ANKARA (ANKA) - CHP Merkez Yönetim Kurulu, terörle mücadele konusunda alınabilecek kapsamlı önlemlere ilişkin görüşünün ana unsurlarını belirledi ve bir bildiri yayınladı. TBMM'nin yaklaşım ve kararlılığını yansıtacak ortak bir Meclis kararı alınılması yolunda siyasi partilerle görüşüldüğü duyurulan bildiride, AKP ile temel görüş ve önerilerin örtüşmediği bildirildi.
CHP İletişim Koordinatörlüğü'nden yapılan açıklamada CHP MYK'nın terörle mücadele konusunda alınabilecek kapsamlı önlemlere ilişkin görüşünün ana unsurlarını belirlediği ve bu kapsamda parti yöneticilerinin TBMM'nin yaklaşım ve kararlılığını yansıtacak ortak bir Meclis kararı alınılması yolunda siyasi partilerle görüştüğü duyuruldu. AKP ile temel görüş ve öneriler konusunda uzlaşılamadığı belirtilen açıklamada, MYK'da ifade edilen görüşler doğrultusunda CHP'nin terör konusundaki
tutumunun kamuoyuna açıklama kararı aldığı bildirildi.
CHP açıklamasında, hazırlanan bildiriye de yer verildi. CHP bildirisi özetle şöyle:
"TBMM 3 Ekim 2008 tarihinde Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün karakoluna PKK terör örgütünü tarafından yapılan ve 17 askerimizin şehit olmasına ve 23 askerimizin yaralanmasına yol açan hain saldırıyı şiddetle ve nefretle kınar. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teröre karşı sürdürdüğü kahramanca mücadeleyi takdirle karşılar.
Bu son saldırı daha önce ülkemizdeki sivil ve askeri hedeflere yönelik başka saldırılarda da görüldüğü gibi, PKK terörünün merkezinin ve saldırı üssünün Irak'ın kuzeyinde olduğunu bir kere daha kanıtlamıştır. Bu nedenle TBMM, PKK'nın Irak'ın kuzeyinden tasfiye edilmesinin öncelikli bir hedef olduğu görüşündedir. TBMM, Irak'ın kuzeyinde PKK terörüyle mücadele etmekle görevli hiçbir güvenlik gücünün bulunmamasını esefle karşılar. Irak Anayasasının açık hükmüne rağmen Irak hükümetinin ülkenin kuzeyinin bu terör örgütünün faaliyet alanı, geçiş yolu ve saldırı merkezi haline getirilmesine müsamaha göstermesini kabul edilemez bir tutum olarak nitelendirir. Aynı şekilde, Irak'ın kuzeyinde fiili bir güç oluşturan yerel yönetimlerin de eski yıllarda PKK ile sürdürdükleri silahlı mücadeleyi sona erdirmelerini ve bu terör örgütüne serbestçe faaliyet olanağı sağlamalarını ve hatta lojistik destek vermelerini kınar.
TBMM müttefikimiz ABD'nin büyük bir askeri güç bulundurduğu Irak'ta uluslar arası yükümlülüklerinin gereği olan bu terör örgütünü tasfiye etme yolunda somut adımlar atmamasını ve sadece Türkiye'ye istihbarat desteği vermekle yetinmesini üzüntüyle karşılar.
TBMM, Avrupa'daki bazı müttefiklerimizin PKK terör örgütünün uzantılarına ve destekleyicilerine, bu arada PKK doğrultusunda yayın yapan televizyon istasyonlarına karşı yeterli önlem almamalarını, teröristlerin yakalanıp Türkiye'ye iade edilmeleri için gerekli adımları atmamalarını esefle karşılar.
TBMM, hükümete terörün dış kaynaklarının kesilmesi ve yurt dışındaki ilgili ülkelerin PKK terör örgütüyle fiilen ve etkili bir mücadele yürütmeleri için gerekli girişimleri kararlılıkla gerçekleştirmesini tavsiye eder. Bu arada, Irak sınırının terör saldırılarına elverişli durumdan çıkarılması için gerekli her türlü diplomatik ve askeri tedbiri almasını önerir. Aynı şekilde, hükümete askerlerimizin ve sivil vatandaşlarımızın terör saldırılarına karşı etkili biçimde korunması için milli istihbarat imkânlarını arttırmak ve fiziki güvenlik önlemlerini güçlendirmek için gerekli önlemleri almasını ve kaynakları tahsis etmesini önerir. TBMM, hükümete terörle mücadeleyi güçleştiren yasa hükümlerinin ve kararnamelerin gözden geçirilerek gerekli düzenlemeleri yapmasını tavsiye eder.
TBMM, özelikle ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerinde terör örgütünün gençleri etkilemesine ve saflarına katmasına uygun bir ortam yaratan, başta işsizlik olmak üzere, ekonomik ve sosyal sorunların süratle çözümü için gerekli yatırımları gerçekleştirmesini ve eğitim, sağlık ve altyapı koşullarının iyileştirilmesini tavsiye eder."