HABER

CHP'den RTÜK yasa tasarısı'na tepki

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nu (RTÜK) da içine alan 8 üst kurula ilişkin hükümetin hazırladığı yasa tasarısına tepki gösterdi. Anadol, Çarşamba günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan tasarının antidemokratik olduğunu öne sürdü. Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Nazmi Bilgin ise, bağımsız olması gereken RTÜK'ün siyasetin emrine verilmemesi gerektiğini savundu.

CHP'den RTÜK yasa tasarısı'na tepki

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nazmi Bilgin'i ziyaret ederek, RTÜK üyelerinin hükümet tarafından belirlenmesine ilişkin yasa taslağı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"BU DURUM REJİMİN SORUNU OLUR"

Devletin basın kuruluşu sahibi olması ve gazetecilik yapmasına karşı olduklarını belirterek, "Devletin gazete, dergi, televizyon; hatta erotik yayın yapan organların sahibi olmasına karşı çıkıyoruz. Bu nedenle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) bu yayın organlarını bir an önce elden çıkarması gerektiğini savunuyoruz" dedi. RTÜK Başkanı Fatih Karaca ile RTÜK Yasa Taslağı hakkında görüştüklerini anlatan Anadol, Karaca'nın da bu taslağa karşı olduğunu belirtti. Üst kurulları Bakanlar Kurulu atamalarına bırakmanın, hükümetin partizanca uygulamalarına yol açacağını ileri süren Anadol, "Bu durum rejimin sorunu olur. RTÜK sosyal bir kurumdur. Halkın bilgi edinme özgürlüğüyle ilgili bir kurumdur. Kurul üyeleri ve başkanının hükümet tarafından seçilmesi çağdışıdır. Hafta sonu gerçekleştirdiğimiz CHP Kurultayı'ndan çıkar çıkmaz Türkiye Gazeteciler Federasyonu'ndan randevu aldık. Bu konuyu Türkiye'nin gündemine taşımak istiyoruz. Taslak Meclis'ten onay alırsa Türkiye demokratik yapıdan çıkar" diye konuştu.

"TASARI, TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ ANLAYIŞINI SIKINTIYA SOKAR

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Bilgin ise, RTÜK'le ilgili taslağın onaylanmasının sadece basın kuruluşları için değil, Türkiye'nin demokrasi anlayışı için ciddi sakıncalara yol açacağını iddia etti. RTÜK'ün diğer üst kurullarla birlikte aynı taslakta değerlendirilmesinin 'mantık dışı' olduğunu savunan Bilgin, şunları söyledi: "Biz RTÜK Yasası ilk çıktığı gün bu konudaki çekincelerimizi aktarmıştık. RTÜK 3 yıldır görevini sürdürüyor. Meclis'te temsil edilmeyen siyasi partilerin temsilcileri RTÜK'te temsil ediliyor. Bağımsız olması gereken RTÜK siyasetin emrine verilmemelidir. Bu demokrasi ve basın özgürlüğü için ciddi sıkıntılar doğurur. Hazırlanan taslağa göre RTÜK üyesi 7 kişi hükümet tarafından seçilecek ve Bakanlar Kurulu bu 7 üye arasından başkan ve yardımcısını atayacak. Taslak, üyelerin, RTÜK Başkanı ve Başkan Yardımcısını bile kendi aralarında seçmesine imkan tanımıyor. RTÜK'ün işlevi ve yapısıyla taslaktaki diğer üst kurulların hiçbir alakası yoktur. RTÜK'ün bu taslaktan çıkarılmasını istiyoruz."

Başkan Bilgin, hükümetin yeni bir RTÜK Yasası çıkarması gerektiğini ifade ederek, gazetecilik mesleğinden gelen ve mesleğin sorunlarını bilen insanların RTÜK üyesi seçilmesi gerektiğini kaydetti. Hükümetin bu hatadan dönmesini umut ettiklerini vurgulayan Bilgin, "Yarın adım atmaya çalıştığımız Avrupa Birliği'ne (AB) hükümetin emrine verilen RTÜK'ü anlatamayız" şeklinde konuştu.

Ziyaret sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Anadol, RTÜK'ü de içine alan taslağın tamamına karşı olduklarını söyledi. Anadol, olaylı geçen CHP Kurultayı'na ilişkin gazetecilerin sorularını ise "Burası yeri değil" sözleriyle cevaplamadı.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler