HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP’li Sevigen’den ogs sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, hesap bakiyesi yetersiz araç sahiplerinin Otomatik Geçiş Sistemlerinin(OGS) hiçbir duyuru yapılmadan iptal edilmesini TBMM Gündemine taşıdı.

ANKARA (ANKA) - CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, hesap bakiyesi yetersiz araç sahiplerinin Otomatik Geçiş Sistemlerinin(OGS) hiçbir duyuru yapılmadan iptal edilmeye başlandığını belirterek, “Hesap bakiyesi yetersiz olan eksiye düşen araç sahiplerinin OGS cihazlarını duyuru yapma gereği görmeden iptal ederken, cihazı iptal edilen araçların sahipleri de kaçak geçiş yapan sürücü konumuna sokuldu. Sürücüler en uzun geçiş ücretinin 11 katını bulan cezaları ödemek zorunda bırakılıyor” dedi.

Sevigen, “Vatandaşlara hiçbir uyarı yapılmadan bu şekilde bir karar almanın ve cihazları iptal etmenin yasal dayanağı nedir” diye sordu.

Sevigen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Karayolları Genel Müdürlüğü’nun hesap bakiyesi yetersiz araç sahiplerinin OGS’lerini duyuru yapmadan iptal etmeye başladığını kaydeden Sevigen, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden günde ortalama 225 bin aracın otomatik geçiş sistemiyle geçiş yaptığı son uygulama ile 2-3 liralık bir otoban geçişi için 110 TL ceza ödemek zorunda bırakılan vatandaşların “çileden çıktığını” ifade etti. Köprü ve otoyollardan kaçak ya da banka hesabında para olmadan OGS cihazıyla yapılan geçişleri uygulamaya koyduğu farklı önlemlerle engelleyemeyen Karayolları Genel Müdürlüğü’nün son aldığı kararla, “adeta bir soyguna imza attığını” savunan Sevigen, “Hesap bakiyesi yetersiz olan eksiye düşen araç sahiplerinin OGS cihazlarını duyuru yapma gereği görmeden iptal ederken, cihazı iptal edilen araçların sahipleri de kaçak geçiş yapan sürücü konumuna sokuldu. Sürücüler en uzun geçiş ücretinin 11 katını bulan cezaları ödemek zorunda bırakılıyor” dedi.

Eksi bakiyeye düşen sürücülerin OGS cihazının iptal edildiğini, cihazın sıfırlanması için 1 ay süre verildiğini ve o süre içerisinde geçiş yapmak zorunda kalan sürücülerin de tekrar para ödeyerek yeni bir cihaz satın aldığını, aynı plaka üzerine iki cihaz verilmediği için de eski cihazın kullanılma şansının kalmadığını kaydetti. Yeni cihaz alan vatandaşlara sözleşme imzalatılarak 15 TL tutarında da bir depozito ücreti alındığını da belirten Sevigen, Bakan Yıldırım’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

“-OGS sistemini trafiği azaltmak için mi yoksa vatandaşı soymak için mi uygulamaya sokuldu?

-Bu uygulamanın talimatı kim tarafından, hangi amaçla verilmiştir?

-Türkiye genelinde uygulamaya konulan bu son karar sonrası kaç OGS cihazı iptal edildi? İptal edilen OGS cihazları yenilenerek tekrar vatandaşlara mı satılıyor?

-Yeni karar sonrası kaç OGS cihazı satıldı?

-OGS cihazları kim tarafından nereden ithal ediliyor? Karayolları bununla ilgili nasıl bir ihale yaptı? İhale şartları neydi? Kaç firma ihaleye katıldı?

-OGS satışını yapanlar kimlerdir? Gerekli izinleri nereden almışlardır?

-Vatandaşlara hiçbir uyarı yapılmadan bu şekilde bir karar almanın ve cihazları iptal etmenin yasal dayanağı nedir?

-Yurt dışından çok düşük fiyatlara ithal edildiği iddia edilen OGS cihazlarının vatandaşa 40 dolara satıldığı doğru mudur? Doğruysa bu bir soygun değil midir?” (ANKA)

En Çok Aranan Haberler