Ankara (AA)- Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TMY'de yapılacak değişiklikle özgürlükleri kısıtlamanın amaçlanmadığını belirterek, "Ne iktidar ne de muhalefet, hiç kimse ve hiçbir parti, bahsedilen kişiyle ilgili af düzenlemesini aklının köşesinden geçirmemiştir" dedi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda tümü üzerindeki görüşmelere geçen hafta başlanan Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklikler öngören tasarı, bugün de devam eden görüşmelerden sonra, alt komisyona sevk edildi. Tasarının görüşmeleri sırasında konuşan Çiçek, konuya ilgili bir düzenleme yapılması yönünde toplumda talep olduğunu belirterek, herkesin katkısını beklediklerini ifade etti.
Değişik kurumlardan 36 kişiden oluşan komisyonunun tasarı üzerindeki çalışmaları hakkında bilgi veren Çiçek, "Öyle bir bilgi kirliliği, kafa karışıklığı yaşandı ki... 'Haberimiz vardı, yoktu, kim koydu, kim koymadı' denildi. Endişeleri ve daha iyi yazılsın görüşünü saygıyla karşılarım. Ne iktidar, ne muhalefet, hiç kimse, hiç bir
parti, bahsedilen kişiyle (Öcalan) ilgili af düzenlemesini asla kabul etmemiştir" dedi.
"Amacımız özgürlükleri ve basın özgürlüğünü kısıtlamak değildir" diyen Çiçek, şu görüşleri kaydetti: "Tabii basın özgürlüğü kısıtlanmasın. Ama, 'al silahı eline, niye
dağa çıkmıyorsun' diye biri manşet atıyorsa ve bunu da devamlı hale getiriyorsa... Bir taraftan basın ve ifade özgürlüğünü koruyalım ama öbür taraftan da teröre güç ve destek veren, her gün yeni gözyaşlarının akmasına sevinçle karşılayan bir durum söz konusuysa, bu çerçevede ne tedbir alabiliriz; bizim aklımıza bu tedbir geldi. Bunu
beğenmeyen varsa, buna saygı duyarız."
Bu arada TBMM Adalet Komisyonu'nda, CHP'li milletvekillerinin yanı sıra bazı AK Partili milletvekilleri de Terörle Mücadele TMY'de yapılacak değişikliği eleştirdi.
CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu, tasarı üzerinde görüşlerini dile getirirken, tasarının, terörle mücadeledeki sıkıntıyı gidermeye yetmeyeceğini savundu.
Baloğlu, 6. madde üzerindeki tartışmaların, tasarıya şüpheyle bakılmasına yol açtığını ileri sürerek, "Bu yasayı yapanlar, bu ihtiyacı duyanların kimler olduğunu bilmek zorundadır. Genelkurmay, Jandarma ve Emniyet, bunu istemediklerini söyledi. Teröre karşı emniyet güçlerinin elini kuvvetlendirecek fazla bir şey yok ama özgürlükleri kısıtlayıcı düzenlemeler var" diye konuştu.
Türkiye Harp Malulleri, Şehit, Gazi, Dul ve Yetimleri ile Yakınları Derneği Genel Sekreteri İbrahim Babur, terörle mücadele ederken gazi olduğunu, çıkan çatışmada da yanındaki 2 eri kaybettiğini anlattı.
"Ülkemiz terörden dolayı acı çekti. Uzuvlarını kaybeden gaziler olarak karşınızdayız. TMY'nin, 6. maddenin, Öcalan'ı bırakmaya yönelik tuzaklarla dolu olduğunu görüyoruz. Bu bizi üzdü" diyen Babur'e Komisyon Başkanı Toptan, "Burada böyle bir şey yok, nereden çıkarıyorsunuz?" diye sordu. Üzüntü ve teyakkuz halinde olduklarını belirten Babur, "Biz burada partiler üstüyüz. Ülkenin bölünmez bütünlüğü için canını ve kanını verenler, 30 bin kişinin katilinin serbest bırakılmasına razı olamaz. 6. maddeyi kabul etmeyeceğinizi bildirin. Dağlarda terörle mücadele edenlerin aşkı ve şevki kırılmaktadır" diye konuştu. AK Parti Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu, TCK, CMK ve diğer düzenlemeler dururken yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığını belirterek, yasalarda ciddi bir boşluk gözükmediğini söyledi. Bu tür düzenlemelerin olağan süreçlerde yapılmadığını ifade eden Özyolcu, "Olağanüstü süreç var mı diye bakıyorum ama olağanüstü süreç de yok" dedi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu da tasarı üzerinde her kesimin eleştirileri olduğunu ifade ederek, "Tasarının maddelerine geçilmesini reddedelim. Öyle bir tasarı hazırlanmalı ki her kesimin, üzerinde konsensüsü olsun. Acil ihtiyaç olduğunu sanmıyorum" diye konuştu. AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay ise TMY'de 14 yılda 15. kez değişiklik yapılmak istendiğini, her değişiklikte "terör arttı" dendiğini savunarak, "Türkiye, 1999 yılından beri özgürlükleri genişletirken doğru yoldaydı. Ama bugün bu tasarıyla, Türkiye'yi yanlış yola çekme gayreti var" dedi.