CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, beş yılda kaç kişinin dinlendiğini, listede muhalefet partisi yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanları, savcılar, hakimler ve emniyet mensupları bulunup bulunmadığını sordu.
Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, 2010-2015 yılları arasında ülkede mahkeme kararıyla gerçekleşen telefon dinlemesi sayısını ve hukuki sebeplerini sordu.
Dinlenmeye ilişkin olarak ilgili mahkemelere taleplerin hangi kurum/kurumlar tarafından yapıldığını, dinlenenlerin kimler olduğunu öğrenmek isteyen Tanrıkulu şöyle dedi:
"2010-2015 yılları arasında ülkemizde mahkeme kararı olmadan (yasa dışı) telefon dinlenmesi yapılmış mıdır? Yapılmış ise sayısı nedir? Dinlenme kim ve kimler tarafında yapılmıştır? Dinlenenler kimlerdir?
Belediye başkanları, hakimler, savcılar, emniyet müdürleri ve emniyet daire başkanları ve kamu kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri, sendika başkanlarının telefon dinlenmesi yapılmış mıdır?
Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK), Cumhuriyet savcısı dinlemeler sonunda suç delili bulunmadıysa, bunu 15 gün içinde ilgili kişiye 'telefonlarınız dinlenmiştir, suç unsuru bulunamamıştır' yönünde bilgi verilmesini öngörmektedir. Dinleme sonucunda suç unsuru bulunmayan kaç kişiye telefonların dinlendiği yönünde bilgi verilmiştir? Verilmediyse sorumlular hakkında neden işlem yapılmamıştır?
Yargıtay'ın, genel dinleme-izleme yapılmayacağı konusundaki kararı bilinmektedir. 2010-2015 tarihleri arasında genel dinleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa kimler dinlenmiştir? Yapıldıysa sorumluları hakkında yapılan işlemler nelerdir?
Telefonu dinlenen veya teknik takip altında olan muhalefet partisi yöneticileri, milletvekilleri ve belediye başkanları, savcılar, hakimler ve emniyet mensupları bulunmakta mıdır? Bu kişiler kimlerdir? Takip edilme veya dinlenme gerekçeleri nelerdir?" (ANKA)