HABER

Çiçek: Milletvekillerin statüsü belli değil

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada yeni Anayasa’nın bir zaruret haline geldiğini belirtti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerin statüsünün belli olmadığını belirterek, “Azıcık şartları iyileştirecek bir düzenleme söz konusu olduğunda attığımız atacağımız adıma bin pişman oluruz. Onun için şu statüyü belirlememiz gerekiyor.” dedi.

Çiçek, “24. Dönem Parlamentosu olarak milletimize yeni bir anayasayı armağan etmek gibi bir sorumluluğumuz var. Aksi halde her gün yeni Anayasal sorunlarla Türkiye kendi zamanını ve enerjisini boşa harcama, lüzumsuz tartışmaları sürdürme gibi bir durumla karşı karşıya kalacaktır.” diye konuştu. TBMM’nin eski bir içtüzük ile çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Çiçek, “Gelin içtüzük çalışmalarını birlikte uzlaşarak, anlaşarak yapalım. Her halükarda yeni ihtiyaçları dikkate alan ve Meclis’in üstlendiği görevleri etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmesine imkan verecek bir iç tüzük acil bir ihtiyaç olarak gözüküyor.” diye konuştu.

Devlet örgütü içinde statüsü belli olmayan tek kurumun milletvekilliği olduğunu söyleyen Çiçek, “Milletvekilinin statüsü belli değildir. Valinin statüsü bellidir, kaymakamın bellidir, başka alanlarda görev yapan kamu bürokrasisinin statüsü bellidir, ama milletvekilinin statüsü belli değildir. Nerede duracağı belli değildir, birçok sorunlarla karşı karşıya kaldığında bunun muhatabı kim olacaktır?” ifadesini kullandı.

Çiçek’in bu sözleri üzerine CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, “Tutuklular dahil değil mi Sayın Başkan.” diyerek araya girdi. Çiçek ise “Genel ifade ediyorum. Hepsi dahil.” karşılığını verdi. Çiçek şöyle devam etti: “Özel olarak milletvekilinin statüsü nedir. Bunu size göre, bana göre, şu partiye göre, bu partiye göre değil. Partiler üstü bir şey teklif ediyorum. Bu statümüz belli olmadığı takdirde, kişisel gayretlerle sorun çözmeye çalışıyoruz. Bu da çoğu zaman mevzuat engeli ile ya da başka türlü engellerle karşılaşıyor. Bunu dört siyasi partimizin olduğu komisyonda dile getiriyorum ki, birileri yapsın, birileri de seyirci olmayalım.”

“MİLLETVEKİLLERİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME OLDUĞUNDA KIYAMET KOPUYOR”

Milletvekilleri ile ilgili bir düzenleme söz konusu olduğunda kıyamet koptuğunu söyleyen Çiçek, “Hal bu ki onun çok daha ötesinde devletin başka organlarında, başka statüde olanlara her türlü imkan verildiği zaman kimsenin ne sesi çıkar ne soluğu çıkar; dünyanın en zor işini yaparız, vatandaşın düğününde derneğinde, cenazesinde hastalığında yanı başında duran milletvekilleridir. Azıcık şartları iyileştirecek bir düzenleme söz konusu olduğunda attığımız atacağımız adıma bin pişman oluruz. Onun için şu statüyü belirlememiz gerekiyor. Ben Meclis Başkanı olarak bu konuda her türlü çabayı göstermeye hazırım. Bunu ötelediğiniz taktirde her gün yeni sorunlar çıkacak, yeni şikayetler çıkacak.” dedi.

“DAHA LİBERAL BİR SİYASİ PARTİLER YASASINA İHTİYAÇ VAR”

Siyasi partiler ve seçim kanunlarının da mutlaka değişmesi gerektiğine işaret eden Çiçek, “Biraz daha liberal bir siyasi partiler yasasına, seçim mevzuatının da yeni baştan gözden geçirilmesine ihtiyaç var. Ayrıca, Aslanoğlu’nun söylediği konular var. Bunları uzun uzun konuştuk, konuşuyoruz. Yalnız bir şey unutulmamalı. TBMM kural koyan Meclis’tir. Kuralı önce koyup, o kuralın dışında sonuçlar aramak bizi doğru sonuçlara götürmüyor. Kural ihtiyaçlarımıza cevap vermiyorsa, kuralları değiştirmemiz lazım. Değiştirebilmek için de diyaloga ve uzlaşmaya ihtiyaç var.” diye konuştu.

“HALKIN İRADESİNİN HUKUKİ ZEMİNİNİ DEĞİŞTİRİN”

Aslanoğlu’nun, “Halkın iradesi burada.” sözleri üzerine Çiçek, “Halkın iradesi burada ama halkın iradesinin hukuki zeminini gelin değiştirin. Değiştirildi de Meclis başkanı engel mi oldu?” diye sordu. Bu sıkıntıları gidermek için yeni Anayasa’nın yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi. Günün ihtiyaçlarını karşılayacak yasal ve Anayasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getiren Çiçek, “Bunları yapmadığımız sürece, söylediğiniz konuların Türkiye’de bir hukuki dayanağı var. Bu hukuk günün ihtiyaçlarını karşılamıyor. Onun için, milletvekilinin statüsü, siyasi partiler, seçim kanunu ve Anayasa siyaset hukukumuzun olmazsa olmaz mevzuatıdır. Bunun güncellenmesi gerekiyor. Ben bunu burada söylüyorum. Varsanız ben bu işin neresinde olmam gerekiyorsa olacağım.” şeklinde konuştu. Bunun üzerine salonda, “Varız.” sesleri duyuldu.

Öte yandan Meclis Başkanı Çiçek, komisyonda yaptığı konuşmada 2013 yılı bütçesinin 2012 yılı bütçe başlangıç ödeneği olan 651 milyon 252 bin TL’ye göre yüzde 18.7 artış ile 773 milyon 60 bin TL olarak teklif edildiğini söyledi. Çiçek, “2013 yılı bütçe teklifimizde bir önceki yılın bütçesine göre en büyük artış milletvekilleri ile siyasi parti gruplarında çalışan personelin sözleşmeli statüye geçmesinden dolayı personel giderlerinde olmuştur.” şeklinde bilgi verdi.

(CİHAN)

En Çok Aranan Haberler