HABER

Çiçek: İnsan haklarını vazgeçilmez bir unsur

ANKARA (ANKA) – Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, hükümetin, insan hakları konusunu Türkiye'nin kalkınması, demokratikleşmesi ve hukukun üstünlüğünün sağlanması için vazgeçilmez bir unsur olarak gördüğünü söyledi. Çiçek, "İnsan hakları konusu yolsuzlukla ve terörle mücadeleden idarede şeffaflığın sağlanmasına kadar çok yönlü bir süreç olarak görüyoruz" dedi.

Çiçek 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, Türkiye'nin 1950 yılından bu yana Avrupa Konseyi üyesi olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine taraf olduğunu hatırlattı. İnsan haklarının, hukukun üstünlüğü ve demokrasi normlarını belirleyen uluslar arası belgelerin içerdiği yükümlülüklerin iç mevzuata aktarılmasının, hükümetin sürdürdüğü reform sürecinin ana unsurunu oluşturduğunu kaydederek şu ifadelere yer verdi:

"Bu dinamik bir mükemmelleşme sürecidir. İnsan haklarını ilgilendiren yeni alanlar, yeni konular ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan yeni gelişmelere uyum göstermek ve insan hakları konusunda toplumumuzda yaygın ve güçlü bir bilinçlenme sağlamak, önceliklerimiz arasında yer almaktadır."

Çiçek, AB standartlarına da uyum bakımından Anayasada ve diğer temel yasalarda birçok değişiklik yapıldığını reforma paketlerinin hayata geçirildiğini belirterek, "Hala çözüm bekleyen bazı sorunların aşılması için de ciddi çalışmalar yürütülmektedir" dedi. Kadın ve çocuk hakları konusundaki sorunların çözülmesine gayret edileceğini ve dilsel, dinsel ve kültürel çeşitliliğe saygı gösterilmesi ilkesi doğrultusunda hareket edeceklerini bildiren Çiçek şunları kaydetti:

"Bu süreçte bizi en çok memnun eden husus, bütün bu reformların, halkımız tarafından desteklenmesi ve kamu görevlilerinden medyaya, yargıdan sivil toplum örgütlerine kadar toplumumuzun her kesimi tarafından süratle benimsenmekte ve hayata geçirilmekte olmasıdır. Bu durum ulusal barış ve uzlaşı atmosferine de önemli katkılarda bulunmaktadır."

Çiçek, hükümetin izlediği "işkenceye ve kötü muameleye karşı sıfır hoşgörü" politikasına ilişkin uygulamaların "İşkenceyi, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muameleyi veya Cezalandırmayı Önlemek İçin Avrupa Komitesi" ve uluslar arası denetim mekanizmaları tarafından tescil edildiğini belirtti. Çiçek, "Anılan komite ve diğer uluslar arası ve ulusal denetim mekanizmaları ile verimli diyalog ve işbirliğimiz önümüzdeki dönemde de kararlılık ve titizlikle sürdürülecektir" dedi.

Çiçek, eğitim yoluyla toplumun her kesiminde ve her düzeyde insan hakları bilincinin geliştirilmesine yönelik çalışmalara da ağırlık verildiğini bildirdi.

En Çok Aranan Haberler