YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Chp’li Atıcı’dan Çiftçiler İçin Kanun Teklifi

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, tabii afetlerden zarar gören çiftçilerin tarım sigortası mecburiyeti olmadan devletten...

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, tabii afetlerden zarar gören çiftçilerin tarım sigortası mecburiyeti olmadan devletten yardım alabilmeleri ve yüzde 20 oranında zarar gören çiftçilerin de yardımlardan yararlanabilmeleri için kanun teklifi verdi.

Atıcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun ile 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verdi. Tabii afetlerden zarar gören çiftçilerin devletten yardım alabilmek için tarım sigortası yaptırmak mecburiyetinde olduklarını belirten Atıcı, kanun teklifinde bu yardımları alabilmek için tarım sigortası mecburiyetinin ortadan kaldırılması ve yüzde 20 oranında zarar gören çiftçilerin de yardımlardan yararlanabilmeleri gerektiğini belirtti. Mersin'in Erdemli ilçesinde 9 Kasım 2012 tarihinde aşırı yağış nedeniyle meydana gelen sel felaketini anımsatan Atıcı, felaketin özellikle Erdemli merkezli Kocahasanlı, Limonlu, Elvanlı beldelerinde ve çevresindeki köylerde yaklaşık 10 bin dekarlık tarımsal alanda büyük hasara neden olduğunu, çiftçilerin en önemli geçim kaynağı olan narenciye bahçeleri ve sebze seralarının adeta yerle bir olduğunu kaydetti. Çiftçilerin bu yaralarının yürürlükte olan 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun ile 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanunu’na takılarak yeterince sarılamadığının altını çizen Atıcı, “Geçimini tarımdan sağlayan çiftçiler, bu afetin şokunu atlatamadan bir de bu kanunlar nedeniyle devletimizden kendilerine yardım eli uzanamayacağı bilgisiyle ikinci bir felaket yaşamışlardır. 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun yangın, yer sarsıntısı, yer kayması, fırtına, taşkın, sel, don, dolu, kuraklık, haşere ve hastalık gibi nedenlerle çiftçilerimize devletçe gerekli yardımların yapılmasına ilişkin usulü ve esasları belirlemektedir. Bu kanundan yararlanabilmek için çiftçilerin ürünlerinin canlı-cansız üretim araçlarının ve tesislerinin değer itibariyle en az yüzde 40 oranında zarar görmesi, bu zararı diğer tarımsal veya başka gelirleriyle karşılayacak gücü bulunmaması ve kredi veren banka, kooperatif ve benzeri kuruluşlardan bu zararı karşılayacak borç alma imkanı olmaması gibi oldukça ağır şartları getirmektedir. Ayrıca 5363 sayılı Tarım Sigortası Kanunu’na göre yukarda yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan afetzedeler 2090 sayılı kanundan yararlanamamaktadır” dedi.

Gerek doğal afetler, gerekse meydana gelen bu doğal afetleri “kadere” bağlayan zihniyetlerin zamanında planlı, kalıcı, ileriye yönelik gerekli tedbirleri almaması nedeniyle her afet sonucunda ekonomiye katkı sağlayan çiftçilerin adeta cezalandırıldıklarını öne süren Atıcı, hazırladığı kanun teklifiyle çiftçilerin yaralarının bir nebze de olsa sarılmasını hedeflediğini aktardı. Atıcı’nın Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi şöyle:

“2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’un 2. maddesinin 3. fıkrasının (A) ve (B) bentlerinde yer alan ‘yüzde 40’ ibareleri ‘yüzde 20’ olarak değiştirilmiştir. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun 17. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler