Enver ALAS /İSTANBUL, İSİPAB 10. Konferansı, Şişli Bomonti'deki Hilton Otel'de teşkilata üye ülkelerin parlamento temsilcileri katıldığı 33. İcra Komitesi Toplantısı ile başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Cemil Çiçek, konferansın islam ülkeleri ve tüm dünya açısından çok kritik bir dönemde yapıldığına dikkat çekerek, alınacak kararların islam ülkeleri ve teşkilat bakımından hayırlı olması temennisinde bulundu. Cemil Çiçek, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan terörist saldırılar ile dinler, medeniyetler ve mezhepler arasında çatışma yaratılmasının amaçlandığını söyledi.
TBMM Başkanı Çiçek, "İslam coğrafyasında ve tüm dünyada önemli gelişmelerin yaşandığı bu dönemde islam ülkeleri parlamentolarının birliği olarak, dinimiz islamın barış, itidal, adalet ve kardeşlik gibi yüce idealleri ve ilkeleri doğrultusunda islam aleminin ortak meselelerinin çözümünde istişareyle hareket ederek koordinasyon ve işbirliği içinde ortak tutumlar ve görüşler
benimsememiz şüphesiz önem taşımaktadır" dedi.
BAŞTA PARİS OLMAK ÜZERE SON DÖNEMDE MEYDANA GELEN TERÖR SALDIRILARINI KINADI
Terörün tüm insanlığı tehdit ettiğini kaydeden Çiçek, başta Paris olmak üzere son dönemde meydana gelen terör saldırılarını kınadığını ifade eti.
Çiçek, "Terör, önüne ve arkasına hiçbir sıfat getirmeye çalışmadan, hepimizin şiddetle kınamak durumunda olduğu, insanlığa karşı bir suçtur. Bununla birlikte Paris'te ortaya çıkan tepki Nijerya, Pakistan, Irak, Suriye, Yemen, Lübnan ve diğer yerlerdeki terörist saldırılara karşı gösterilmiyorsa burada bir sorun olduğunu görmek gerekir. İnsanlık terörün her çeşidine karşı ortak bir karşı duruş ve ortak bir mücadele göstermediği sürece terör belasının alt edilmesi mümkün değildir. Biz Türkiye olarak başta PKK terörü olmak üzere, uluslararası toplumun terör konusunda çifte standartlı yaklaşımından çok acı çektik" dedi.
"DEAŞ TERÖR ÖRGÜTÜ BÖLGEDE İSTİKRAR VE GÜVENLİĞE YÖNELİK BÜYÜK BİR TEHDİT OLUŞTURUYOR"
Çiçek, uluslararası toplumun terörle mücadelede çifte standart uygulamalarının bir tarafa bırakarak, terörün her çeşidine karşı tam bir dayanışma içinde hareket edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Suriye ve Irak'ta ortaya çıkan DEAŞ terör örgütünün, bölgede istikrar ve güvenliğe yönelik büyük bir tehdit haline geldiğini vurgulayan Çiçek, "DEAŞ terör örgütüyle mücadele, bunu ortaya çıkaran ve besleyen şartlar da dikkate alınarak, etkili ve koordineli bir şekilde yürütülmelidir. Mezhepçilik ve etnik farklılıklar üzerine bina edilen politikalar islam coğrafyasında istikrarsızlıklara ve tehditlere yol açmaktadır. DEAŞ ve diğer aşırıcı grupların Suriye ve Irak'ta zemin bulması bu tür politikalardan kaynaklanmaktadır. Irak'taki gelişmeler, Suriye kaynaklı ciddi tehdit ve sınamalar, bunlara karşı kapsayıcı ve kapsamlı bir strateji geliştirilmesi ihtiyacını ortaya koymaktadır. Uluslararası toplum tarafından kararlı adımlar atılmadığı takdirde bölgenin daha da geniş bir mezhep çatışmasına sürüklenmesinden kaygı duymaktayız" diye konuştu.
"PARİS SALDIRILARINDA TÜM MÜSLÜMANLARI TÖHMET ALTINDA BIRAKACAK AÇIKLAMALAR KABUL EDİLEMEZ"
Çiçek, son dönemde islam düşmanlığı ve nefret söyleminin yükseliş eğilimine girdiğini gözlemlediklerini kaydetti.
Çiçek, "Paris saldırılarının ardından tüm müslümanları töhmet altında bırakacak açıklamalar ne kabul edilebilir ne de terörle mücadeleye ve barışa katkıda bulunabilir. Teröristlerin isimlerinden, kullandıkları simgelerden ve söylemlerinden hareketle bir dinin mensupları suçlanamaz. Kamuoylarına hitap eden siyasetçilerin, aydınların, bilim adamlarının, din adamlarının ve basın mensuplarının töhmet altında bırakacak açıklamalardan kaçınmaları gerekir. Aksi takdirde esasen terör eylemleriyle toplumlarda nefret ve korku yaymayı amaçlayan teröristlerin amaçlarına hizmet etmiş oluruz. Bu bağlamda medeniyetler ve dinler arası diyalogun önemine de dikkat çekmek isterim" diye konuştu.
İSRALİ'İN GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILARI
Cemil Çiçek, konuşmasında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına da değinerek, "İsrail, Gazze saldırısından sonra bir taraftan yasadışı yerleşimlerle Filistin topraklarındaki yasadışı işgal ve ilhak politikasına hız vermiş, diğer taraftan Kudüs ve Harem-i Şerif'in statüsünü değiştirmeye yönelik eylemlerde bulunmuştur. İsrail güvenlik güçleri, islamiyetin 'ilk kıblesi;' ve 'üçüncü mukaddes mabedi' Mescid-i Aksa'nın içine girmiştir. Gazze'ye yönelik insani yardım ve yeniden imar faaliyetleri başta olmak üzere islam dünyasının Filistinli kardeşlerimize gereken desteği vermeye devam edeceğinden ve Filistin davasındaki dayanışmamızın sarsılmadan devam edeceğinden kuşkum bulunmamaktadır" diye konuştu.
TBMM Başkanı Çiçek, 33. İSİPAB İcra Toplantısı'nda yapılacak çalışmalar ve toplantılar ile ilgili de bilgiler verdi. Çiçek, konuşmasının ardından İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerin temsilcileriyle basına kapalı ikili görüşmelerde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz