HABER

CHP'den hükümete mayın tepkisi: Geri çek

ANKARA (ANKA) -CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Meclis Genel Kurulu gündemindeki Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemleri ile ilgili tasarıya sert tepki gösterdi.

Tasarıyı "Ver-kurtul"yasası olarak nitelendiren Anadol, bu haliyle tasarının yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını bildirdi. Anadol, CHP olarak Genelkurmay Başkanlığı'nın mayınların temizlenmesi konusunda açıklama yapmasını istediklerini bildirdi. Anadol, Türkiye'nin Lozan sınırının yabancılara devredildiğini savundu.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu Meclis'te düzenledikleri basın toplantısında Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemleriyle ilgili yasa tasarısını değerlendirdiler. Sözlerine Türkan Saylan'ın vefatından dolayı duydukları üzüntüyü dile getirerek başlayan Anadol, "Kötü bir anlayış var Türkiye'de; Yurda hizmet cezasız kalmaz. Bu ilkeyi Türkan Saylan'a uygulayanları da ölümü nedeniyle kınıyoruz. Ve hukuk tarihimize geçecek adaletsizlikleri kurbanı yapılmak istenen Türkan Saylan'ı ölümüyle anıtlaştığını ifade ediyoruz" dedi.

-"SİYASİ İKTİDAR KAMUOYUNU YANILTICI BİLGİLER VERİYOR"-

Anadol, Genel Kurul gündemindeki, mayınların temizlenmesine ilişkin tasarıya 9 temel noktada itirazlarının olduğunu belirterek "Mayınlı arazilere ilişkin süreç, siyasi iktidarın kamuoyuna yanıltıcı bilgiler vermesinden dolayı adeta karartılmış bir sürece dönüşmüştür. Belki de en önemlisi, kamuoyu hala Genelkurmay Başkanlığı'nın bu konuda yaptığı işlemleri ve konu üzerindeki görüşlerini net bir şekilde bilmemektedir. Siyasi iktidar yasa tasarısının Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülmesini engelleyerek konunun en önemli tarafı olan TSK'nın TBMM'ye bilgi vermesini engellemiştir" diye konuştu. 50 yıl öncesinin teknolojisi ile imal edilen mayınların, Silahlı Kuvvetlerin bugün ulaştığı teknolojik olanaklarla imha edilmesinin düşünülemeyeceğini kaydeden Anadol, "O halde Genelkurmay Başkanlığı hangi gerekçelerle mayınları NAMSA'nın temizlemesi önerisi getirmektedir? Bu ihtiyaç hangi mali ve teknik gereklerden kaynaklanmıştır?" diye sordu.

-"GENELKURMAY'DAN MUTLAKA AÇIKLAMA İSTİYORUZ"-

Genelkurmay Başkanlığı'nın mutlaka kamuoyunu doğrudan bilgilendirmesi gerektiğini ve hükümetle aynı düşünüp düşünmediğini açıklaması gerektiğini dile getiren Anadol, Meclis Genel Kurulu gündemindeki tasarının aynı zamanda yargı kararını etkisizleştirmeye yönelik olduğunu söyledi. CHP'nin başvurusu üzerine Danıştay'ın 11 Mart 2009 tarihinde karar verdiğini hatırlatan Anadol, "Danıştay'ın hukuka uymadığı gerekçesiyle iptal ettiği yöntem hukuka uydurulmaya çalışılmaktadır" dedi.

-"BENİMSENEN İHALE YÖNTEMİ TAM BİR AKP KLASİĞİ"-

Bu yasa tasarısıyla benimsenen ihale yöntemini ‘tam bir AKP klasiği' olarak değerlendiren Anadol, "AKP yine kurgulanmış yasa maddeleri ile adrese teslim ihale yapmanın peşindedir" dedi. İhale öncesinde mayın temizleme işleminin mali boyutu ve tarımsal faaliyetlerin olası getirileri konusunda inandırıcı çalışmalar yapılmadığını anlaşıldığını vurgulayan Anadol, şöyle konuştu:

"İhalenin mayın konusuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan Maliye Bakanlığı'na yaptırılmasında ısrarcı olunması inandırıcı argümanlarla açıklanmamıştır. Kilis valililiğinin bile özel idare aracılığıyla kendini yeterli görerek ihaleye çıktığı bir konuda büyük bütçeleri yöneten Milli Savunma Bakanlığı'nın dışlanması iyi niyetle açıklanamaz."

-"KENDİ İNSANIMIZI KÖLELEŞTİRME TASARISI"-

Yasa tasarısını "kendi insanımızı kendi toprağında köleleştirme tasarısı" olarak da nitelendiren Kemal Anadol, topraksız köylülerin en yoğun olduğu bölgede toprakların yabancılara teslim edilmek istendiğini savundu. Anadol, "Sosyal barış projesi olabilecek bir proje, sosyal felaket projesine dönüştürülmüştür. Bölge insanı artık ağalar yerine yabancılara marabalık yapacaktır" diye konuştu.

Tasarının hukuki olarak yeni sorunlar yumağının ortaya çıkmasına yol açacağını kaydeden Anadol, "Mayından temizlenen sınır bölgesinin yabancı devlet destekli şirketlere verilmesi durumunda sınır güvenliğinin zafiyete uğrayacağına kuşku yoktur. Dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen bir uygulama ile karşı karşıyayız. Hangi devlet sınırlarındaki mayınların temizlenmesine karşılık topraklarını yabancı şirkete devretmiştir. Türkiye'nin Lozan sınırları yabancılara teslim edilmiştir. Tasarı bu haliyle ver-kurtul yasasıdır. Mayınlı arazinin temizlenemeyeceği gerekçesiyle 44 yıllığına yabancılara vermeyi düşünen siyasi iktidara iyi ki daha fazla mayınlı arazi yokmuş demekten kendimizi alamıyoruz" diye konuştu.

-"ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIYACAĞIZ"-

CHP olarak Genelkurmay Başkanlığı'nın mayınlı arazilere ilişkin bilgi ve değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşmasını istediklerini yineleyen Anadol, hükümete de tasarının geri çekilmesi çağırısında bulundu. Anadol, "Tasarının hukuka uygun ve yurttaşlarımızın çıkarları doğrultusunda değiştirilmemesi durumunda CHP konuyu Anayasaya Mahkemesi'ne taşıyacaktır" dedi.

En Çok Aranan Haberler