HABER

Çiftçiler, süs bitkiciliğine yöneliyor

Çiftçiler, süs bitkiciliğine yöneliyor

SAKARYA (İHA) - Sakarya'nın Pamukova İlçesi'nde çiftçiler, yetiştirdikleri ürünlerin maliyeti kurtarmaması üzerine alternatif ürün yetiştirmeye yöneldi. Sakarya'nın en verimli ovalarından olan Pamukova'da sebze ve meyve üretimi yaparak geçimini sağlayan çiftçiler, ürünlerin maliyeti kurtarmaması üzerine alternatif ürün yetiştirmeye başladı. Köylülerin çıkış noktası aradığını gören dış mekan süs bitkisi üretimi yapan firmaların, köylüleri ikna ettikten sonra projeleri uygulamaya koyduğunu söyleyen Natural Peyzaj Satış ve Düzenleme Sorumlusu Bünyamin Durukan, "Çeşitli firmalar tarafından köylülerin arazileri 3 yıllığına kiralandı. Köylülerle firmalar ortak üretime başladı. Seralarda üretilen fideler, saksıya dikildikten sonra verimli arazilere taşınarak yetiştiriliyor. Köylünün yetiştirdiği süs bitkilerini ise firmalar pazarlıyor" dedi.

Bölgede ilk etapta 30 çeşit bitki üretimi yapılacağını kaydeden Durukan, "Dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği son günlerde önemli bir pazar edindi. Firmalar da yeni araziler bulmaya çalışıyor. Köylüler de bu işe sıcak bakıyor. Çünkü ürettikleri sebze ve meyveler maliyeti kurtarmıyor. Biz onlara süs bitkisi üretmelerini teklif ettik, onlar da kabul etti. Şimdi bahçelerinde sebze-meyve yerine süs bitkisi yetiştiriyor. Pazarlama sıkıntımız da yok. Çünkü Türkiye'de bu konuda çok büyük açık var. Süs bitkilerinin yüzde 70'lik kısmı ithal ediliyor. Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu'ya pazarlamak en büyük hedefimiz" şeklinde konuştu.

Kendisi de bir çiftçi olan Pamukova'nın Çardak Köyü Muhtarı Ayhan Köse, köylülerin ürettiği ürünün para etmediğini, bu nedenle kendilerine önerilen projeye olumlu baktıklarını söyledi. Muhtar Köse, "İlçemizde dış mekan süs bitkisi üretimi için köylü-şirket işbirliğiyle 3 yıllık bir proje başlatıldı. İlk etapta 30 çeşit bitki üretiliyor. 3 yıl sonunda satışa sunulacak. Yer kiralayan firmalar köylüye fide başına para ödeyecek. Ürünleri çiftçiler yetiştirirken pazarı ise firmalar buluyor. Tek sıkıntı fide üretimi, fide olursa köylü yetiştirir" dedi.

En Çok Aranan Haberler