ANKARA (ANKA)- CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, mektup göndererek, "Dönüşüm Alanları Hakkında Kanun asarısı"nın TBMM'den geri çekilmesini istedi.
Mektupta, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarının "sakıncalara" rağmen TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'ndan geçtiği belirtildi. Karademir, "Sayın Başbakan, size bu mektubu yazmamı zorunlu kılan neden, bu tasarının, kamu yararı ve ulusal çıkarlarımızla örtüşmediğini görmem ve ulusal değerlerimizi koruyan yasaları devre dışı bırakan bu tasarının onarılması olanaksız sorunlara ve toplumsal olaylara sebep olabileceğini sizlerle paylaşmayı istememdendir" dedi.
Tasarının 4. maddesi ile Orman Kanunu, Kıyı Kanunu, Boğaziçi Kanunu, Milli Parklar Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Çevre Kanunu, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Kurulmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname, Maden Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Mera Kanunu kapsamında kalan yerlerde "konut, ticaret, sanayi, rekreasyon ve diğer yatırımların" yapılabileceğinin öngörüldüğünü belirten Karademir, "Söz konusu alanların tabi olduğu özel yasalar ile ilgili kurumlara verilen planlama ve uygulama yetkileri bu tasarı ile durdurulmaktadır. Bu alanlarla ilgili kurum ve kuruluşların yetkileri sadece görüş verme ile sınırlandırılmaktadır" dedi.
Rejimi tehlikeye sokar
Söz konusu yasaların kamu yararını koruduğuna dikkat çeken Karademir, ilgili maddelerin Türkiye Cumhuriyeti rejiminin temelini oluşturan düzenlemeler olduğunu söyledi. Tasarının, Danıştay'ın dayandığı hukuk sistemini ortadan kaldıran bir düzenleme olduğunu savunan Karademir, "Tasarının, kamusal hakları, sosyal hakları, çevre hakkını ve gelecek kuşak haklarını yok saydığı açıktır. Düzenleme bu haliyle, Cumhuriyet rejimini tehlikeye sokacak kadar ciddi bir rejim değişikliği yasasıdır" dedi.
Deprem uyarısı
Türkiye'nin yüzde 98'inin deprem kuşağında yer aldığına işaret eden Karademir, afetlerde hasar alan yapıların arasında kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapıların öne çıktığını belirtti. Karademir, şunları kaydetti:
"Türkiye Cumhuriyeti parlamentosunun görevlerini devre dışı bırakan bu tasarı, parlamentonun onurunu ve saygınlığını zedeleyecektir. Türkiye Cumhuriyeti parlamentosu ve hükümetlerinin, denizlerin kirlenmesine, havamızın ve suyumuzun zehirlenmesine, ormanların işgal edilmesine, çevremizin betonlaşmasına izin vermeyen, kamusal ve sosyal haklara saygılı, çocuklarının yüzüne utanarak bakmayan, ulusal çıkarlara uygun, bilimsel, yaşamsal ve hukuksal görev ve sorumluklarının olduğunu düşünüyorum."