HABER

CHP’den “çözüm” teklifi

CHP, Meclis Genel Kurulu'nda yarın Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile Ortak Akıl Heyeti Kurulmasına ilişkin kanun teklifinin doğrudan gündeme alınmasını isteyecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi, Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile Ortak Akıl Heyetinin kurulmasını öngörüyor.

Tanrıkulu, Genel Kurul'da yarın teklifinin İçtüzük 37'ye göre doğrudan gündeme alınmasını isteyecek.

Teklifin gerekçesinde şu ifadeler yer alıyor:

"Kürt meselesinde, TBMM denetiminde bir süreç ve mekanizma oluşturulması ertelenemez bir aşamaya gelmiştir. Önerimiz, TBMM bünyesinde bir Toplumsal Mutabakat Komisyonu ile sivil alanda, TBMM ile bağlantılı ve koordineli şekilde faaliyet gösterecek bir Ortak Akıl Heyeti oluşturulmasını öngörmektedir. Hükümet; terör ve şiddetin sona erdirilmesi ve Kürt meselesinin çözümüne ilişkin düşünce ve önerilerini, bugüne kadar olanların değerlendirmesini de yaparak TBMM Başkanının oluruyla Toplumsal Mutabakat Komisyonu'na iletecektir."

-CHP'NİN ÇÖZÜM PAKETİ-

Teklife göre, Toplumsal Mutabakat Komisyonu TBMM Başkanlık Divanı'nın kararıyla kurulacak. Komisyon, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin kendi üyeleri arasından göstereceği ikişer milletvekilinden oluşacak. TBMM Başkanı Komisyonun başkanı olacak. TBMM Başkanının yokluğunda, görevlendirdiği Başkan Vekili Komisyona başkanlık edecek. Herhangi bir nedenle Komisyon üyeliğinin boşalması halinde aynı esas ve usulle Komisyon üyesi seçilecek.

-KOMİSYONUN GÖREVLERİ-

Komisyon, Türkiye'nin toplumsal mutabakatla çözülmesi gereken temel sorun alanlarında; TBMM'de grubu bulunan siyasal partiler arasında doğrudan diyalog, etkili iletişim ve işbirliği ortamı oluşturarak görüş ve yaklaşım farklılıklarını demokratik süreç ve eşitlikçi zeminlerde en aza indirmekle görevli olacak. Bakanlar Kurulunun çözüme ilişkin geliştirdiği strateji ve programı var ise, TBMM Başkanlığı aracılığı ile Komisyona sunacağı strateji ve programı değerlendirecek.

Komisyon çalışma sürecini kendi belirleyecek ve kurulduğu andan itibaren en geç 12 ay içinde raporunu tamamlayarak TBMM Başkanlığına sunacak.

Ortak Akıl Heyeti Komisyon kararıyla kurulacak. Heyet, Komisyonda üyesi bulunan her siyasi partinin, toplumsal sorunlara duyarlılığı olan ve siyasi partilerle üyelik bağı bulunmayan kişiler arasından önereceği üçer üyeden oluşacak. Siyasi partilerin önereceği üyelerden en az birinin kadın olması zorunlu olacak.

Heyet, Türkiye'nin toplumsal mutabakatla çözülmesi gereken temel sorun alanlarında Komisyonun çerçevesini çizdiği görev tanımı içinde ve Komisyonla koordineli biçimde çalışacak ve önerileri bir rapor halinde Komisyona sunacak. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler