Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, 2012 yılı Mazot, Kimyevi Gübre Toprak Analizi Desteklemesi (MGD) ödemelerinin başladığını belirtti.
Makamında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, ilde tarım ve hayvancılığın yaygınlaştırılması ve çiftçilerin kazanması amacıyla bitkisel ve hayvansal ürünlere desteklemede bulunduklarını belirtti. Bitkisel üretimi desteklemek amacıyla, kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçilerin 2012 yılına ait mazot, gübre ve toprak analizi desteği ödemelerine 28 Şubat 2013 tarihinden itibaren başladıklarını belirten Altuner, “İlimizde ağırlıklı olarak üretimi yapılan hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için çiftçilerimize dekar başına mazot için 4 TL, gübre kullanımı için 5 TL, toprak analizi desteği için ise 2,5 TL verilmiştir. İlde çiftçi kayıt sistemine bağlı olan 31 bin 827 çiftçimize toplam 22.570.288,78 TL MGD ödemeleri yapılmıştır” dedi.
“EKMEK İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN OKULLARDA EĞİTİMLER DÜZENLENECEK”
Ekmek israfının dünyada çok önemli bir konu haline geldiğini belirten Altuner, 7 milyar nüfusa sahip olan dünyanın, yaklaşık 870 milyona yakın insanının açlıkta sefalet çektiğini söyledi. Bu nüfusun büyük bir çoğunluğunun açlıktan öldüğüne dikkat çeken Altuner, bunu engellemenin yolunun, gıda israfını önlemek ve gıda sıkıntısı yaşayan insanların, bu paydan faydalanmalarını sağlamak olduğunu belirtti. Ekmek israfını önlemek amacıyla ciddi anlamda mücadele etmenin gerekliliğine dile getiren Altuner, “İnancımızda ekmek, bir nimet olarak görülüyor. Bu çerçevede bizim ekmek israfını önlemek için ciddi mücadele etmemiz gerekiyor. Bu konuda hepimize görevler düşüyor. Bu konu ile ilgili okullarda eğitimler vereceğiz ” dedi.
Türkiye’de günde 6 milyon, yılda ise 2.1 milyar ekmeğin israf edildiğine dikkat çeken Altuner, “İsraf edilen ekmeğin bütçe karşılığı 1.5 milyar TL. Bu oran, Türkiye’nin yılda ihraç ettiği buğdaydan, undan elde ettiği ihraç geliriyle eş değerdedir. Biz eğer bu ekmek israfıyla mücadele ederek, bunun üstesinden gelip ekmek israfını önleyebilirsek yılda 80 tane hastane, onlarca köprü, 500 kilometre yol, on binlerce konut, 500 okul inşa edebiliriz” ifadelerini kullandı.
İlde de ekmek israfıyla ilgili ciddi sıkıntıların yaşandığını belirten Altuner, şöyle konuştu:
“Toplum olarak bununla ortak mücadele etmemiz ve ekmeğe inancımız gereği nimet olarak tekrardan sahip çıkıp, israfını engellememiz gerekiyor. Bu çerçevede Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü destekleri ile birlikte tüm okullarımızda ekmek israfını önlemeyle ilgili eğitim çalışmaları başlatıyoruz. Bu eğitim çalışmaları çerçevesinde özellikle ilköğretim okullarındaki çocuklarımıza, ekmek israfının önlenmesi hakkında eğitim vermeyi planlıyoruz”
FİDAN DİKİMİNE 350 TL DESTEKLEME
Mart ayının gelmesi ile birlikte arazilere ve tarlalara fidan dikimi ile ilgili aktivitelerin başladığını belirten Altuner, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sertifikalı fidan kullanımı halinde çiftçilere 10 dekar ve üzeri bahçe tesislerine 350 TL’ye ulaşan desteklemelerde bulunduğunu söyledi.
Çiftçilerimizin mutlaka bu desteklerden faydalanmaları gerektiğini ifade eden Altuner, “Çiftçilerimiz, çarşı pazarda satılan hastalıklı fidanlar yerine ile ve ilçelerdeki tarıma müracaat ederek sertifikalı fidan almalarını istiyoruz. Böylece hem çiftçilerimiz kazanmış olacak hem de çevremiz, ağaçlanmış ve yeşillenmiş olacaktır” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz