HABER

CHP'de "Sarıgül" krizi

CHP'de "Sarıgül" krizi

ANKARA (İHA) - Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün mahkeme kararıyla ihracının durdurulması, CHP'de şok etkisi yaptı. Kararı hayretle karşılayan CHP yönetimi, bu tür kararların önündeki temyiz engelini kaldırmak için harekete geçeceğini bildirdi.

CHP'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, CHP gibi, hukuk camiası ve kamuoyunun da mahkemenin verdiği kararın gerekçesini hayret ve şaşkınlıkla beklediği ifade edildi. CHP'nin olağanüstü kurultayında yaşanan olaylar, partili bir belediye başkanının kurultay salonunda dövülerek kanlar içerisinde bırakılması ve salonun basılmasının kurultayı canlı olarak yayınlayan 18 televizyon kanalı tarafından 70 milyona iletildiği kaydedilen açıklamada, ertesi gün çıkan gazetelerde de bu olayların ayrıntılı olarak yer aldığı vurgulandı. "Şimdi herkes merak ediyor, 18 televizyon kanalının canlı olarak yayınladığı kurultayı basmak, salonda partili belediye başkanını yumruklamak, kan içinde bırakmak parti suçu değilse, suç nedir?" diye sorulan açıklamada, hukukun hangi platformda olursa olsun saldırıya ve şiddete hoşgörüyle yaklaşmasının asla kabul edilemeyeceği belirtildi.

Öte yandan, Siyasi Partiler Yasası'nın bir partinin kendi üyesi hakkında aldığı disiplin kararıyla, bu konudaki yaptırımını Asliye Hukuk Mahkemelerinin sadece "Şekil ve Usul" açısından denetimini öngördüğüne işaret edilen açıklamada, mahkemenin siyasi partilerin disiplin işlemlerini esasa ilişkin irdeleme hakkı olmadığı vurgulandı.

Ayrıca, bu mahkemelerin siyasi partilerin disiplin organlarının görevlerini üstlenmelerinin de hukuka uygun düşmeyeceği ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Siyasi Partiler Yasası'na göre, Asliye Hukuk Mahkemeleri'nin aldıkları kararlar kesindir. Şekil ve usul açısından yargılama yaptıkları ve esasa girme yetkileri olmadığı için bu kararların tek yargıç ile alınması ve kesinleştirilmesi kabul edilmiştir. Öyle anlaşılıyor ki, bu bir hukuki eksikliktir. CHP bu konuda üzerine düşeni yapacak ve böylesi yargılamalarda da Yargıtay denetimini esas alan bir düzenleme için harekete geçecektir. Çünkü, itiraz ve temyiz olanağı bulunmayan, tek yargıcın kararıyla kesin hüküm verilen durumlarda hukuki hatalar ve toplumsal zafiyetlerin yargı kararlarına yansıması, yargının etki altına alınabilme ihtimaliyle, yargının saygınlığına zarar verebilecek etkileme girişimlerine daha uygun bir ortam yaratılması olasılığı kaçınılmazdır."

CHP'nin yargıya son derece saygılı olduğu belirtilen açıklamada, bu saygısının gereği olarak, yargı kararlarının da toplum vicdanını tatmin etmesini, hukukiliğinin asla tartışılmayacak olmasını istediği ifade edildi. Bu nedenle her platformda hukuku ve hukukiliği savunan CHP'nin, hakim Bilal Yıldırım'ın verdiği kararı da bu anlayışla değerlendirerek, şekil ve usulle ilgili olarak bir eksiklik varsa gereğini yerine getireceği bildirilen açıklamada, "Bunu yaparken, 18 televizyon kanalının canlı olarak yayınladığı kurultayın basılması, salonda partili belediye başkanını yumruklanması, yüzünün gözünün kan içinde bırakılması, bunun milyonlarca insanın gözü önünde yapılması ve doktor raporuyla da kanıtlanması, parti suçu değilse, parti suçu nedir diye soracak?" denildi.

En Çok Aranan Haberler