhalifler, "ortak aday" konusunda son ana kadar uzlaşı aramayı sürdürecek gibi gözüküyor. Eğer ortak aday çıkarılamazsa, muhaliflerin Baykal karşısındaki şansı rakamsal denge açısından oldukça düşük olarak yorumlanıyor.
Genel başkan adaylığı için en ciddi çalışmaları yürüten Haluk Koç'u yaklaşık 20 milletvekilinin desteklediği, CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz ise delegelerin desteği için çalışmalara başladığı biliniyor.