Ankara (AA) - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti'nin Anayasa değişikliğini en çok arzu eden ve bu konudaki hazırlıklarını tamamlamış bir parti olduğunu belirterek, "Ama bu anayasayı, bu anayasadaki usullere göre değiştireceğimize göre öbür partilerimizin de bu noktadaki katkısının çok önemli olduğunu ifade etmeye çalışıyoruz" dedi. Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Yargıtayın ve Anayasa Mahkemesinin kuruluş yıl dönümü törenlerinde ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce düzenlenen toplantıda anayasa değişikliği konusunun gündeme geldiğini ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:
"Toplumun her kesimi istiyor anayasa değişikliğini. Ama buna karşılık bu değişikliği gerçekleştirmek isteyenlerin de görüşlerinin ortaya konulması lazım. Anayasa değişikliği, TBMM'de yapılacak. Dolayısıyla biz AK Parti olarak bir anayasa değişikliğine varız. İster geniş kapsamlı, ister dar kapsamlı. İçeriği 'şu olsun, bu olsun' tarzındaki tartışmanın içerisine bile girmiyoruz. Bir anayasa değişikliğine ihtiyaç varsa, bu değişikliği kim gerçekleştirecek? Biz getirirsek başka türlü bahane, getirmeyince başka türlü sıkıntı oluyor. Onun için bütün partilerimizin, eğer kamuoyunun bu beklentisini, bu talebini dikkate alıyorlarsa, bu konudaki görüşlerini netleştirmeleri gerekmektedir. Katılımcı bir anlayışla bu değişikliği yapabiliriz ve yapmalıyız. Bizim kanaatimiz 22. Dönem Parlamentosu olarak milletimize olabildiğince çağdaş, modern, demokratik standartları yüksek, devletin işleyişini kolaylaştıracak bir anayasayı armağan etsek... Bu bizim arzumuz. Ama değişmez maddeleri dışındaki diğer maddeleri bir bütünlük içerisinde ele alarak bu değişikliği yapmak, bu olmuyorsa, kaç maddeyse bu konularda biz her türlü uzlaşmaya açığız."
Türkiye'nin AB ile ilişkilerine de değinen Çiçek, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerin daha etkin ve derin şekilde sürdürülmesi bakımından, AB Genel Sekreterliği Teşkilat Yasası'nda acilen bir değişikliliğe ihtiyaç bulunduğunu belirterek, Kanun'un geçici maddeleri hariç, yaklaşık 17-18 maddesinde yapılacak değişikliğe ilişkin kanun tasarısını Bakanlar Kurulu'nda imzaya açtıklarını bildirdi.
Çiçek, toplantıda, AB Genel Sekreterliği'nin yeniden teşkilatlanması ve görevleriyle ilgili tasarıyı kabul ettiklerini belirtti.