YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Chp’li Milletvekilinden “emekliler” İçin Soru Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Rıza Yalçınkaya, emeklilerin sorunlarını ve...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Rıza Yalçınkaya, emeklilerin sorunlarını ve beklentilerini hazırladığı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini Meclis Başkanlığı’na sunan CHP’li Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın gündeminde intibak yasası, zamlar, artan gelir vergisi oranları yer aldı. Emeklilerin açlık ve yoksulluk sınırı altında maaş aldıklarını belirten CHP Parti Meclisi Üyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Üyesi ve Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede, emekli aylıklarının iyileştirilmesini ve milli gelirden pay verilmesini istedi. Emeklilere sadaka gibi zam verildiğini belirten Yalçınkaya, “İntibak yasası yasalaştı fakat emeklilerimiz hala intibak farklarını bile alamadılar. İntibak hakkını bile alamayan emekliye, iyileştirme, promosyon gibi vaat edilen sözlerin yerini, yine maalesef sadaka gibi verilen maaş zamları almıştır” ifadelerine yer verdi.

Önergesinde hükümetin emekliye verdiği sözleri tutmadığını ve emekliyi muhtaç halde yaşamaya mahkum ettiğini belirten Yalçınkaya, “Büyük geçim sıkıntısı içerisinde olan emekliler, 1 yıldır seçim öncesi ve sonrası verilen sözlerin yerine getirilmesini beklemektedir. ‘Emeklilerin İntibak sorununu sadece biz çözeriz’ diyen hükümetten, sözünde durarak intibak farklarının bir an önce ödenmesini, maaş promosyonundan emeklilerinde yararlanmasını ve yılda en az iki maaş tutarı ikramiye verilmesini beklemektedirler. ‘Biz sizlere efendi olmak için değil, hizmetkar olmak için geldik’, ‘Kimseyi enflasyona ezdirmedik’ ve ‘Çin’den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olduk’ diyen hükümetten aylıklarının iyileştirilmesini beklemektedirler” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİ EMEKLİSİNE 17 LİRA, BAĞ-KUR EMEKLİSİNE İSE 13 LİRA ZAM REVA GÖRÜLDÜ”

Altı ayda bir zam alan işçi ve Bağ-Kur emeklisinden en düşük işçi emekli aylığının son yapılan zamlar sonucu 869 liradan 886 liraya, en düşük Bağ-Kur emekli aylığının da 704 liradan 717 liraya çıktığını ifade eden Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Başbakan Erdoğan’a, “İşçi emekli aylığında 17 lira, Bağ-Kur emekli aylığında ise 13 lira artış gerçekleşmiştir. Emekliler için bu kadar vaatte bulunduktan sonra onlara reva görülen 13 liralık zammı nasıl değerlendirmektesiniz? 13 lirayla onların ne yapmalarını önerebilirsiniz” diye sordu.

Emeklinin yüzde 70’inin borç batağında olduğunu belirten Yalçınkaya, “Emeklilerimiz, kredi kartı borçlarını ve bankadan çektikleri kredileri ödeyemez duruma düşmüş, açlık ve yoksulluk içerisinde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmışlardır. Yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle hayatını kaybeden, yakacak odunu, kömürü olmadığı için donarak ölen emeklilerimiz unutulmamalıdır” dedi.

“MEMURA KAŞIKLA VERİLEN ZAM KEPÇEYLE GERİ ALINDI”

Emeklilerin yanı sıra memurlarında hükümet tarafından ezildiğini ve muhtaç halde yaşatıldığını ifade eden Yalçınkaya, “Yılın ilk 6 ayında yüzde 4 oranında zam reva görülen memurlarımızın aldıkları zamlarda, hükümetin vergi dilimlerini arttırması sonucu erimiş, maalesef kaşıkla veren devlet kepçeyle zamları geri almıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan’a her zaman övünerek bahsettiği büyüme rakamlarının hangi gelir gruplarına ve kimlere yansıdığını soran Yalçınkaya, “Yaklaşık 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine TÜFE rakamlarına göre yüzde 1,95 oranında yapılacak olan zam hükümetinizce uygun görülmekte midir? İşçi ve Bağ-Kur emeklilerimizin de memur emeklileri gibi yapılacak olan zamlardan yararlanmaları için 5510 sayılı yasada bir değişiklik yapılması düşünülmekte midir?” sorularını yöneltti.

“İKİ MAAŞ İKRAMİYE HUSUSUNDA TBMM’DE BEKLEYEN KANUN TEKLİFLERİ MEVCUT”

Emeklilere yılda iki kez (6 ayda bir defa) birer maaş tutarı ikramiye verilmesiyle emeklilerin bir nebze de olsa rahatlayacağını ifade eden Yalçınkaya, “Yılda iki maaş ikramiye hususunda TBMM’ne sunulmuş ve komisyonlarda bekleyen kanun teklifleri de bulunmaktadır. Dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olan Türkiye’de beklemekte olan bu kanun tekliflerinin gündeme alınarak emeklilerimize iki maaş ikramiye verilmesi düşünülmekte midir?” sorularını Başbakan Erdoğan’dan yanıtlaması talebinde bulundu.

Refah artış payına da değinen Rıza Yalçınkaya, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun gelir ve aylıkların düzeltilmesi, yükseltilmesi, alt sınırı, ödenmesi ve yoklama işlemleri ile ilgili 55. madde hükmü, enflasyona endeksli bir sistem artışı öngördüğünden, maalesef SSK ve Bağ-Kur emeklilerimize refah artışından pay verilememektedir. Bu maddenin değiştirilerek, emeklilerimize devamlı övünerek bahsetmiş olduğunuz refah artışından pay verilmesi düşünülmekte midir?” diye sordu.

CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, “Son bir yılda 250 bin ile 1 milyon lira arasında mevduat hesabı bulunanların sayısı 205 bin, 1 milyon lira ve üzerinde hesabı bulunanların sayısı ise yaklaşık 43 bin olmuştur. Yani Türkiye de her geçen gün milyoner sayısı artmaktadır. Milyonerlerinin arttığı ülkede parasızlık nedeniyle maalesef çocuklar, emekliler açlıktan ölmeye başlamıştır” dedi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın Başbakan Erdoğan’a yönelttiği bir diğer soru ise, “İnsanlarımızın açlıktan yoksulluktan ölmemeleri için, devletten aylık almakta olan, memur, asgari ücretli, SSK emeklisi, Tarım Bağ-Kur emeklisi, Esnaf Bağ-Kur emeklisi, memur emeklisi, 2022 sayılı kanun uyarınca muhtaç ve yaşlılık aylığı alan ve şeref aylığı alanların insanca bir yaşama kavuşmaları için ne yapılması, nasıl bir iyileştirme yapılması düşünülmektedir?” şeklinde oldu.

“EMEKLİLERİMİZ NE ZAMAN YOKSULLUKTAN KURTULACAK?”

Başbakan Erdoğan’a devletten kaç kişinin aylık aldığını soran Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, “Devletten aylık almakta olan, memur, asgari ücretli, SSK emeklisi, Tarım Bağ-Kur emeklisi, Esnaf Bağ-Kur emeklisi, memur emeklisi, 2022 sayılı kanun uyarınca muhtaç aylığı ödenen, 2022 sayılı kanun uyarınca muhtaç özürlü aylığı ödenen (özür oranı yüzde 40-69), 2022 sayılı kanun uyarınca muhtaç özürlü aylığı ödenen (özür oranı yüzde 70 ve üzeri) ve şeref aylığı ödenenlerin ayrı, ayrı olmak üzere sayıları kaçtır” dedi.

Emeklilerin aldıkları maaşların, açıklanan açlık ve yoksulluk sınırlarının çok altında olduğuna dikkat çeken Yalçınkaya, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu en son verilere göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 318 lira. Yoksulluk sınırı ise 896 lira. Ayrıca Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu açlık sınırını 924 lira, yoksulluk sınırını ise 3 bin 12 lira olarak açıklarken, yine Memur Sendikaları Konfederasyonu ise açlık sınırını bin 40 lira, yoksulluk sınırını ise 2 bin 788 lira olarak belirlemiştir. Bu göstergelerden de anlaşılacağı üzere emeklilerimizin neredeyse tamamı açlık veya yoksulluk sınırının altında aylık alarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Bu acı bir tablodur. Bu acı tabloya ne zaman son verilmesi düşünülmektedir? Emeklilerimiz ne zaman aç yaşamaktan, yoksulluktan kurtulacaktır?” sorularını gündeme getirdi.

“MEMURLAR ALDIKLARI ZAMMI VERGİ OLARAK GERİ ÖDEDİ”

Emeklilerin yanı sıra memurların yaşadıkları sıkıntıları da önergesinde işleyen Yalçınkaya, memura verilen zammın gelir vergisi olarak geri alındığını kaydetti. Yıllık toplam geliri 10 bin liranın üzerine çıkan memurlardan kesilen gelir vergisi oranının yüzde 15’den, yüzde 20’ye çıkmasıyla 1 milyon 900 bin memurun bir üst vergi diliminden vergi ödemek zorunda kaldığını belirten Yalçınkaya, “Memurlarımız, aldıkları zammı gelir vergisiyle devletine geri ödemiştir. Yani devlet bir eliyle verdiğini diğer eliyle geri almıştır. Kamu-Sen Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmalara göre, maalesef yüzde 4 artışla 89 lira zam alan öğretmen, 74,5 lira vergi ödemiş ve net 14,5 lira zam almıştır. Yine 1. derecenin 4. kademesinde olan ve maaşı 115 lira zamlanan mühendis, 69 lira vergi artışı vererek 46 lira zam almış olacaktır. 2 bin 150 lira maaş alan sözleşmeli personelin ise vergi dilimi nedeniyle maaşındaki artış yok olmuş, 18 lira da azalarak fazla vergi ödemek zorunda kalmıştır” diyerek verilen zamların vergilerle eridiğini belirtti.

“KAŞIKLA VERİLAN ZAM KEPÇEYLE GERİ ALINDI”

Kamu-Sen’e göre Ekim ayından itibaren hemen hemen tüm memurların yeni vergi dilimine gireceğini ve bu nedenle maaş artışlarının tamamen yok olacağını belirten Yalçınkaya, emekli gibi memurun da kandırıldığını savundu. Yalçınkaya, “6 ay süresince üç kuruş zam bekleyen çalışanlar kandırılmış, bu durum tüm memurlar, öğretmenler, doktorlar, mühendisler ve sözleşmeliler için adeta 1 Nisan şakası olmuştur. Memura kaşıkla verilen zam kepçeyle alınmıştır. Maliye Bakanı bu duruma neden göz yummuştur? Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde ilgili maddenin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu konuda bir düzenlemeye gidilmesi düşünülmekte midir?” sorularının yanıtlanmasını talep etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler