HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'den "rüşvet" önergesi

CHP, ABD'li endüstri devi olan Tyco firmasının ihale almak için rüşvet verdiği iddialarına karşılık soru önergesi verdi.

ANKARA (ANKA) - CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ABD'li endüstri devi olan Tyco firmasının aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerde kamu ihalesi almak için rüşvet ödemekle suçlanarak cezaya çarptırıldığını belirtti ve "Bahsi geçen firma ülkemizde hangi kurum ya da kuruluşlarda ihaleye girmiştir?" diye sordu.

CHP'li Özgündüz, TBMM Başkanlığı'na, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "ABD'li endüstri devi olan Tyco firması, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerde kamu ihalesi almak için rüşvet ödemekle suçlanarak cezaya çarptırılmıştır. Columbia Bölge Mahkemesi'ne gönderilen 15 sayfalık SEC şikâyetinde, Türkiye ile ilgili iddialar altıncı ve yedinci sayfalarda yer almış ve Türkiye ile ilgili şöyle ifadeler kullanılmıştır: "M/A-COM, SIGINT Products adlı birimi üzerinden, New York merkezli bir pazarlamacı kiraladı. Bu kişi, Eylül 2006'da, Türk hükümetinin bir birimine mikrodalga ekipmanı satılmasıyla bağlantılı olarak, yasadışı ödemeler gerçekleştirdi. Sözleşmesinde M/A-COM'un Türkiye satış yetkilisi olarak tanımlanan bu kişi, ekipmanı, M/A-COM fatura fiyatının üzerinde bir fiyattan sattı. Mikrodalga alıcıları, Maryland'den New York'taki bu kişiye gönderildi, o da onları Türkiye'ye nakletti' Bununla birlikte aynı dilekçede geçen kimi ifadeler, ülkemizin uluslararası alanda rüşvet konusunda nasıl üzücü biçimde anıldığının göstergesi olmuştur. Bahsi geçen dilekçede; "Türkiye'de iş yapmak için birilerine rüşvet vermek gerektiğini herkes bilir' sözleri yer almıştır" dedi.

Özgündüz, Başbakan'a şu soruları yöneltti:

"Bahsi geçen olayla ilgili ulusal ya da uluslararası ölçekte herhangi bir şikâyet alınmış mıdır? Bu konuda diğer ülkelerin ilgili bakanlıkları veya birimleri ya da uluslararası herhangi bir kurum ve kuruluş ile görüşme, ortak operasyon vb. yapılmış mıdır?

Uluslararası alanda ülkemizin kötü tanıtımına neden olan olayla ilgili herhangi bir araştırma ya da soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa hangi aşamadadır? Başlatılmamışsa böyle bir araştırma ya da soruşturma başlatılacak mıdır?

Bahsi geçen firma ülkemizde hangi kurum ya da kuruluşlarda ihaleye girmiştir? Bunların tarihleri nedir ve tutarları ne kadardır?

İlgili firmanın ülkemizde girdiği ihalelerden herhangi birisi hakkında şikâyet olmuş mudur? İptal edilen, ertelenen ya da yasal işlem yapılan herhangi bir ihalesi mevcut mudur?

Bahsi geçen firmanın ülkemizde kamu ihalelerine girmemesi konusunda ne gibi yasal yaptırımlar gerçekleşecektir?

ABD'de devam eden yargı süreci takip edilmekte midir? Ülkemizde kimlere nasıl rüşvet verildiğine dair yargı sürecine müdahil olunması veya görüş bildirilmesi, temsilci gönderilmesi söz konusu mudur?"

En Çok Aranan Haberler