YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Chp'li Ören'in Isıtma Sistemi Eleştirisine Başkan Ergene'den Cevap

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Hasan Ören’in, Soma Belediyesi tarafından yatırımı yapılan Bölge Isıtma...

Chp'li Ören'in Isıtma Sistemi Eleştirisine Başkan Ergene'den Cevap

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Hasan Ören’in, Soma Belediyesi tarafından yatırımı yapılan Bölge Isıtma Sistemi ile ilgili sorularına Belediye Başkanı Hasan Ergene’den yanıt geldi. Ergene, Milletvekili Ören’in tüm sorularına tek tek cevap verdi.

Milletvekili Ören, Bölge Isıtma Sistemi ile ilgili şu soruları sormuştu: "Soma Belediyesi İle SEAŞ Arasında İmzalanan protokol gereğince Soma konut Isıtma projesi ne zaman tamamlanacaktır? Söz verildiği gibi 2 yıl içerisinde proje neden tamamlanmamıştır? Projeden vazgeçildiği iddiaları doğru mudur? Konut Isıtma Projesi için bu güne kadar harcanan para miktarı ne kadardır? Projenin yüzde kaçı tamamlanmıştır?"

Ören'in bu soruları üzerine yazılı açıklama yapan Başkan Ergene, her sorunun altına yanıtını yazarak şunları dile getirdi: "Soma Konut Isıtma Projesi 2013 yılının kış aylarında Atatürk Caddesi güzergahı üzerindeki konutlara verilmeye başlanıp, 2014 yılı içerisinde 10 bin konuta ulaşarak ilk etabı tamamlanması planlanmaktadır. Proje Çalışmaları 26 Ocak 2011 tarihindeki protokolün imzalanması ile hemen başlamıştır. Bu çalışmalar içerisinde yer alan işler olarak; proje ihalesi, ana isale hattı yapım işi ihalesi, çevresel etki değerlendirme raporu, ısı merkezi inşaatı yapım işi ihalesi, trafo yapım işi ihalesi, Atatürk Caddesi iletim hattı yapım işi ihalesi, pompa istasyonu ekipmanı mal alım işi ihaleleri, gibi işler yapılmıştır. Yapılan bu proje Türkiye’de ilk olarak yapıldığı için özel bir proje olup hassas bir çalışma gerektirmektedir. Soma Bölge Isıtma Sistemi Projesinin 2 yıl içinde tamamlanması normal şartlarda herhangi bir aksiliğin olmaması göz önünde tutularak verilmiş iyi niyetli bir süredir. Fakat bu sürenin artmasında bazı etkenler rol oynamıştır. Yapılan ihaleler için gerekli şartnameler ve keşifler, özel bir ürün olduğu için firmaların araştırması ile teklif toplayarak aynı zamanda detaylı bir şekilde teknik personelin çalışması ile elde edilmektedir (yaklaşık 60 gün). Belediyelerin yapmış olduğu ihalelerde uyulması gereken kamu ihale kurumu mevzuatı vardır. Bu mevzuata göre ihaleler yaklaşık maliyetlerine göre bir bekleme süreci içerir. Bu süreç ihaleyi alan firmanın sözleşmesine çağırılmasına ve iş yeri teslim edilmesine kadar devam eder (yaklaşık 60 gün gibi bir süredir). Yapılmış olan bu bölge ısıtma sistemi ihaleleri de yüksek bir yaklaşık maliyet içerdiğinden dolayı bu süreç biraz uzun olmuştur. Aynı zamanda yapılan imalat belirli bir şartname ürünü olan malzemelerden yapılmaktadır. Bu malzemeler tedarik edinilmesi uzun süren malzemelerdir. Çoğu yurt dışı kaynaklı olan bu malzemeler; vana, kompanstör, pompalar ve özellikle çelik ön izolasyonlu boruların saçlarıdır. İhale süreci kesinleşmeden firmalar herhangi bir malzeme siparişi giremediğinden dolayı malzemelerin temini bir ayrı süreç kazanmaktadır. Bu tip engeller bizim yapmış olduğumuz bu önemli projenin bitme aşamasını geciktirmektedir. İkinci bir etken olarak da SEAŞ’ın bize göstermiş olduğu güzergahın daha sonra SEAŞ tarafından riskli bulunup değiştirilmesi ve Devlet Demir Yollarının Demir Yolu Geçişi için farklı bir model öngörerek bu modelin uygulanmasını talep etmesidir. Aynı zamanda Devlet Su İşleri ve Karayolları Müdürlüğü gibi resmi kurumlarla gerekli izin yazışmaları sürecin prosedür açısından gecikmesine sebep olmuştur."

Ergene, soruları yanıtlamaya şöyle devam etti: "Projeden vazgeçildiği iddiaları asılsız olup yapılan işlerle ilgili ihalelerin bilgileri TABLO-A’dadır. Konut Isıtma sistemi için bu güne kadar 8 milyon 650 bin 470 TL 85 kuruş (KDV DAHİL) ihaleler yapılmış olup, 2 milyon 629 bin 838 TL 18 kuruş (KDV DAHİL) para ödenmiştir. Mevcut ihalelere ait malzeme temini, boru imalatı işlemleri devam etmektedir. İdarece gerekli hak ediş dönemleri geldikçe gerekli ödemeler yapılacaktır. Projenin bu güne kadar yüzde 60’ının ihaleleri yapılmış olup, en son olarak şehir hattı dağıtım ve bina alt sistemleri projeleri ihaleleri yapılarak konutların konforlu bir ısınması sağlanmış olacaktır. Böyle bir özel projenin yapılmasında Soma Belediyesi herhangi bir destek almadan sadece kendi öz kaynaklarıyla proje ve yapım işlerinin sürdürmektedir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler