HABER

Çiçek: Türk Ticaret Yasa Tasarısı bo dönem çıkmalı

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yaklaşık 7 yıllık bir hazırlık döneminden sonra Meclis'te yasalaşmayı bekleyen yeni Türk Ticaret Yasa Tasarısı'na ilişkin, "Yasayı bu dönem çıkaramazsak, uzun bir dönem bu yasayı çıkaracak hükümet bulamayız" değerlendirmesinde bulundu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise web sitesi kurmayan orta ve büyük ölçekli şirket yöneticilerine hapsi öngören maddenin değiştirilebileceği sinyalini verdi.

Coşkun, "Web zorunluluğu KOBİ'lerin üzerindeki büyük şirketler için uygulanır, KOBİ'ler de ise isteğe bağlı şartı getirilebilir" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen, "Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın İş Dünyasına Getirdiği Yenilikler ve İş Dünyasının Beklentileri" konulu panel, TOBB Konferans Salonu'nda yapıldı. Panele, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bürokratlar ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Panelde konuşan Bakan Coşkun, dünyadaki rekabetten geri kalmamanın yolunun güçlü bir ekonomik yapıya sahip olmaktan ve iş dünyasına bu rekabet gücünü oluşturmaktan geçtiğini söyledi.

Hükümetteki 4 yıllık süreçte enflasyonun düşürülmesi, özelleştirme ve yabancı sermaye girişi gibi bir çok konuda önemli gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Coşkun, amaçlarının dünyadaki gelişmeleri göz önüne alarak Türkiye'deki iş dünyasının rekabet ortamına kavuşturmak olduğunu ifade etti.

AB uyum çalışmaları kapsamında yeni Türk Ticaret Kanunu'nun büyük önem taşıdığının altını çizen Coşkun, uzun çalışmalar sonunda tasarının 005 yılı Mart ayında kamuoyuna açıklandığını ve kamu kurum ve kuruluşların görüşüne sunulduğunu kaydetti.

Kendisinin de iş dünyasından geldiği için ve işadamlarının çektiği çileyi çok iyi bildiğini söyleyen Coşkun, "Geçmişte bir şirket kurmak için 19 ayrı işlemin ardından 3 ay bekleniyordu, oysa şimdi bütün işlemler bir günde bitiyor. Ancak şirketlerin tasfiyesi iş dünyasına çile çektirmeye devam ediyor. Bu konuda da çalışmalarımız var, iş dünyasını bu çileden kurtarmak istiyoruz" diye konuştu.

Web sitesi olmayan orta ve büyük ölçekli şirket yöneticilerine 6 aya kadar hapis cezası öngörüldüğünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu'nun eleştirilerine kulak veren Bakan Coşkun, "Yasaya göre şirketlere web sitesi kurma zorunluluğu getiriliyor. Bu şart, KOBİ'lerin üzerindeki büyük şirketler için geçerli olabilir, KOBİ'lerde ise isteğe bağlı hale getirilebilir" sözleri ile yasada değişiklik yapabilecekleri müjdesini verdi.

Bakan Coşkun, tasarının bir an önce yasalaşarak yürürlüğe girmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"BU TASARI 14 PAKET DÜZENLEMEYE BEDEL"

Adalet Bakanı Çiçek ise Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın toplum ve ekonomi hayatı için çok önemli olduğunun altını çizerek, yasa ile iş dünyasına yeni açılımların getirileceğini söyledi.

Kanunla ilgili çalışmaların önceki hükümet döneminde başlatıldığını, kendilerinden ise bu çalışmaları devam ettirdiğini ifade eden Bakan Çiçek, tasarıda uzun emek ve göz nuru bulunduğunu kaydetti.

"Bir ülke 6-7 senede bir kanun yapamıyorsa, o toplumun kanun yapma kabiliyeti yoktur demektir" ifadesini kullanan Çiçek, tasarıya ilişkin 'aceleye geldi' gibi eleştirileri 'yüzeysel sözler' olarak nitelendirdi.

Tasarının hazırlanması aşamasında ilgili bütün kurum ve kişilerin görüşünün alındığını, yüzlerce kişiye gönderildiği ve daha sonra Başbakanlığa gönderildiğini belirten Çiçek, tasarının şu anda Meclis gündeminde olduğunu kaydetti.

Türkiye'de bazı kesimlerin sık sık, 'Yargıda reforma ihtiyaç var' sözleri ile gündeme geldiğini vurgulayan Çiçek, ancak bu bununla ilgili dertli toplu değerlendirmelerin yapılmadığını savundu. Yargı reformu için öncelikle çağdaş yasaların çıkması gerektiğini ifade eden Çiçek, "Eğer günümüzün ihtiyaçlarını karşılayacak modern yasalar yoksa bu sorunlar çözülemez. Yargı reformu için öncelikle yasaların güncellenmesi gerekiyor. Biz 4 yıldır bunu yapmaya çalışıyoruz. Türk Ceza Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu bu değişikliklerden bir kaçıdır. Türk Ticaret Kanunu Tasarısı yargı reformunun en önemli ayaklarından biridir" şeklinde konuştu.

Türkiye'de yerli kaynakların yeterli olmadığını, bu nedenle yabancı sermayeye ihtiyaç duyulduğunu savunan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de yatırım yapmak isteyen yabancı müteşebbislerden gelip bizi ziyaret etmeyen yok. Çünkü Türkiye'deki ticaretle ilgili yasaları bilmek, öğrenmek istiyorlar. Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın kısa sürede yasalaşmasında büyük yarar vardır. AB ile zaman zaman itişip kalkıştığımız ve bundan sonra belki daha da gergin tartışmalar yapacağımız hususlar var. Bu yasa çıkarsa 14 pakete bedel düzenleme yapmış olacağız. 1534 maddelik bir tasarıda muhalefetin desteğini alamazsak 2007 yılında veya başka hiç bir dönem yasayı çıkarmak mümkün olmaz. Çünkü anlaşma ve uzlaşma olmadığı zaman 5 maddelik bir yasa bile 2 hafta çıkmıyor. Biz uzlaşma arıyoruz. İnatlaşma ve zıtlaşma anlayışı içinde değiliz. Bu konuda Baykal'la görüştüm, önümüzdeki günlerde ise Mumcu'yu ziyaret edeceğim. Yasayı bu dönem çıkaramazsak, uzun bir dönem bu yasayı çıkaracak hükümet bulamayız. Bunu açık yüreklilikle ifade ediyorum. Seçimlerden önce tasarı yasalaşırsa millete armağan olur".

En Çok Aranan Haberler