HABER

CHP'li muhalifler bölünmenin eşiğinde

ANKARA (İHA) - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 12. Olağanüstü Kurultay'dan güvenoyu alarak çıkması parti içi muhalefeti dağılmanın eşiğine getirdi.
Muhalif kanattan iki milletvekili partiden istifa ederken, tüzük kurultayı talebiyle imza veren çok sayıda delege yönetim safına geçti. Milletvekilleri ile TBMM dışındaki muhalifler ise kurultay sonrasında ipleri kopardı.

Yerel seçimlerin ardından biraraya gelen Meclis içi ve Meclis dışı CHP'li küskünlerin oluşturduğu "İktidara Yürüyüş Hareketi" kurultay mağlubiyeti nedeniyle parçalanıyor. Bir süre önce seçimli olağanüstü kurultay için gerekli imzayı toplayamayan muhalifler, Baykal'ın ani 'güvenoyu kurultayı' talebiyle karşılaşmışlardı. Tartışmalı kurultay sonrası henüz 'durum değerlendirmesi' yapamayan muhalifler arasında soğuk rüzgarlar esiyor. Muhalif milletvekilleri, eski Genel Sekreterler Ertuğrul Günay ve Adnan Keskin'i muhalif hareketi yanlış yönlendirmekle suçlarken, 'kronik Baykal muhalifleri' olarak adlandırılan bu iki ismin hem partiyi hem de kendilerini yıprattığı belirtiliyor.

Kurultay sonrasında bir araya gelmesi beklenen muhalif kanat henüz herhangi bir görüşmede bulunmadı. Buna neden olarak, ortaya çıkan görüş ayrılıkları gösteriliyor. Milletvekilleri, tüzük kurultayı talebi için çalışmalarını sürdürme düşüncesini sürdürürken, Meclis dışı muhalifler bu girişimin sonuç getirmeyeceği düşüncesinde. Bu arada, muhalif hareketi sürdürmek isteyen vekiller, Edirne Milletvekili Necdet Budak ve Adana Milletvekili Atilla Başoğlu'nun istifasıyla sarsıldı. Muhalefetin etkin isimlerinden Budak ve Başoğlu'nun AK Parti'ye geçmesi de yönetim yanlısı milletvekillerinin muhaliflere yönelik tepkisini artırdı.

İktidara Yürüyüş Hareketi' altında çalışmalarını sürdüren 25 kadar milletvekilinin sözcüsü Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, muhalif milletvekilleri olarak biraraya geldiklerini söyledi. "Tüzük kurultayı yapılmasını isteyen hiçbir milletvekili arkadaşımız bundan vazgeçmedi" diyen Kesimoğlu, artık sözün genel merkez yönetiminde olduğunu belirterek, "Bazı delegelerin imzalarını geri çektiği yönünde basında haberler yer alıyor. Ama bugüne kadar resmi bir açıklama yapılmadı. Biz de sonucu bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Milletvekillerinden bağımsız hareket eden TBMM dışı muhalifler ise tüzük kurultayı ısrarından vazgeçti. CHP eski Genel Sekreteri Ertuğrul Günay, asıl hedeflerinin seçimli kurultay olduğunu, bu çerçevede tüzük kurultayının fazla birşeyi değiştirmeyeceğini söyledi. Kurultay talebinde bulunan bazı delegelerin imzalarını geri çekmelerinin onurlarını tartışmaya açacağını belirten Günay, "Genel Merkez imza konusunda baskı yapıyor. Zaten bütün değerleri çürüttüler. Bu saatten sonra imzaları geri aldırmanın hukuki bir sonucu olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Öte yandan, tüzük kurultayı için verilen 350 imzanın 100'den fazlasının geri çekildiği bildirildi. Böylece tüzük kurultayının toplanması için gerekli olan 260 imzanın altına düşüldü.

En Çok Aranan Haberler