HABER

CHP’li Batum:"Örgütlerde tasfiye yok"

CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, CHP’de yaşanan yönetim değişikliğinin ardından örgütlerde de tasfiyeye gidileceği iddialarının doğruyu yansıtmadığını belirtti.

ANKARA (ANKA) - CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, CHP’de yaşanan yönetim değişikliğinin ardından örgütlerde de tasfiyeye gidileceği iddialarının doğruyu yansıtmadığını belirterek, “Hiç kimse merak etmesin, şu anda herhangi bir tasfiye veyahut da değiştirme gibi bir operasyon yoktur” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu, (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantının ardından CHP Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Süheyl Batum, toplantıya ilişkin bilgi verdi. MYK toplantısında Yunanistan’da yapılan yerel seçimlerin gündeme geldiğini ve CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin bu seçime ilişkin bilgi verdiğini anlatan Batum, Yunanistan’daki yüzde 3 seçim barajının, esas olarak Batı Trakya’daki milletvekili adayları için ciddi bir engel oluşturduğunu belirtti. Batum, seçim sisteminin incelenmesi için Yunanistan’a bir heyet göndereceklerini bildirdi.

Batum, ABD’ye bir ziyaret gerçekleştiren Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Oyan ile Tunus’ta bir gençlik kurultayına katılan Genel Başkan Yardımcısı Didem Engin’in de ziyaretlerine ilişkin bilgi verdiğini kaydetti.

“FÜZE KALKANI KONUSUNDA 3 NOKTA ÇOK ÖNEMLİ”

Toplantıda Türkiye’ye yerleştirilmesi gündemde olan füze kalkanı konusunun da gündeme geldiğini bildiren Batum, bu konuda Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata’nın bir rapor hazırladığını ve bu rapor çerçevesinde değerlendirmeler yaptıklarını belirtti. Batum, füze kalkanı konusunda 3 önemli noktanın olduğunu, ilk olarak bölgede hiçbir şekilde nükleer güç istemediklerini, ikinci olarak bölgede ne gerekçeyle olursa olsun İran-İsrail, ABD-İran, Türkiye-İran savaşı istemediklerini, üçüncü olarak da bölge barışının sürdürülmesi ve bu barışın sürdürülmesi konusunda Türkiye’nin söz söyleme hakkının olması gerektiğini ifade etti. Batum, “Bu üç koşulun nasıl gelişeceğine bakacağız. Nitekim şimdi NATO şemsiyesinde mi olsun, NATO şemsiyesi altında olursa Türkiye’nin inisiyatifi ne olacaktır, acaba İran kendisine karşı yönelen bir tehdit olarak hissedecek midir, bütün bunları 3 tane değişken çerçevesinde değerlendireceğiz” diye konuştu.

Batum, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Bölgede ABD güçlü, onu çok fazla kızdırmamamız lazım, o yüzden buna karşı çıkmayız” şeklindeki yaklaşımını doğru bulmadıklarını belirtti.

“8 YILLIK EĞİTİMİN BÖLÜNMESİ SON DERECE YANLIŞ”

18. Eğitim Şurası’nda alınan kararların da değerlendirildiğini bildiren Batum, Milli Eğitim Bakanlığı’nın şuralar için düzenlenmiş salonları olmasına karşın şuranın Kızılcahamam’da bir otelde yapılmasının, bakanlığın eğitime bakışını göstermesi açısından üzüntü verici olduğunu ifade etti.

AKP iktidarında Milli Eğitim’in bir yazboz tahtasına dönüştüğünü söyleyen Batum, 4 yıla çıkarılan lise eğitiminin şurada önerilen ortalamalara göre erken diploma sistemiyle bir şekilde kısaltılmasının öngörüldüğüne dikkat çekerek “Bu bize göre çok sakıncalıdır. Bir ara kredili sistem vardı hatırlarsanız. Biri iki senede biri üç senede mezun olan gençler çıkarmıştı ortaya. Bu yanlıştır” diye konuştu. Lise eğitiminin 4 yıl kalması gibi bir yükümlülüğün olmadığını ancak bunun yapılmadan düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Batum, 8 yıllık eğitimin bölünmesinin de önerildiğine işaret ederek “Tamamıyla 8 yıllık eğitimin sağlamak istediği ana yapıyı bozmak olan bir sistemin önerilmiş olmasını hem Milli Eğitim’in hedefleri, hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini oluşturacak gençlerimizin eğitim sistemi açısından son derece yanlış, sakıncalı gördüğümüze karar verdik” diye konuştu.

