1989’da SHP Genel Sekreteri Deniz Baykal’ın başkanlığında hazırlanan “Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri” raporu ile “CHP Programından Doğu ve Güneydoğu Sorunları Hakkındaki Bölümler” kitapçıklarında CHP’nin Kürt sorununun çözümüne ilişkin görüşleri anlatılıyor.
Baykal, Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri raporuna 1989’da yazdığı sunuşta Türkiye’nin demokratikleşme sürecinin başarıya ulaşabilmesi için, tabu sayılan konuların bir bir ele alınıp açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtmiş ve şöyle demişti:
“Arkadaşlarımızın ortaklaşa emeğinin bir ürünü olan bu çalışmada, Türkiye’nin demokratik bir toplumsal yapıya kavuşabilmesi için çözmesi şart olan Kürt sorununa ilk defa iktidara aday, kitlesel bir partinin programında, yazılı bir belge ile yer veriliyor. Resmi politikaların yok saydığı bu konu önyargısız bir anlayışla, korkusuzca tartışılmadığı sürece toplumsal barışı sağlayacak siyasi programların ortaya çıkarılması olanaklı değildir. Türkiye, insanların dil, etnik köken, gelenek, kültür farklılaşmasını toplumun bütünlüğü içinde ortaya koymalarından korkmamalıdır. Devletin bu farklılaşmaları, yasaklar koyarak engellemesi de, özendirmesi de yanlıştır. Asimilasyona, varolan bir etnik yapıyı inkara dönük yaklaşımlarla bu sorunun çözülemeyeceği artık anlaşılmalıdır.”
Kitapçıkta, 1989 raporunda geçen “SHP” ifadeleri “CHP” ile değiştirildi. Örneğin, raporun 1989’da yayımlanan önsözündeki “Demokrasi de ekonomik ve toplumsal gelişme de SHP’nin temel hedefleridir” cümlesi yerine yeni yayımlanan kitapçıkta “Demokrasi de ekonomik ve toplumsal gelişme de CHP’nin temel hedefleridir” cümlesi yer alıyor.
CHP, böylece SHP’nin Doğu ve Güneydoğu Sorunlarına Bakış ve Çözüm Önerileri raporunun arkasında olduğunu gösterdi.
ANKA