ANKARA (İHA) - CHP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla, "Bugünkü siyasi dinamikler altında erken bir seçim ihtimali; ancak içeride ve dışarıda olağandışı gelişmeler durumunda mümkün görünmektedir. Yeni Cumhurbaşkanı'nı siyasi kompozisyonunun biraz daha değişeceğini tahmin ettiğim bugünkü meclisin seçeceğini düşünmekteyim" dedi.
Tanla, parlamentoda bugün yaptığı yazılı açıklamasında AK Parti'nin oylarının 2005 yılının ilk aylarından itibaren azalmaya başladığını ifade ederek şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz günlerde AKP'nin Türkiye'de bir dönem daha rahatlıkla seçimi kazanacağı ve tek başına iktidar olacağı değerlendirmelerine sıkça rastlanıyordu. Fakat, 2005 yılının başından itibaren AKP'nin kamuoyundaki desteği azalmaya başlamıştır. AKP iktidarının bu süreçte güç kaybetmekte olduğu ve kamuoyundaki güveninin azalmaya başladığı görülmektedir. Aynı değerlendirmeyi bugün yapabilmek nasıl doğru bir yaklaşım değilse, bugünkü koşullarda birçok kesimde dile getirilen baskın seçim ve erken seçim gibi değerlendirmeleri de gerçekçi görmek mümkün değil."
Türkiye'nin iki partili istikrarlı bir siyasi ortamdan, bulanık, karmaşık, parçalı yeni bir siyasi yapılanmaya doğru yol aldığını, iki partili siyasi yapıdan uzaklaştığını kaydeden Tanla, AK Parti hükümetinin beklentileri karşılayamadığı için sağ kesimde hareketlenmeler yaşandığını savundu. Meclisin bu dönem sonucunda tekrar iki partili bir yapıyla oluşmasının mümkün gözükmediğini belirten Tanla, seçmenin de kararsızlık içinde olduğuna işaret etti. "Türk kamuoyundaki umut ve heyecanın yerini endişe ve korku almaktadır" diyen Tanla, AK Parti içinde de bir hareketlenme meydana geldiğinin altını çizdi. Sağ oyların 20 yıllık süreçte merkezden uçlara doğru hareket ederek AK Parti'yi tek başına iktidara doğru taşımış olmasına karşılık, şimdi bu sürecin tersine döndüğünü, sağ oyların uçlardan merkeze doğru yöneldiğini ve dağıldığını söyleyen Tanla, şu ifadeleri kullandı:
"Bugünkü siyasi dinamikler altında erken bir seçim ihtimali ancak içeride ve dışarıda olağandışı gelişmeler durumunda mümkün görünmektedir. Öte yandan uç sağda toplanmış olan oylar merkez sağdaki muhafazakar ve milliyetçi partilere doğru kaymaktadır. 2007 Cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye'de 21. yüzyılın ilk dönemini belirleyecek önemdedir. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl sürecindeki kilit seçimdir. Yani Cumhurbaşkanını, siyasi kompozisyonunun biraz daha değişeceğini tahmin ettiği bugünkü meclisin seçeceğini düşünmekteyim. Türkiye'nin orta ve uzun vadeli yol haritası bu seçim sonucu belirlenecektir."