“YÖRENİN DOĞAL YAPISINI BOZACAK HES’LERE KARŞIYIZ”

Toplantıya katılan Grup Başkanvekillerinin önerisiyle hidroelektrik santraller (HES) konusunun da gündeme geldiğini kaydeden Batum, şöyle konuştu:

“Biz parti olarak HES’lere ilke olarak karşı olmadığımızı, ‘HES hiçbir şekilde yapılamaz’ demediğimizi ama kesinlikle ve kesinlikle bir yöredeki insanların taleplerine karşı olarak bölgenin, işte Karadeniz’de, Kelebekler Vadisi’nde yapılmak istendiği gibi bölgenin bütün doğal yapısının göz göre göre ortadan kaldırılarak yapılmasına kesinlikle ve kesinlikle karşı olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum ve bu yönde yapılacak bütün girişimlere, yani koruma kurullarının ya da mahkeme kararlarının aşılması için yapılacak bütün girişimlere karşı duracağımızı söylemek istiyorum.”

“SEÇİM KOMİSYONU BAŞKANI MESUT DEĞER OLDU”

Batum, gruplar oluşturduklarını, bu grupların, tarım, eğitim, sağlık, ekonomi konularında politikaları belirlemek için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirirken Perşembe günü ekonomi grubunun raporlarının tartışılacağını bildirdi.

Batum, daha önce oluşturulan Seçim Komisyonu’na yaşanan son yönetim değişikliklerinden sonra yeni üyelerin katıldığını, eski üyelerin üyeliklerini sürdüreceğini ancak Komisyon Başkanlığı’nı Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mesut Değer’in yürüteceğini kaydetti. Batum, yeni komisyonun Çarşamba günü ilk toplantısını yapacağını söyledi.

Son dönemde CHP’ye karşı toplumda bir teveccüh belirdiğini, birçok kişinin CHP’de görev almak istediğini ancak normal üyelik süreci içinde bunlara yanıt vermede zorluk çekildiğini ifade eden Batum, Genel Başkan Yardımcısı Didem Engin’in gönüllü organizasyonunun yapılmasına yönelik bir rapor hazırladığını açıkladı.

“CHP’NİN GİTTİĞİ YER DE AMACI DA BELLİ”

Batum, CHP’li İl Başkanlarıyla yarın yapacakları Anıtkabir ziyaretini 10 Kasım’da yapmayı düşündüklerini ancak 10 Kasım’da Anıtkabir’de bir parti faaliyeti yapılması mümkün olmadığından ziyareti yarın yapacaklarını belirtirken, “CHP acaba değişiyor mu, nereye koşuyor’ gibi basında yorumlar görüyorsunuz. CHP, nereden nereye gittiğini göstermek açısından geçen hafta çok belirleyiciydi. İlk önce Bülent Ecevit’in toplantısını yaptık, güzel bir toplantıydı, sonra İstanbul’da Erdal İnönü anması yaptık, yarın da 10 Kasım için 1 gün önceden Anıtkabire gidiyoruz. Gördüğünüz gibi CHP’nin gittiği yer de amacı da geldiği yer de belli. Bunu da özellikle vurgulamak istedim” diye konuştu.

“ÖRGÜTLERDE TASFİYE YOK”

Batum, Grup Başkanvekillerinin değişmesinin söz konusu olmadığını, bu yönde en ufak bir kuşku duyulmadığını dile getirerek, “İllerde de herhangi bir rotasyon yok” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in CHP örgütlerine “İl ve ilçelerde bir değişiklik yapmayın” yönünde bir yazı gönderdiğini kaydeden Batum, “Hiç kimse merak etmesin, şu anda herhangi bir tasfiye veyahut da değiştirme gibi bir operasyon yoktur” dedi. Batum, “Eğer bir il veya ilçe istifa eder ya da iyi çalışmazsa bu konuda yapılacaklar belli, ben sadece siyasal tasfiyeleri söyledim” dedi.

Batum, yarın yapılacak İl Başkanları toplantısında İl Başkanları arasında bir anket yapılacağı iddialarını yalanladı.

“ŞU AN KURULTAY GÖRÜNMÜYOR”

Batum, bir gazetecinin sorusu üzerine seçimli kurultay konusunda partiye bir talebin gelmediğini, ciddi şekilde böyle bir talebin gelmesi durumunda seçimli kurultaya gidilebileceğini söylediğini anımsatarak, “Ne kadar önce bütün çabalarımızı dışarıya yönelik olarak, iktidarı elde etmeye yönelik seçim stratejilerine yöneltebilirsek çok daha iyi olacaktır” dedi. Batum, ortada bir çatışma olması, çatışmanın ileriye dönük bütün planları etkilemesi halinde kurultay kararı alınabileceğini ancak şu an böyle bir şeyin görülmediğini belirtti.

ÖNDER SAV İLE DEVİR TESLİM YARIN

Batum, eski Genel Sekreter Önder Sav ile devir-teslim töreninin yarın saat 10.00’da yapılacağını belirtti.

En Çok Aranan Haberler