YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çiftçiler Makineli Modern Tarımla Tanışacak, Ürün Yelpazesi Genişleyecek

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kabadüz ilçesinde makineli modern tarımı hayata geçirerek, ilçedeki ürün yelpazesini artırmak...

Çiftçiler Makineli Modern Tarımla Tanışacak, Ürün Yelpazesi Genişleyecek

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kabadüz ilçesinde makineli modern tarımı hayata geçirerek, ilçedeki ürün yelpazesini artırmak için çalışmalara başladı.

Çalışmalar kapsamında Kabadüz Kaymakamı Engin Avcı, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali İslam, Yrd. Doç. Dr. Atnan Uğur, Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özbay Dede, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Samet Eker ve İlçe Ziraat Odası Başkanı Özcan Aydın Kabadüz ilçesinin Kirazdere köyü ve Turnalık Yaylası’na tarım arazilerine yönelik inceleme gezisi düzenledi.

Kabadüz’de bir hafta içerisinde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Kabadüz Kaymakamlığı ve Kabadüz Ziraat Odası Başkanlığı işbirliğiyle modern tarım makineleriyle tarlalar sürülmeye başlayacak.

Prof. Dr. Ali İslam, ilçede sebze ve üzümsü birçok türünün yetişebileceği alanların var olduğunu gördüklerini söyledi. Bölgede kırsal turizme yönelik çalışmaların yapılabileceğini belirten İslam, “Özellikle çilek, mavi yemiş, ahududu, böğürtlen türleri bölgede özellikle turizm alanında kırsal turizme yönelik olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Çambaşı Yaylası’nın daha aktif olarak kullanılmasına paralel olarak bu ürünlerin daha da ekonomik değer getireceğini düşünüyorum. Özellikle bölgenin hâkim ürünü fındıkla karşılaştığımız zaman oldukça yüksek gelir elde edilir” dedi.

Yrd. Doç. Atnan Uğur, “Geniş arazileri eskiden olduğu gibi yeniden tarım arazisi olarak canlandırmak istiyoruz. Çok geniş alanlardan oluşan tarım alanımız yok. Bizim ürettiğimizi bölgemizde tüketmek amacımız olsa yine bölgenin ekonomisine bir katkıda bulunabiliriz. Büyük şehirlere göç nedeniyle küçük alanlarda üretim yapılıyor ve verim düşüyor. Bu sebeple insanlar üretim yapmaktan vaaz geçmelerine sebep oluyor. Bunu önlemek köye dönüşü artırmak için teknik şartları iyice uygulayarak verim arttırılabilir ve insanlar üretime tekrardan dönebilirler. İnşallah burada yapacağımız çalışmalarla üretimlerde verimliliği artırıp bölgede ürün desenine alternatif ürünler sunarak katkıda bulunabiliriz” diye konuştu.

Yrd. Doç. Özbay Dede, “Ordu’da ilk defa bu yıl patates dikim ve söküm makinesini patates tarımına kazandırmış olacağız. Bu konuda bizlere Kabadüz Kaymakamlığı ve Kabadüz Ziraat Odası yardımcı oluyorlar. Onların önderliğinde bir hafta içerisinde patates dikim ve söküm makinemiz gelecek. Üreticilerimiz artık 50-100 metre kare arazilerde patates üretme yerine 10-20-30 dönüm araziyi traktörle işleyecek tohumunu makineyle dikmiş olacak. Yine ilçede patates üretimi artarsa boğaz doldurma ve çapa makinesini de getireceğiz. Kısaca patates üreticisi elini hiç şeye vurmadan sadece tarım aletlerini kullanmak suretiyle tarladan sürümünden söküp çuvala dolduruncaya kadar olan süreci makinelerle yapacak” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler