ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da, pamuk fiyatlarına tepki için düzenlenen çiftçi eylemi, Şanlıurfaspor tesisleri önünden başladı. Sabah erken saatlerde tesis önünde toplanmaya başlayan çiftçiler, davul-zurna eşliğinde halay çekti. Traktörlerle eyleme katılan çiftçiler, pamuk fiyatlarını düşük açıklayan hükümeti protesto etti.
Çiftçi eylemine, çiftçilik yapan Şanlıurfa DSP 9. sıra milletvekili adayı Hüseyin Bilal de traktörüyle katıldı. Pamuk taban fiyatını az buldukları için meydanlara inmek zorunda kaldıklarını söyleyen Bilal, "Bugün bizim günümüzdür. Açıklanan pamuk taban fiyatını az bulduğumuz için bugün burada toplandık. Traktörlerimizle yollarda yürüyerek pamuk taban fiyatını protesto etmek için yollardayız. Biz DSP olarak tek başına iktidarda olsaydık böyle olmazdı. Bu yalnız benim değil, bütün çiftçilerin tepkisidir" dedi.
Traktörleriyle mitinge katılmak için toplanan çiftçiler, temsili olarak pamuk yaktı. Bazı çiftçiler ise ellerine aldıkları teneke ile "Hükümetin cebi bu teneke gibi deliktir" diyerek teneke çaldı.
Daha sonra Şanlıurfaspor tesisleri önünde toplanan yaklaşık 40 araçlık traktör konvoyu, polis eskortu eşliğinde şehir turu atarken, trafik polisleri uç noktalarda yolu trafiğe kapattı. Traktörlerin şehir turu sırasında Uluslararası İpekyoyu üzerinde yüzlerce araç konvoyu oluştu.
Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nden gelen 45 traktör, şehir trafiğini aksatacağı gerekçesiyle şehre sokulmadı.
"HER DOĞAN ÇOCUK, 10 BİN DOLAR BORÇLA DOĞUYOR"
Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Mehmet Rıfat Akyüz, bundan bir kaç yıl öncesine kadar 4 bin dönüm arazisini pamuk yüzünden borçlanarak sattığını belirterek, "Hükümetten çözümsel ve yatırımsal tedbirler almasını bekliyoruz. Pamuğun partisi yok. Aklın yolu birdir. Bizim kurtarılmaya değil akla ihtiyacımız vardır. Partiler bizlere siyasi vaadlerde bulunuyor. Onlar önce bizim önerilerimize sahip çıksın. Türkiye'de artık 5 yılda değil, 3 yılda 1 seçim yapılıyor. İktidara gelen hükümetler vaatlerini yerine getirsin. Kısa süre sonra yine karşımıza çıkarlar. Çukobirlik anayasayı çiğniyor. Anayasanın 45. maddesinde 'çiftçinin haklarını koruyun' deniliyor. Bunlar çiftçinin hakkını korumuyorlar. Biz bunlar hakkında da dava açacağız. Çukobirlik rastgele fiyat açıklamasın. Türkiye'de daha düne kadar 16 birlik vardı. Bunları limon gibi sıktılar, içini boşalttılar. Çukobirlik'in şimdi 300 trilyon borcu var. Şimdi de Çukobirlik'i alın diyorlar. İçi kurutulan birliği ne yapalım? Dünyada ortak tarım politikası içinde bulunan ülkelerden komşumuz Yunanistan'da çiftçiye 54 sent, Türkiye'de ise 0.5 sent destek veriyorlar. Ondan sonra gidin bu ülkelerle rekabet edin diyorlar. Bu mantıksızlıktır. Beceriksiz bürokratlar yüzünden 2 tane tarım il müdürüne evrakları veriyorlar ve destekleme primini 1 yıl bekliyoruz. Bugün Türkiye'de her yeni doğan çocuk 10 bin dolar borçla doğuyor. Bunlardan para alan emir alıyor. Biz bunlardan kısa sürede kurtulacağız" dedi.
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Eyyüpoğlu ise siyasi miting yapıldığı zaman onbinlerce insanın miting alanını doldurduğunu, ekmek parası için miting alanlarını doldurmadığını belirterek, "Hangi çiftçimizin İsviçre bankalarında paraları var? Ama yukarıdakilerin İsviçre bankalarında paraları bulunuyor. Onlar o paraları alıp Türkiye'deki bankalara getirsinler. Avrupa çiftçisine yapılan destek bizlere de yapılsın. Biz kimsenin uşağı değiliz. 600 sene kendini idare eden Osmanlı'nın çocuklarıyız" diyerek tepkisini dile getirdi.