HABER

Çiçek, Belçika'ya kızdı

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal ve diğer DHKP-C'lilerin beraat etmesinin ardından davayı takip eden 4 kişilik teknik heyeti Türkiye'ye gönderen Belçika'ya tepki göstererek, "Bu kadar zaman geçtikten sonra halen şimdi araştırdıkları konuyu araştırıyorlarsa bunlara günaydın demek lazım. Şimdiye kadar neredeydiler" dedi. Çiçek, TÜSİAD, TOBB, Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarını da Belçika'ya tepki koymaya davet etti.

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere AK Parti Genel Merkezi'ne gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, gazetecilerin sorularını cevapladı. Çiçek, Sabancı suikastı sanığı Fehriye Erdal ve diğer DHKP-C'lilerin Belçika'da beraat etmesinin ardından davayı takip eden hakim, polis ve savcının yer aldığı 4 kişilik teknik heyetin Türkiye'ye gönderilmesini değerlendirdi. Heyetle kendisinin görüşmediğini ancak görüşen makamların belli olduğunu dile getiren Çiçek, "Bunlar teknik düzeyde heyet olduğu için daha çok muhatabı olan kuruluşlarla ve o seviyede görüşmeler yapılıyor" diye konuştu. Ziyaretin gecikmiş bir ziyaret olduğuna işaret eden Çiçek, "Bu kadar zaman geçtikten sonra halen şimdi araştırdıkları konuyu araştırıyorlarsa bunlara günaydın demek lazım. Şimdiye kadar neredeydiler" dedi.

AB üyesi ülkeleri teröre imkan sağlamakla suçlayan Çiçek, şöyle konuştu:

"Ama maalesef AB üyesi ülkelerin terör listesinde olan iki örgüt de Avrupa'da büyük ölçüde imkan sağlıyor. Parasal kaynakları orada, bir kısım kararlar oradan veriliyor. Çünkü yöneticilerinin bir kısmı orada. Türkiye'nin kırmızı bültenle aradığı bir kısım isimler AB'nin binalarında rahatlıkla dolaşabiliyor, oralarda toplantılar yapılabiliyor. Ama buna karşılık bu örgütler, bu ülkelerin listesindedir. Şunu hep söylemeye çalıştık, uluslararası samimi ve kararlı bir işbirliği olmadığı sürece ülkelerin
kendi çaplarında yürüttükleri mücadele kesin sonucu almaya yeterli olmuyor. Bu bunun çok açık göstergesidir. Bahsettiğiniz örgüt de maalesef Avrupa'da faaliyetlerini sürdüren bir örgüttür."

Çiçek, "Uluslararası alanda Türkiye'nin yapabilecekleri var mı?" yönündeki bir soru üzerine de, bu konuyla ilgili bugün Dışişleri Bakanlığı'nın bir çalışma başlattığını, kendisinin de bu toplantıya katıldığını bildirdi. Kendisinin başkanlığında İçişleri, Milli Savunma, Dışişleri Bakanı ile Adalet Bakanlığı'ndan da katılımların olacağı bir çalışma grubu oluşturulduğunu açıklayan Çiçek, "Önümüzdeki hafta sonuna kadar yapılanların dışında neler yapılabilir bunları açıkça ortaya koymamız lazım" şeklinde
konuştu.

Sadece resmi makamların tepkilerinin tek başına yeterli olmadığına dikkati çeken Çiçek, sivil toplum kuruluşlarını da Belçika'ya tepki göstermeye davet etti. Çiçek, "Meslek kuruluşlarımızın da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeleri ve mukabil meslektaşı kuruluşlara gerekli tepkiyi ortaya koymaları lazım. Mesela böylesine bir karar karşısında herhalde Türkiye Barolar Birliği'nin söyleyeceği bir laf olmalıdır. Veya başka meslek kuruluşlarının olmalıdır. TOBB'un, TÜSİAD'ın olmalıdır. Çünkü bunların hepsinin muhatapları var. Terörü cesaretlendiren bu karara karşı meslek odalarının da söyleyeceği bir şeyler olması gerekir" dedi.

DHKP-C lideri Dursun Karataş'ın öldüğü iddialarının hatırlatılması üzerine "Bilmiyorum" cevabını veren Çiçek, başörtüsü tartışmalara ilişkin soruları ise, "Onlara girmem. Kendi görev alanımla ilgili konuda konuşurum" diyerek karşılıksız bıraktı.

En Çok Aranan Haberler