HABER

CHP’li Topuz'dan afet işleri sorusu

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Erzincan depremi sonrası yaşanan aksaklıkları TBMM Gündemine taşıdı.

ANKARA (ANKA) - CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, daha önceden afet anında acil yardım ve koordinasyonu sağlayan Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün kapatıldığına dikkat çekerek, “Bu depremdeki yönetim boşluğu ve ilgisizliğin sonucu Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılması ile bağlantısı bulunmakta mıdır?” diye sordu.

Topuz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Elazığ’da meydana gelen depremde ölü sayısının önce 57, ardından 51 olarak duyurulduğunu, Kovancılar Kaymakamı’nın ise 10 Mart’ta yaptığı açıklamada ölü sayısının 41 olduğunu belirttiğini anımsatan Topuz, “Depremin yaraları sarılmasını bir kenara bırakan iktidar ölü sayısıyla ilgili 3 günde 3 farklı rakamla karşı karşıya kalındı. Afet yönetiminin kaybettiğimiz 41 kişiyi dahi belirleyemiyorsa Türkiye’nin büyük depremlerde neler yaşayacağını düşünemiyoruz bile” dedi. Kentsel ve kırsal alanlarda yerleşim alanları kurulurken bilim ve tekniğe uygun yapılaşmaya yön vermeyen iktidarın da sorumluluğunun olduğunu kaydeden Topuz, doğal afetler öncesinde alınması gereken önlemlerin alınmamasının yanısıra bu süreçte yetkili kurum olan Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün kapatıldığına dikkat çekti. Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün afet öncesinde ve sonrasında gerekli çalışmaları yürütecek önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Topuz, “Afet ve acil durum gibi ekonomik, teknik, sosyal, psikolojik boyutların iç içe geçtiği alanlar sigortacılığın piyasalarına terk edilmektedir. Afet ve acil durum hizmetleri ne yazık ki siyasal iktidarca ekonomik ve siyasi ranta dönüştürülmeye çalışılmaktadır. Yaşanılan afetlerde kaybolan yaşamlar ve beraberindeki sosyal yıkımlar ile maddi kayıpların karşılanmasını bekleyen yurttaşlarımız, siyasal iktidarca uygulamaya konulan politikalar ile yalnız bırakılmaktadır” dedi. Topuz, Başbakan Erdoğan’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

“-Deprem sonrası yaşanan afetle ilgili neler yaptınız ve bu bölgede afetin beklendiği bilinmesine karşın neden hiç bir önlem almadınız?

-Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlikleri’nin görevini şu an hangi kurum yapmaktadır? Deprem bölgesinde bu görev zamanında ve özelliğine göre yapılabildi mi?

-Bu depremdeki yönetim boşluğu ve ilgisizliğin sonucu Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılması ile bağlantısı bulunmakta mıdır?

-‘Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu’, ‘Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu’, ‘Deprem Danışma Kurulu’ ve ‘Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ ayrı ayrı olmak üzere bu depremde hangi faaliyetlerde bulunmuşlardır?

-Bilindiği üzere 5902 sayılı yasa ile yerel yönetimlerin afet yönetimindeki rolünü arttırılması planlanmıştı. Bu depremde yerel yönetimler hangi rolü üslendiler?

-Başkanlık teşkilatında; Planlama ve Zarar Azaltma, Müdahale, İyileştirme, Sivil Savunma, Deprem ve Yönetim Hizmetleri Daireleri bu depremde hangi hizmetleri götürmüştür ya da götürecektir?

-Elazığ ilinde valiye bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri kurulmuş mudur? Eğer bu müdürlük faaliyette ise bu depremde hangi işleri yapmıştır ya da yapacaktır?”

En Çok Aranan Haberler