YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Chp’li Baydar, Büyük Menderes Taşkınını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan taşkınları ve çiftçinin...

Chp’li Baydar, Büyük Menderes Taşkınını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan taşkınları ve çiftçinin sorunlarını TMMM gündemine taşıdı.

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Büyük Menderes Havzası Kirliliğinin araştırılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi için sunmuş olduğu meclis araştırması önergesi konusunda TBMM Genel Kurulunda konuştu.

Milletvekili Baydar’ın gerçekleştiği konuşmanın başlıkları şu şekilde: “Havza da ki suyun yüzde 79’u tarım sektörüne, yüzde 21’i evsel ve endüstriyel kullanımlara tahsis edilmiştir. Havza için büyük öneme sahip Büyük Menderes Nehrinin yapılan araştırmalar sonucunda su kalitesinin giderek bozulduğu, kullanım ve sulama amacıyla kullanılmasının sınırlandığı belirtilmektedir. Evsel atıklar, Sanayi kuruluşlarında oluşan endüstriyel altıklar, gübre ve pestisit kullanımından dolayı içinde çeşitli kimyasal maddeler bulunan sulamadan dönen sular ile Jeotermal enerji santrali atık suları Menderes Nehrine dökülmektedir. Büyük menderes deltasını besleyen suların tarımsal sulama amaçlı kullanımı nedeniyle deltaya çoğu zaman su ulaşmamaktadır. Ulaşan su kaynakları ise sanayi atıklarının taşımasıyla kirliliğe neden olmaktadır. Bölge ve ülkemiz açısından büyük önem taşıyan Havzada yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin kurulacak bir komisyonca tespit edilmesi elzemdir. Bölge ve ülke açısından önem taşıyan bu durum için iktidarın karar verme zorunluluğu bulunmaktadır” dedi.

“BÜYÜK MENDERES ISLAH EDİLİYOR MU?”

Büyük Menderes Havzası’nın kirliliği ile birlikte düşünülmesi gereken konulara dikkat çeken Baydar, “O da neredeyse yılda iki defa yaşanan Büyük Menderes taşkınlarıdır. Çiftçilerimiz, Köy halkımız bu sorun karşısında yıllardır çaresiz bir şekilde kaderlerine razı olmaktadır. Sökeli yazarımız rahmetli Samim Kocagöz, 1939 yılında yaşanan Menderes taşkını için şu ifadeleri kullanmıştır: ‘Kırk gündür mütemadiyen yağan yağmur nihayet yapacağını yapmıştı. Büyük Menderes de bu işe memnun, kabarıyor, şişiyor, nazlı nazlı akıyordu. Bazı seneler ise yarıntıyı patlatmaz, yarıntıyı aşamazdı. Böyle senelerde, Söke Halkının ve Söke’nin bütün köylerinin yüzü gülerdi’ 1950’li yıllarla birlikte Büyük Menderes için suyun ehlileştirilmesi için çalışmalar başlamış ve gazetelerde şöyle başlıklar atılmıştı: 2000’li yıllarla birlikte AKP Hükümetleri de bu soruna çare olamadılar. 2007 ve 2009 yıllarında Menderes taşkınları yaşandı 2010 yılında şöyle bir açıklama yapıldı, ‘Çine Barajının bitirilmesi, Aydın çiftçisinin kâbusu olan Menderes taşkınlarının bu sene içerisinde yaşanmamasının nedenidir’ Aynı yılın Şubat ayındaki gazetelerde ki haberler şöyle diyordu; ‘Büyük Menderes Havzası’nda 500 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı. Taşkın uzaydan da görüntülendi’ 2011 yılında İktidar milletvekilleri, Büyük Menderes Nehrinin denize ulaşan kısma kadar ıslah edileceğini ve çalışmaların 3 yıl içerisinde bitirileceğini kamuoyuyla paylaştılar. Yıl 2012’ye geldi Menderes Nehri yine taştı!

Yıl 2013 oldu Menderes Nehri taştı ve Özbaşı- Çalıköy-Karacahayıt Köy yoluyla Bağarası-Söke yolu yaya ve araç trafiğine kapatıldı! Ki her taşkında bu yollar kapanır! Geçtiğimiz hafta Söke Karacahayıt yolu Özbaş ile Çalı köy arası yine kapandı. Sökede Burunköy Pamukçular Nalbantlar Akçakaya sular altında Sanki deniz kenarı Koçarlı ve Yenipazar ovaköyleri ve arazileri sular altında Geçen hafta itibarıyla 90 bin dekar arazi şu anda sular altında Yine Menderes Nehrinin bir türlü ıslah edilememesi, Kışın bu bölgede ekim yapılamamasına, Taşkın sularının da geç çekilmesi mısır, ayçiçeği ve pamuk ürünlerinin de zamanında ekilememesine neden olmaktadır. Hayvancılık sektörü için önem arz eden kaba otlarında ekimi yapılamamaktadır.Bu durum bölge ve ülkemiz ekonomisine büyük zararlar vermektedir. Örnek derseniz saman ithalatına bakın Zararı göreceksiniz! AKP Hükümetleri sağ olsunlar Ülkemizi uçurdu, Uzaya çıkardı 1923 yılından beri yapılmayanları yaptı da Menderesimizi, kendini besleyen çaylar, derelerle birlikte Bir türlü ıslah edemediler! Başbakan’ın sözleriyle: ‘Neredeeeen nereye’ Menderes Havzası sakinleri Çiftçilerimiz Ve Söke adına soruyorum Hükümet üyeleri 10 yıldır Menderes Nehri için ne yaptınız? Sarıçay ve Kargın çayı üzerine yapılacak barajları ne zaman bitireceksiniz? Bizim iktidara önerimiz; Sualtında kalan toplulaştırma arazilerinde toplulaştırmanın menderes ıslahı bitimine kadar ertelenmesi ve sualtında kalan arazi sahiplerinin kredi borçlarının da bir yıl süre ile faizsiz ertelenmesidir. 10.e-TÜRKİYE ödülünün sahibi Söke Ovası Sulama Birliğinin Söke Ovası Akıllı Sulama Projesinden söz etmek istiyorum. Projeyle tarımsal amaçlı kullanılan bölgelerdeki sulama sahalarında konuma dayalı bilgilerin ve tarımsal faaliyet gösteren kişi, kurum ve bunlara bağlı sözel verilerin bilgisayar ortamına girilmesi, girilen bu verilerin analizlerinin yapılması ve elde edilen sonuçlara göre sulama suyu miktarının az olduğu dönemlerde suyun en ekonomik şekilde kullanılmasını amaçlamaktadır. Almış oldukları ödül ve gerçekleştirdikleri projeden dolayı başta Söke Belediyesi ve Söke Sulama Birliği Başkanımız Sayın Necdet Özekmekçi ve ekibini bu güzel çalışmasından dolayı kutluyor; Yüce Meclisimizden araştırma önergemizin kabul edilmesini rica ediyorum” diye konuştu.

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar tarafından verilen Meclis Araştırması açılması yönündeki önerge yapılan oylamada reddedildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler