HABER

CHP'li Sevigen’den grizu patlaması sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesindeki kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasını TBMM Gündemine taşıdı.

Sevigen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Sevigen, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlama sonrası açıklama yapan Bakan Dinçer’in, bu ocağın en son Mayıs 2009 yılında denetlendiğini ve her denetimde olumlu puan aldığını iddia ettiğini, ancak denetimlerin her ay yapılması gerektiğini ve bu sürenin çok uzun bir aralık olduğunu belirten uzmanların, göçüğün meydana geldiği ocağın “Kör Ocak” olduğunu, yani herhangi bir göçük anında çıkış noktasının bulunmadığını vurguladıklarını belirtti.

Sevigen, “Her yıl onlarca madencinin hayatına mal olan bu kazalara ilişkin kalıcı bir çözüm bulunamaması büyük bir zafiyet olduğunu göstermektedir. Maden ocaklarında denetim sağlayan nezaretçilerin devlet tarafından değil de, işveren tarafından atanması da başka bir olumsuzluk nedenidir. İşlerini kaybetme korusu ile bağımsız bir denetim yapamayan, çalıştıkları maden ocaklarının eksiklikleriyle ilgili olumsuz rapor vermekten korkan nezaretçilerin derhal devlet tarafından atamasının yapılması gerekir. Avrupa’da maden ocaklarında bu tür patlamalar ve can kayıpları görülmezken teknolojinin bu kadar geliştiği bir çağda, hala kazaların önlenememesi de büyük bir sorumsuzluktur. 600 TL maaşla geçinen işçilerimizin hayatı derhal güvence altına alınmalı ve gereken önlemler daha fazla can kaybı olmadan alınmalıdır” dedi. Sevigen, Bakan Dinçer’in şu soruları yanıtlamasını istedi:

“-Bursa’da patlamanın olduğu madende en son ne zaman denetim yapılmıştır?

-Maden mühendisleri, kazanın meydana geldiği ocakta çalışma koşullarının olumsuz olduğu yönünde görüş bildirirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak 19 işçiye mezar olan ocağın denetimlerde olumlu puan aldığını nasıl söyleyebilirsiniz?

-Göçüğün meydana geldiği ocağın ‘Kör Ocak’ olduğu yani tehlikeli bir anda çıkış noktasının bulunmadığı doğru mudur?

-Bursa’da ki bu maden ocağı, patlamadan mı çöktü yoksa bir ihmal mi söz konusu?

-Ocağın tüm güçlendirme sisteminin çöktüğü ve havalandırma sisteminin yeterli olmadığı doğru mu?

-Sayın Bakan, açıklamalarınızda bu maden ocağının en son Mayıs 2009 da denetlendiğini itiraf ettiniz. Ancak uzmanlar bu denetimlerin ayda bir kez mutlaka yapılmasını önerirken siz 8 aylık bir aranın normal mi olduğunu düşünüyorsunuz?

-Kurtarma ekiplerinin olay yerine zamanında gelemedikleri ve can kaybının bu nedenle artığı doğru mudur?

-Madende meydana gelecek herhangi bir kaza anı için çalışanlara gerekli eğitimler verilmekte midir?

-Maden ocaklarını denetleyen nezaretçilerin işveren tarafından atanması sebebiyle işlerini kaybet korkusu yaşayan nezaretçilerin bağımsız çalışma koşullarının olmadığı ve tehlikeli olan işyerleri hakkında olumsuz rapor veremedikleri doğru mu? Bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

-Görülmektedir ki önlemlerin alınmaması ve denetimlerin yapılmaması sonucu maden ocakları işçilere mezar olmaya devam ediyor. Bu durumun ‘yapılanın yanına kar kalması’ olarak değerlendiriyor musunuz?

-Maden ocaklarında ilgili sendika görevlilerinin yeterli denetimi sağlayamadığı hatta bu tür kazalarda maden ocaklarına yaklaştırılmadıkları bile doğru mu?”

ANKA

En Çok Aranan Haberler