HABER

CHP'den YSK kararına tepki

ANKARA (ANKA) -CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, YSK'nın nüfus cüzdanlarında kimlik numarası bulunmayanlarla ilgili aldığı kararın sorunu çözmediğini belirterek "YSK 298 sayılı yasanın 87'nci maddesini çok dar ve kalıpçı yorumlamış ve olayı inat haline getirmiştir" diye konuştu. YSK'nın aldığı kararla oy kullanacak olan seçmenin sandıktan önce yine nüfus idaresinden geçeceğini belirten Okay "YSK kısmi kolaylık sağlayan bir karar almıştır. Ancak seçimlerin meşruiyeti tartışmaları devam edecek" dedi.

Okay, Başbakan Erdoğan'ın seçimden sonra anayasa değişikliğinin gündeme geleceğini ve CHP katılmazsa MHP'yle bu değişiklikleri yapabileceklerine ilişkin sözlerini ise "Bu MHP'yi ipotek altına alan, çantada keklik gören bir anlayış. Bu MHP'nin kurumsal kimliğine karşı ciddi bir saygısızlıktır" şeklinde değerlendirdi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, nüfus cüzdanlarında kimlik numarası bulunmayanlarla ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı kararı değerlendirdi. 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin, Türkiye'de meşruiyeti en çok tartışılan seçim olduğunu vurgulayan Okay, yaşanan gelişmelerin seçimleri sandıklarda değil nüfus idarelerinde yapılır hale getirdiğini söyledi. Kimlik numarası ile ilgili yaşanan tartışmaların siyasi iktidarın ve bürokrasinin beceriksizliğinden kaynaklandığını savunan Okay, YSK'nın kararıyla, seçmenin yine sandıktan önce nüfus idaresine gitmesine yol açacağını kaydetti. YSK'nın aldığı kararın sorunun çözümünü sağlamadığını ancak esneme ve kısmi bir kolaylık getirdiğini ifade eden Okay "Vatandaş sandıktan önce yine nüfus idaresinden geçecek. Sorunu, yasaya bağlamak kolaycılığa kaçmaktır. Yasa sıkı sıkıya ve tam olarak uygulanıyorsa, yasada bu da yok. Bu sağlandığına göre başka kolaylıklar niye sağlanmıyor. YSK'nın bazı kolaylıkları sağlama hakkı var. Vatandaşa nüfus idaresine uğramadan sandığa gidemezsiniz demek sağlıklı değil" diye konuştu.

"SEÇİMİN MEŞRUİYETİ TARTIŞILACAK"

8 Ocak 2009'da bir genelge yayınlandığını ancak kimlik numarasıyla ilgili herhangi bir duyuru yapılmadığını söyleyen Okay, konunun ilk olarak 3 Mart'ta CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından grup toplantısında dile getirildiğini hatırlattı. İktidarın ise 4-5 gündür sorunu dile getirmeye başladığını ifade eden Okay yaşanan sorunlar nedeniyle de seçim sonuçlarının meşruiyetinin tartışacağını kaydetti.

"YSK ÇOK DAR VE KALIPÇI YORUMLADI"

YSK'yı 298 sayılı yasanın 87'nci maddesini çok dar ve kalıpçı yorumlamakla eleştiren Okay, "Olayı inat haline getirmiştir. YSK bu kararıyla sorunun çözümüne ciddi bir katkı vermemiştir. YSK vatandaşı bazı külfetlerden kurtaran kısmi bir kolaylık sağlayan bir karar almıştır" dedi. Sözkonusu yasanın hükümet tasarısı olarak Meclis gündemine geldiğini, YSK'nın da görüş bildirdiğini belirten Hakkı Süha Okay, konuyla ilgili CHP'ye yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine "Türkiye'nin her şeyinden sorumlu olan CHP'dir diğerleri bigünahtır gibi bir kanı var. Bu sorunun sorumlusu, böyle bir sorunu ifade etmeyen siyasi iktidar ve YSK'dır" dedi. Okay, bir başka soru üzerine de YSK'nın kararlarının bağlayıcı ve kesin olduğunu belirtti.

"MHP'YE BÜYÜK SAYGISIZLIK"

Okay, bir soru üzerine Başbakan Erdoğan'ın anayasa değişikliğiyle ilgili sözlerini de değerlendirdi. Siyasetçinin söylem ve düşüncelerinde istikrar olması gerektiğini belirten Okay, Erdoğan'ın ‘MHP'yle anayasa değişikliğini yapabileceklerine' ilişkin sözlerini ise "Başbakanın MHP'yi ipotek altına alan, çantada keklik olarak gören bir anlayışı var. Bu MHP'nin kurumsal kimliğine karşı ciddi bir saygısızlıktır. Bir başka partiyi kendisinin yedeği gibi görmek siyasi etiğe uymaz" şeklinde değerlendirdi. Türkiye'nin gündeminin anayasa değişikliği olmadığını belirten Okay, Başbakan'ın açıklamalarının yolsuzluk, işsizlik ve seçim gündemini değiştirip yeni tartışmalar açmaya ve sorunları unutturmaya yönelik olduğunu kaydetti. Siyasi iktidarın 1.5 yıldır aklına geldikçe anayasa değişikliğini gündeme getirdiğini de belirten Okay "Anayasa bu kadar ağza sakız edilecek bir düzenleme değil. Toplumsal mutabakatla olur. Her akla geldiğinde, siyasi iktidarın keyfine göre anayasa değiştirilmez. Kaldı ki bu iktidarla anayasa değişikliğine ilişkin rezervimiz var. Bu iktidarın Anayasa Mahkemesi tarafından laikliğe karşı odak olduğu tescil edilmiştir. Bu üslup ve anlayış içinde olan siyasi iktidarla anayasa değişikliği mümkün değil" diye konuştu. Okay, sadece dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğini "şartsız" görüşmeye hazır olduklarını bildirdi.

En Çok Aranan Haberler