HABER

CHP’den Balyoz'a Ecevit alıntılı tepki

CHP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, “Bülent Ecevit ahiretten sizlere bir kez daha sesleniyor” diyerek eski Başbakan Bülent Ecevit’in bir yazısından alıntılardan oluşturduğu basın açıklaması yaptı.

Açıklamada Ecevit’in, “Yargı organları yeterince bağımsız değilse, yargıçlar yeterince güvenceden yoksunsa, mahkemelerin vereceği en adaletli kararlar bile inandırıcı olamaz; halk, adalet inancını devlete güvenini yitirir” sözüne yer verildi.

CHP’li İçli açıklamasına “Bülent Ecevit ahiretten sizlere bir kez daha sesleniyor” diye başlık attı. Ecevit’in “Adalet dağıtanlara, devlette ve toplumda, İngiliz tarihçinin deyimiyle, üzerlerine iktidar gölgesinin düşmeyeceği kadar ‘yüksek ve onurlu bir yer’ sağlanmalıdır” deyişini alıntılayan İçli, açıklamasını eski başbakanın 12 Eylül müdahalesinin ardından, 30 Mayıs 1981 tarihli Arayış dergisindeki şu yazısından oluşturdu:

“ADALETE KARŞI ADALETSİZLİK

İnsanlar bir ölçüye kadar özgürlük kısıntılarına, baskıya zulme katlanabilirler, ama haksızlığa, adaletsizliğe katlanamazlar. En zayıf, en ürkek insan bile haksızlık, adaletsizlik karşısında tepki duyar ve tepkisini hiç beklenmedik biçimde ve ölçüde açığa vurabilir.

Toplumda huzur sağlamanın, insan ilişkilerini de yurttaş-devlet ilişkisini de sağlıklı ve üzgün yürütebilmenin başta gelen koşulu adalettir.

Adaletin dayanağı ise, yargı erkinin, yargı organlarının bağımsızlığıdır.

Yargı organları yeterince bağımsız değilse, yargıçlar yeterince güvenceden yoksunsa, mahkemelerin vereceği en adaletli kararlar bile inandırıcı olamaz; halk, adalet inancını devlete güvenini yitirir.

Adalete inanç ve devlete güven sarsıldıkça da, hakkına razı olmayanlar artar, yargı organları dışında hak arama eğilimleri yaygınlaşır, toplumsal ilişkiler zedelenir ve en kötü anlamıyla anarşi ortaya çıkar. O durumda, anarşiyi önlemenin, koyu bir baskı rejimi kurmaktan başka çaresi görülemez olur ve demokratik hukuk devletinin yolu tıkanır.

Onun için, yargı erkinin bağımsızlığı, adaletin dayanağı olduğu kadar, demokrasinin de gereğidir.

Eğer Türkiye'de gerçek demokrasi amaçlanıyorsa, yargı erkinin bağımsızlığını ve yargıç güvencesini zedelemekten kaçınılmalıdır.”

ANKA

En Çok Aranan Haberler