DİYARBAKIR (İHA) - Aralarında CHP Şırnak İl Başkanı'nın da bulunduğu 30 kişi hakkında Diyarbakır, Mardin ve Şırnak'taki yatılı ilköğretim bölge okulları, hastaneler ile askeri yemek ihalelerine fesat karıştırdıkları iddiasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı sanıkların örgüt kurarak ihalelere fesat karıştırmak suretiyle kamu kurumlarını zarara uğrattıkları iddiasıyla 8 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaları için dava açtı.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince Diyarbakır, Mardin ve Şırnak'taki yatılı bölge ilköğretim okulları (YİBO), hastaneler ve askeri yemek ihalelerine fesat karıştıran şahıslara yönelik 2008 yılı Haziran ayında 'Kepçe' adlı operasyon düzenlemişti. Ankara, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak'ta eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, aralarında CHP Şırnak Şırnak İl Başkanı Çınar Ö.'nün de bulunduğu 26 kişi gözaltına alınmıştı. Emniyetteki ifadelerinin ardından hakim karşısına çıkarılan sanıklardan 13'ü tutuklanarak cezaevine konulmuş, CHP Şırnak İl Başkanı Çınar Ö.'nün de aralarında bulunduğu 13 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Polis, firari 4 sanığı ararken kamu görevlileri hakkında soruşturma yürütülmesi için ilgili Bakanlıklardan onay bekleniyor. Başsavcılık iddianamesine, haksız kazanç elde etmek için ihalelere fesat karıştırdıkları iddia edilen sanıkların iletişim kayıtları ile gizli kamera yöntemiyle elde edilen görüntülerine, ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen dokümanlara delil olarak yer verdi.
İddianamede sanıklardan CHP İl Başkanı Çınar Ö.'nün ihaleye giren bir firma yetkilisi olan sanıklardan Y.A. ile yaptığı telefon görüşmesinde, yapılan ihaleye girmeme veya girilen ihalede bir firma lehine istenen teklife karşılık verilen banka çekinin karşılıksız çıkmasıyla ilgili görüşme yaptığına dikkat çekildi.
Sanık Çınar Ö.'nün soruşturma esnasında iddiaları reddetmesine karşın savcı iddianamesinde şöyle dedi:
"İhaleye giren başka bir firmayla aralarında rekabet bulunmasına rağmen ihale sonrası bu şekilde bir alacak verecek sorununun konuşulmasının tesadüfü olamayacağını ve söz konusu görüşmenin ihale öncesi yapılan gizli anlaşma gereği olduğu anlaşılmakla birlikte, aralarında bu şekildeki irtibatın, ihaleye fesat karıştırma anlamında gerçekleştirildiğinin anlaşıldığı."
Savcılık, Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesi uyarınca, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Kuruluşların ihalelerine fesat karıştırmak" ile "Suç amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlamasıyla 30 sanık hakkında 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.