Ankara (AA)- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Anayasal kuruluşların adeta günlük gazete çıkarır gibi, her gün yeni bildirilerle 'falanca anayasal kuruluş bugün nerede, öğleden sonra ne diyor, o bana ne dedi, bu bana ne dedi' tarzındaki bildiri yarışına girmiş olmasının ortaya koyduğu tablodan hepimizin rahatsız olması gerekir" dedi.
Çiçek, TBMM Genel Kurulunda 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, vatandaşların Mecliste en çok takip ettiği iki görüşme olduğunu belirterek, bunların bütçe görüşmeleri ve Hükümet programları olduğunu söyledi. Bütçe görüşmelerinin sadece rakamların, yüzdelerin ve teknik açıklamaların konuşulduğu bir süreç olmadığına işaret eden Çiçek, bütçelerin aynı zamanda siyasi bir metin olduğunu kaydetti. Bütçe görüşmelerinin birer siyasi değerlendirme de olduğunu hatırlatan Çiçek, "Bir ülkenin siyasi standardının, siyaset kurumunun kalitesinin açıkça belirlenebilmesi bakımından da bu müzakereler önem arz etmektedir. Bütçe müzakereleri hem muhalefet için hem de iktidarlar için çok önemlidir. Ama bütçe görüşmeleri iktidardan daha çok muhalefet için önem arz eder" diye konuştu.
"Sorunun bir parçası olan muhalefet, ülkenin de demokrasinin de başına gelebilecek en büyük felakettir" diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çözümü olmayan, gelecek tasavvuru olmayan bir muhalefet demokrasi için bir yüktür. Bu özellikleri taşıyan, işlevsiz, çözümsüz, alternatif oluşturmayan bir muhalefet, demokrasi dışı, demokrasi karşıtı, modern-postmodern arayışların baş müsebbibidir. Sadece yanlışı göstermeye odaklanmış, bütün çabası ve gayreti bundan ibaret muhalefet anlayışı ülke ve demokrasi açısından büyük talihsizlik olmuştur. Böyle bir muhalefetin var olduğu bir ülkede muhalefet görevini, muhalefet kurumunun kendisi değil, Anayasa ve hukuk kuralları gereği görevi siyaset olmayan bürokrasi ve kurumlar üstlenmiş olur. Demokrasi, partiler arası bir yarışın sonunda, hür ve serbest bir seçimle iktidarın belirlenmesi yöntemiyse o zaman iktidar muhalefetle yarışmaz, seçime girmez, kayıtdışı muhalefetle yarışır. Onun için Türkiye, bir kısım eksikliklerin, hataların bedelini çok ağır ödemiştir. Nitekim, postmodern ve antidemokratik arayışların olduğu dönemde, adına kitaplar da yazıldı 'Bizim Çete' diye... Kitabın ismi 'Bizim Çete'. Dolayısıyla alternatif muhalefet oluşamadığı için bu tür, kendilerinin ifade ettiği tarzla 'Bizim Çeteler' demokrasilerde alternatif olmaya çalışmıştır. Bu da Türkiye'ye ağır bedeller ödetmiştir. Demokratik bir ülkede, çağdaş bir demokraside muhalefetin ne kadar önemli olduğunu ifade etmeye çalışıyorum."