HABER

Çiçek: ''Mevcut anayasa yamalı bohçaya döndü''

Ankara -AA- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, mevcut anayasanın esaslı maddelerinin yarısına yakınının değiştirildiğini ve "yamalı bohça" haline geldiğini ifade ederek, "Anayasayı değiştirmekten öte yeni bir anayasa yapmak istiyoruz. Mevcut anayasa ile köklü reformları yapmak mümkün değil" dedi.

Eğitim-Bir-Sen tarafından düzenlenen "Yeni Anayasada Eğitim ve Özgürlükler" konulu panelde Çiçek, Türkiye'nin en önemli sorununun anayasa sorunu olduğunu ifade ederek, 1982 Anayasası yürürlüğe girdiğinden beri, Türkiye'nin anayasa sorunu olduğunun tüm kesimlerce dile getirildiğini ifade etti.

Birçok meslek kuruluşunun, mevcut anayasa yürürlüğe girmeden, anayasanın yapılış tarzı, dengeleri, içeriği, hak ve özgürlükleri gibi konularında bu anayasanın topluma dar geleceğini ifade ettiğini kaydeden Çiçek, "Mevcut anayasada 12 defa değişiklik yapıldı, esaslı maddelerinin yarısına yakını değişikliğe uğramıştır. Yamalı bohçaya dönmüş bir anayasa ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Anayasa meselesinin bir aritmetik ya da Meclis çoğunluğu meselesi olmadığını dile getiren Çiçek, en temel metin olarak nitelendirilen anayasaların "toplumsal uzlaşı" ile hazırlanması gerektiğine işaret etti.

Yeni anayasanın, toplumsal uzlaşı ve büyük katılımla gerçekleştirilmediği takdirde akıbetinin 1982 Anayasası gibi olacağını söyleyen Çiçek, meslek örgütlerinin kendi alanlarıyla ilgili anayasa taslağı üzerinde tartışmalar yapmasının iyi olacağını kaydetti.

Güçlü ekonomi ve standardı yüksek demokrasi için anayasanın mutlaka değiştirilmesi gerektiğini savunan Çiçek, şunları kaydetti:"Türkiye'nin bu anayasayla yoluna devam etmesi güç oluyor. Son cumhurbaşkanlığı seçiminde anayasadaki yazım hatası nedeniyle ülke 5-6 ayını kaybetti. Kimse bunun parasal yönden hesabını yapmadı. Bazı sektörlerde halen durgunluk var, son derece canlı inşaat sektörü vardı, birçok kişi cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde sektörde durgunluk
başladığını ve halen devam ettiğini söyler. Anayasayı değiştirmekten öte yeni bir anayasa yapmak istiyoruz. Mevcut anayasa ile köklü reformları
yapmak mümkün değil.

Yasaları yaparken anayasaya uygun yapmanız gerek, anayasanın kendisi ihtiyaçları karşılamıyorsa, o zaman siz doğruyu yanlışa uydurmak gibi garabete düşersiniz. Toplumun yüzde 85'i Mecliste temsil ediliyor, bu yüzden düzenlemelerin demokratik zemini sağlam. Birbirimizin vatanseverliğinden, devlete, millete, cumhuriyete sadakatinden şüphe etmeden, uygar toplumlara yakışır bir tarzda anayasayı milletimize sunmayı amaçlıyoruz."

Çiçek, yeni anayasada başta eğitim hak ve özgürlükleri olmak üzer temel hak ve özgürlükleri açısından standardın yüksek tutulacağına, kurumlar arasındaki iş bölümü, işleyiş konularındaki sıkıntıların giderileceğine ve dilinin düzeltileceğine işaret etti.

En Çok Aranan Haberler