Loğoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Vatandaşlarımızın kayıpları takip edilmekte midir? Bu kayıplar nasıl telafi edilecektir” diye sordu.
Loğoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergesinde, Suriye’de 2011 yılından bu yana iç karışıklık yaşandığını, Türkiye-Suriye ilişkilerinin hızla kötüleştiğini ve Suriye’deki gerginliğin iki ülkeyi de kötü etkilediğini ifade eden Loğoğlu, hükümetin Suriye’ye karşı bugün bir dizi yaptırım uygulama noktasına geldiğini belirtti.
Suriye’ye yönelik ihracat ve ithalatın azaldığını, bazı illerde tamamen durma noktasına geldiğini belirten Loğoğlu, nakliye sektörünün de ilişkilerden kötü etkilenerek, 2 binden fazla tır ve kamyon şoförünün işsiz kaldığını kaydetti. Loğoğlu, Cilvegözü Gümrük Kapısından geçen tır ve kamyon sayısının 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13 gerilediğini, nakliyecilerden Suriye sınırında ortalama bin 500 dolar para alınmaya ve kendilerine kötü muamele yapılmaya başlandığını ifade etti. Yıllık hacmi en az 3 milyar doları bulan bavul ticaretinin de durma noktasına geldiğini belirten Loğoğlu, binlerce ailenin zor durumda kaldığını kaydetti. Turizm sektörü ile birlikte, sosyal ve kültürel ilişkilerin de kötü etkilendiğini ifade eden Loğoğlu, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
“Hükümet izlenen Suriye politikasının ülkemiz ve bölge halkımıza ciddi ekonomik zararlar verdiğinin ve sosyal mağduriyetlere yol açtığının farkında mıdır? Vatandaşlarımızın kayıpları takip edilmekte midir? Bu kayıplar nasıl telafi edilecektir?
Nakliyecilerimizin sorunlarını gidermek için hangi önlemler alınmaktadır? Suriye sınır kapılarının durumu nedir ve bu durumun bölgeye etkileri nelerdir?
Suriye sınırında geçimini bavul ticareti ile sağlayan binlerce vatandaşımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için yürütülen bir çalışma var mıdır?”
ANKA