ANKARA (İHA) - CHP, 2005 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, başvurunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümete özellikle bütçe yapımı ve tekniği konusunda birçok uyarıda bulunduklarını; ancak bu uyarılarının AK Parti tarafından dikkate alınmadığını belirtti. Bütçe Yasası'na bütçe ile ilgisi bulunmayan hükümler konulduğunu kaydeden Anadol, kazanılmış hakları da zedeleyen bu hükümlerin uygulanması halinde sonradan giderilmesi güç ya da olanaksız zararlara yol açtığını söyledi.
Yasa ile emeklilerin haklarının ellerinden alındığını savunan Anadol, "Bir emekli vatandaşımız devletle ilişkili bir işte çalıştığı zaman aldığı emekli maaşı iptal edilecek. Bu büyük bir haksızlıktır ve hukuka aykırıdır. Hükümet yetimlerin maaşlarına da IMF'nin isteği doğrultusunda göz dikti. Biz CHP olarak sürekli Anayasa Mahkemesi'ne gelmekten hoşnut değiliz. Biz isteriz ki, kurallara uygun yasalar çıksın ve uygulamaya konulsun" dedi. Parti olarak, bu hükümet döneminde bir rekora gittiklerini ifade eden Anadol, "Biz, 43 kez Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk, bunun 28'inde iptal, 16'sında ise yürütmeyi durdurma kararı verildi" diye konuştu. Parlamentonun çalışmalarıyla ilgili zaman zaman övücü sözler söylendiğini belirten Anadol, "Ancak çalışmalar böyle sonuçlanınca bunun bir yararı olmuyor. Yasalar Anayasa Mahkemesi'nden ve Cumhurbaşkanı'ndan dönünce, bu fazla mesai angaryaya dönüşüyor" dedi.
CHP'nin, iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediği bütçede yer alan ilgili madde ve fıkralar, emeklilerin kamuda çalışmaya başlamaları halinde emekli maaşlarının kesilmesini düzenliyor. CHP'nin başvuru dilekçesinde bu düzenlemenin bütçe ile ilgili bulunmadığı halde Bütçe Kanunu'na konulduğu savunularak, yasanın toplam 20 hükmünün Anayasa'nın 2, 11, 87, 88 ve 161. maddelerine ve 153. maddesinin son fıkrasına aykırı olduğu belirtildi.