Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına üniversitelerden destek beklediklerini belirterek, "Üniversiteler destek vermezse vebal onlarındır." dedi.
Meclis'te görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen TBMM Başkanı Çiçek, kahvaltı sonrasında güncel konularla ilgili açıklama yaptı. Yeni anayasa konusunda halkın beklentisinin yüksek olduğunu belirten Çiçek, "Geçmişten gelen, yeni oluşan sorunlarımız var. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki çevremizde olup bitenlere baktığımızda dünya yeniden kuruluyor. Yeni bir sorundur. Sorunları geleceğe taşımadan zamanında çözmek ülkemiz için hayatidir. Zamınında çözülmezse çözmek zorlaşıyor, bedeli artıyor. Sorunların çözüm yeri Meclis olduğuna göre, bu sorunların çözüm noktasında vatandaşların beklentisi yüksektir. Hepimizin birinci görevi Meclis'in saygınlığının korunmasıdır." diye konuştu.
Herkesin farklı değerlendirmeleri olabileceğini aktaran Çiçek, "Meclis'in yüce şahsiyeti hepsinin üzerindedir. Türkiye, yüce kavramını iki makam için kullanırız. Biri Meclis'tir, ikincisi de Cumhurbaşkanlığı ile ilgilidir. Tutum ve davranışlarımızın makuliyet içinde, saygınlığı artıracak tarzda olmasında fayda var. Her şeyi konuşacağız. Çözümü burada bulmanın çabası içinde olacağız." diye konuştu. Anayasa ve içtüzük hükümlerine uyulduğu takdirde hedefleri yakalamakta zorlanılmayacağını vurgulayan Çiçek, bu şekilde Meclis'in saygınlığını artırma imkanı oluşacağını kaydetti.
Yeni anayasayı, bu dönem bir taahhüt olarak ortaya koyduklarını hatırlatan Çiçek, "Meclisimizin bir taahhüdü haline geldi. Bu borcu bu dönem yerine getirmek mecburiyetindeyiz. Demokratik standardı yükselterek, herkesin 'benim anayasam' diyeceği, katkı vereceği, aktif bir şekilde katılımı sağlayarak, yepyeni, çağdaş anayasa gerçekleştirmektir. Bunun imkanı vardır. Temsil yüzde 95, partiler taahhüt etmiştir, çalışma başlamıştır. Meclis açılır açılmaz yaptığımız ilk iş beklentiye uygun uzlaşma komisyonunu kurmaktı. Çok partili hayatı 50'den kabuk edersek, 61 yıl oluyor. 7 Kasım 82’de yürürlüğe girdiğine göre, 30 yılımızda bu anayasadan şikayet ederek, önemli sorunların kaynağı olduğuna vurgu yaparak, köklü değişiklikler yapılmadığı, bunalımların ortaya çıkacağına vurgu yaparak geçti. Herkes, bu anayasadan şikayetçi. 7 Kasım 82'de yürürlüğe girmiş, 8 Kasım sabahından tartışma başlamıştır. Anayasa en temel yasadır. Meşruiyetin kaynağı yürürlükteki anayasadır. Hiçbir organ, anayasadan kaynaklanmayan yetkiyi kullanamaz. Kullandığı takdirde meşruiyeti yoktur. Bu anayasadan meşruiyet alarak ülkeyi yönetmeye çalıştık. Daha çokça sebepler söylenebilir. Yeni bir anayasa toplumsal talep haline gelmiştir. Tüm siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarının yeni anayasa talebi vardır. Yüzde 95 temsil oranına sahip TBMM uzlaşma kültürünün ve katılımın en güzel örneğini vererek, anayasa yapma yükümlülüğü var. 19 Ekim'de akademisyenlerle toplantı yaptık. Her görüşü temsil eden anayasa hukukçuları orada vardı. Komisyon kuruldu. Saat 14.00'te komisyon çalışmalarını sürdürecek. Katılımı sağlamak için, süreci katkı vermek isteyen kim varsa, teknolojinin getirdiği imkandan istifade ederek herkesin katkısını bekliyoruz. 20 binden fazla sivil toplum kuruluşu ve vakfa mektup gönderdik. 'Görüşlerinizi 31 Aralık'a kadar bize bildirin' dedik." diye konuştu.
"ÜNİVERSİTELERDEN GEREKLİ DESTEĞİ GÖRMEDİK"
Çiçek, 165 üniversiteye yazı gönderdiklerini hatırlatarak, üniversitelerden gerekliği desteği görmediklerini bildirdi. Yeni sürecin maksadına uygun olarak üniversitelerden çok büyük katkı beklediklerini aktaran Çiçek, şunları ifade etti:
"Katkı vermezlerse sorumluluk onlarındır. 165 üniversiteye davet gönderdik. Kamu niteliğindeki meslek kuruluşları var. Daha önce gündemlerine anayasa geldi. Bu sürece katkı versinler. İmkanları var. Kamu kuruluşlarının aileleriyle birlikte üyesi sayısı 45 milyonu buluyor. Sürece katkı vermelerini istiyoruz. Radyo, televizyonlarla taleplerimizi ulaştırmaya çalıştık. Türkiye, böylesi önemli bir çalışmanın yapıldığı süreçte herkes ne söyleyecekse şimdi söyleme zamanıdır. Bu süreçte katkısını beklediğimiz siyasi partiler var. Meclis dışı 60 partiye yazı yazdık. Siyasi partilerin ne söyleyecekleri, düşünceleri varsa bildirmeleri, aktif olarak katılmalarını arzu ediyoruz. Bunların komisyonda beraber karar verdiğimiz hususlardır."
Komisyonun, 4 toplantı, alt komisyonun 5 toplantı yaptığını hatırlatan Çiçek, "Şu ana kadar her şeyi konuştuk. Bu süreçte sizden destek bekliyoruz. Haberlerin doğru bir şekilde yansıtılmasında önemlisiniz. Komisyonda mutabık kaldığımız konuları sizlere aktarmak ve kamoyunu bilgilendirmek istiyoruz." açıklamasında bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz