Balıkesir'in Edremit ilçesinde, bir kamyon şoförünün "çiçek" zannedip getirdiği çilek fidelerini alan köylüler, meyve üreticisi oldu.
Edremit Ziraat Odası Başkanvekili Ali Yılmaz Diker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremit Körfezi'nin çilek üreticisi konumunda bulunan Yaşyer köylülerinin, hoş kokulu kırmızı ve pembe çilekleri yetiştirmeye bir tesadüf sonucu başladığını söyledi.
Köyde yaşayan bir kamyoncunun, yıllar önce Bursa'dan dönerken yol kıyısında gördüğü çilek fidelerini çiçek zannederek alıp getirdiğini belirten Diker, "Mola verdiği bir çeşme başında görüyor ve köye getiriyor. Bu çiçek sanılan fideler bir süre sonra çilek veriyor. O günlerde köyün kaderi değişiyor" dedi.
Yaşyer'de yaklaşık 500 kişinin yaşadığını ve bu köyde çileğin, zeytinden sonra en önemli gelir kaynağı olduğunu dile getiren Diker, Edremit ilçesinde çilek üretilen 400 dekar alanın önemli bölümünün burada bulunduğu bilgisini verdi.
Diker, Yaşyer'de yaşanan değişimin, çevresindeki yerleşim birimlerinde görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Köy ve çevresinde yılda 150 ton çilek üretiliyor. Bu meyve, kalitesini Kazdağları'ndan alıyor. Su, bölgenin toprak yapısı ve uygun hava koşulları bir araya gelince Kazdağları çileği, kendine özgü lezzeti ve kokusuyla aranan bir ürün haline geldi. Edremit Körfezi'ndeki tüketimin yanı sıra Balıkesir ve İzmir'e de ürün gönderiliyor."
Muhabir: Emrah Elmas / Zafer Akpınar
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz