YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çiftçileirn Borçları Yeniden Yapılandırılmalı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz Türkiye’deki besicilerin sorunları ve çözüm yollarına ilişkin...

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz Türkiye’deki besicilerin sorunları ve çözüm yollarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılmalıdır” dedi.

Tarım sektörünün gerek insanın yeterli ve dengeli beslenmesi, gerek istihdama olan katkısı ile stratejik bir sektör olduğunu söyleyen Yılmaz, tarımın Türkiye için hala ekonomik ve sosyal değeri olan önemli bir sektör olduğunu söyledi. Dünyanın 16'ncı büyük ekonomisine sahip olan Türkiye’nin çiftçisinin, üreticisinin, besicisinin halinin perişan olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

“Tarım sektörü üstü açık bir fabrikadır. En önemli girdileri ise tohumdur, gübredir, ilaçtır, yemdir, mazottur, sulamada ve işletmede kullanılan elektriktir. En önemlisi de el emeğidir, göz nurudur, alın teridir. Gelişmiş ülkelerde tarımsal üretimin yüzde 70’i hayvansal yüzde 30’u ise bitkisel üretimdir. Ülkemizde ise tam tersi yüzde 25’i hayvansal üretim yüzde 75 bitkisel üretim yapılmaktadır. Gelişmiş ülkeler hayvancılık sektörünün stratejik önemini kavramış ve bu öneme uygun politikalar ile hayvancılığın tarım sektörü içindeki payını arttırmışlardır. AK Parti hükümetlerinin yanlış tarım politikaları sonucu; geniş yüzölçümü, farklı ekolojileri, değişik tür ve ırktan hayvan varlığı ile avantajlı bir konuma sahip olmasına rağmen ülke hayvancılığı ve hayvansal ürünler üretimi tehlikeye sokulmuştur. Gelinen noktada ülkemiz ithal ete, süte, ithal kurbanlığa hatta bu sene ithal samana mahkûm olmuştur.”

UCUZ KREDİ, UCUZ HAYVAN DAĞITMAK YETERLİ DEĞİLDİR.

Türkiye topraklarının daha verimli kullanılması ve Türk çiftçisinin refahının artırılmasının doğrudan hayvansal üretimin arttırılmasına bağlı olduğunu belirten Yılmaz şöyle devam etti:

“Yılda 1 veya 2 dönemlik gelir sağlayabilen Türk çiftçisi ancak hayvancılık sayesinde sürekli bir gelire kavuşabilecektir. 2002 yılında 1 litre ham süt ile 2,5 kg kesif yem alınabiliyordu.Tarımın girdisi olan mazotta da durum aynıdır 2002 yılında 1 litre mazot için 2 litre ham süt satması yeter iken bugün 7 litre ham süt satması gerekiyor. Pancar üretimi besicilikle çok yakından alakalıdır. Gerek melas, gerekse pancar küspesi besicimiz için altın değerindedir. 2002 yılında 1 litre mazot için Şeker fabrikasında 10 kilogram pancar teslim etmesi yeterliyken, bugün için 35 kilogram pancar teslim etmesi gerekiyor. Üreticimiz zarar etmekte, tüketicilerimiz de pahalı tükettiğinden şikayet eder durur. Bugün olduğu gibi yetkililer bu sorunun çözümü için kalıcı, köklü çözümler yerine günü birlik günü kurtarıcı ve palyatif tedbirleri tercih ederler ise ülkemiz ithal ete, süte canlı hayvana hatta samana mahkum olur. Özellikle hayvansal üretimi teşvik etmek için ucuz kredi, ucuz hayvan dağıtmak yeterli değildir. Gerçek teşvik, hayvan üretimi karlı kılacak ekonomik ortamı sağlamaktır. Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılmalıdır.Konu önemlidir ve acil çözüm beklemektedir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler