HABER

CHP’den “yeni tarım düzeni” raporu

Tarım sektöründeki üretim maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen CHP, mazotta ÖTV ve KDV'yi kaldırarak, çiftçiye 1.5 liradan satılacağını açıkladı.

Tarımda ithal dönemden ihraç dönemine geçmeyi amaçlayan CHP, gübrenin üzerindeki vergi yükünü de üreticinin üzerinden alacak.

CHP, “Cumhuriyetin 100. Yılına Doğru Yeni Tarım Düzeni: Herkes İçin Üretim, Herkes İçin Zenginlik” başlıklı raporunu Konya’da açıkladı. CHP’nin raporunda, AKP iktidarı döneminde çiftçilerin desteklenmediği, üretimin düştüğü, ithalatın ise patladığı ifade edildi. 2001-2009 yılları arasında yüzde 1.3 ile Cumhuriyet tarihinin en düşük tarımsal büyümesinin gerçekleştiği belirtildi. Buğday, baklagil, pamuk, mısır, yağ bitkileri, gibi ürünlerde yüksek oranda ithalat yapıldığı, hayvancılığın ise “bitme noktasına” geldiği vurgulanan tarım raporunda, CHP’nin tarım programının ana başlıkları ise şöyle sıralandı:

"-Tarım bütçesi AKP döneminin 4 katına yükseltilecek.

-Arazi toplulaştırılması gerçekleştirilerek, tarımsal üretimde verimlilik artırılacak.

-topraksız yada yeterli toprağı bulunmayan üreticilerin arazi edinmesi için “Arazi Edindirme Ofisi” kurulacak.

- Sulama yatırımları artırılarak, 8.5 milyon hektar alanın sulanması sağlanacak.

-Kooperatifler, meslek odaları, tüketici kuruluşları, tohum, et ve süt sektörü temsilcilerinin bulunduğu Tarım Konseyi kurulacak.

-Teknoloji tarım ve ahırla buluşacak.

-Üretimdeki maliyetler düşecek tarımda kullanılan mazot 1.5 TL’ye inecek.

-Gübrenin üzerindeki vergi yükü üreticinin üzerinden kaldırılacak.

-Tarımda kullanılan elektriğe sübvansiyon sağlanacak.

-Ürün deseni genişletilecek. Tahıl, baklagil, yağ, yem, endüstri bitkileri ithalatçısı konumundan çıkılacak ve ihracatçı konumuna gelinecek.

-Hayvancılığa tam destek sağlanacak. Üretimi öldüren ithalat politikaları son bulacak.

-Orman köylerinin kalkındırılması için projeler uygulanacak.

-Bölgelere özgü politikalar izlenerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılık, Karadeniz’de fındık ve çay, İç Anadolu Bölgesi’nde tahıl ve şekerpancarı, Marmara Bölgesi’nde yağ bitkileri, zeytin ve meyve, Ege Belgesi’nde de zeytin, pamuk ve besicilik, Akdeniz Bölgesi’nde ise pamuk ve narenciye üretimi desteklenecek."

ANKA

En Çok Aranan Haberler