HABER

CHP'den yoğurt için araştırma önergesi

ANKARA (ANKA) -CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya Türk Gıda Kodeksi-Fermente Sütler Tebliği'nin Türk insanının milli yiyeceği olan yoğurt ve ayranın kalitesini bozmaya yönelik olduğunu savunarak tebliğin geniş katılımlı olarak tartışılması için Meclis Araştırma önergesi verdi.

Yalçınkaya tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 16 Şubat 2009 tarihli "Türk Gıda Kodeksi-Fermente Sütler Tebliği'yle yoğurt yapılacak sütte protein oranının yüzde 3'e, ayranda yüzde 2'ye indirildiği; yoğurtta yüzde 12, ayran da ise yüzde 6 olan katı madde oranına ilişkin ise hiçbir ölçütün belirlenmediği kaydedildi. Hayvansal proteinlerin insanın beslenmesi ve sağlığı açısından yerinin tartışmasız olduğu belirtilen önergede, "Hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan amino asitler, çocukların zihinsel gelişiminde olduğu gibi, hücre ve dokuların oluşumunda çok önemli etkiye sahiptir. Milli yiyeceğimiz olarak kabul edilen yoğurt eski devirlerden beri besleyici ve sağlığı koruyucu bir yiyecek olarak tanınmış, Türk insanı yoğurdun çeşitlerini yapmış, hastalarını, sindirim bozukluğu çekenleri onunla beslemiş, bazen sulandırıp ayran haline getirerek ferahlatıcı bir içecek haline sokmuş, bazen torbalarda süzmüş tuzlamış peynir gibi kahvaltıda kullanmıştır" denildi.

Türkiye'nin yoğurdunu dış ülkelere satabildiğine dikkat çekilen önergede, şimdi ise yabancı lobilerin baskısı sonucu Türk yoğurduğunun tadı değiştirilerek ithalatın daha yüksek seviyelere taşınmak istendiği kaydedildi. Çıkarılan tebliğle besin değeri az yoğurt ithal etmenin yolunun açılmasının planladığı belirtilen önergede, bu durumun tüketicinin hem ekonomik hem de beslenme açısından aldatıldığının bir göstergesi olduğu ifade edildi. Önergede şöyle denildi:
"Maalesef Türk tarımına, hayvancılığına, sanayisine göz diken yabancı lobiler şimdide Türk yoğurduğuna ayranına gözünü dikmiştir. 2001 yılından bu zamana kadar değişen ne olmuştur ki yoğurduğumuzun ayranımızın standardı değiştirilmiştir. Yılda 2 milyon ton yoğurt tüketildiği tahmin edilen ülkemizde, bunun 400 bin tonunun sanayi yoğurdu olduğu ve değerinin da 1 Milyar TL'nın üzerinde olduğu düşünüldüğünde, Türk piyasasına çok uluslu yabancı şirketlerin hakim olmaya çalışmasını anlamak pek de güç olmamaktadır. Bazı Türk firmalarını kendilerine bağlamış olan yabancı şirketler, satın aldıkları markaları ülkemize sokarak Türk tüketicisine sunmaya çalışacaklardır. Bunların amacı Türk tüketicisine tek tip, tek marka yoğurdu ve ayranı alıştırmak, sulu süt kullanarak yoğurdun maliyetini düşürmek ve protein değeri düşük yoğurdu bizim gibi az gelişmiş ülkelerin pazarına sunmaktır."

Tebliğin süte olan ihtiyacı azaltacağı, yıllık yoğurt üretimindeki süt miktarının neredeyse yarı yarıya düşeceği ifade edilen önergede, yürürlükte olan tebliğin geniş katılımlı bir şekilde yeniden tartışılması ve gerekli düzenlemelerin yapılması için Meclis araştırması açılması istendi.

En Çok Aranan Haberler