Adıyaman merkeze bağlı Elmacık Köyü'nde tıp dünyasında ender rastlanan "dsefagus anomali" adı verilen bir doğum olayı meydana geldi. Mehmet Sarıkaya'ya ait inek ilk doğumunda çift başlı sarı-beyaz buzağı dünyaya getirdi.
Mehmet Sarıkaya doğum süresi on gün geçen ineğinin doğum yapması için veteriner hekime başvurdu. Veteriner hekim geciken doğum için sabaha karşı Elmacık Köyü'ne giderek doğum sancısı çeken ineği muayene etti. Veteriner hekim Zeki Selçuk yaptığı muayene sonunda ineğin karnındaki buzağının çift başlı olduğunu anladı. Çift başlı buzağının doğumunun, normal doğum ile mümkün olmadığı ve inek ve buzağının hayatının tehlikeye atılacağını söyleyen Veteriner Hekim Zeki Selçuk, inek sahibinin izni ile 2 saat süren sezaryen operasyonu sonunda çift başlı buzağının sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini sağladı.
Doğum sancısı çeken ineğin sol karın bölgesinden 25-30 santim boyunda ensüzyon hattı çizilerek yapılan sezaryen sonrası dünyaya gelen buzağının sağlık durumunun iyi olduğu, fakat fazla yaşayamayacağı belirtiliyor. Zor bir doğum dönemi geçiren ineğin ise genel sağlık durumunun iyi olduğu ve bundan sonraki doğumlarında daha rahat bir dönem geçireceği açıklandı. Çift başlı olarak dünyaya gelen buzağının iki ağzı, iki burnu, dört gözü ve ikisi bitişik 4 kulağı bulunurken, tek beyin üzerinden yaşamını sürdürüyor. Köylerinde çift kafalı buzağı doğduğunu haber alan köy sakinleri buzağıya görmek için merak içinde sırada bekledi.
Ayakları üzerinde duramayan ve kafasını taşıyamayan buzağının en fazla bir haftalık ömrü olduğunu açıklayan Veteriner Hekim Zeki Selçuk, iki kafa yapısının da aynı refleksleri sergilediğini belirterek, "Tek beyin üzerinden kafa yapısında bulunan çift organlar normal olarak çalışıyor. Bir kafada göz hareket edince diğer kafada bulunan göz de aynı hareketi yapıyor" dedi.
Meslek hayatında ilk kez böyle bir olay ile karşılaştığını açıklayan Selçuk, "Bu buzağının yaşaması çok zor fakat yaşam süresince buzağı üzerinde araştırmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu.
Mehmet Sarıkaya ise, ineğinin ilk doğumunda böyle bir olay ile karşılaşmasının kendilerini şaşırttığını belirterek, "Veteriner hekimin muayenesi sonrasında ineği kurtarmak için sezaryen yapılması gerektiği bana söylendi. Bende ineğimin yaşaması için sezaryen ile buzağının alınmasına karar verdim. Çift başlı buzağıyı görünce şaşkınlığımı gizleyemedim. Benim kadar köylülerde ilk kez böyle bir olayla karşılaştığımız için şaşırdık" dedi.