HABER

Çiftçilere İyi Tarım Uygulaması desteği uyarısı

Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın Doğan, 17 Eylül 2017 tarihinde başlayan “İyi Tarım Uygulamaları (İTU)” desteği başvurularının, 30 Mart 2018 Cuma günü mesai saati sonunda tamamlanacağını duyurdu.Üreticilerin başvurularını bağlı bulundukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine yapmaları gerektiğini hatırlatan Doğan, aksi takdirde çiftçilerin destekten faydalanmalarının mümkün olamayacağını söyledi.Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihtiyacının önemli bir kısmının Çukurova’dan karşılandığını ifade eden Doğan, Adana’daki çiftçilerin tamamının iyi tarım uygulamaları kapsamına alınması için çalıştıklarını kaydetti.İyi tarım yapan üreticilere bankalardan yüzde 4 faizle kredi kullanma imkanı sunulduğunu dile getiren Mehmet Akın Doğan, “İyi tarım uygulamaları ile çiftçiye dekar başına meyve ve sebzede bireysel sertifikasyona 50 lira, grup sertifikasyonuna 40 lira, süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkilerde 100 lira, grup sertifikasyonuna 80 lira, örtü altı üretimde 150 lira destek sağlanıyor.

Çiftçilere İyi Tarım Uygulaması desteği uyarısı

Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Mehmet Akın Doğan, 17 Eylül 2017 tarihinde başlayan “İyi Tarım Uygulamaları (İTU)” desteği başvurularının, 30 Mart 2018 Cuma günü mesai saati sonunda tamamlanacağını duyurdu.
Üreticilerin başvurularını bağlı bulundukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine yapmaları gerektiğini hatırlatan Doğan, aksi takdirde çiftçilerin destekten faydalanmalarının mümkün olamayacağını söyledi.
Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihtiyacının önemli bir kısmının Çukurova’dan karşılandığını ifade eden Doğan, Adana’daki çiftçilerin tamamının iyi tarım uygulamaları kapsamına alınması için çalıştıklarını kaydetti.
İyi tarım yapan üreticilere bankalardan yüzde 4 faizle kredi kullanma imkanı sunulduğunu dile getiren Mehmet Akın Doğan, “İyi tarım uygulamaları ile çiftçiye dekar başına meyve ve sebzede bireysel sertifikasyona 50 lira, grup sertifikasyonuna 40 lira, süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkilerde 100 lira, grup sertifikasyonuna 80 lira, örtü altı üretimde 150 lira destek sağlanıyor. Çiftçilerimizin bu fırsattan yararlanmasını istiyoruz. Son günlerde yaşanabilecek yoğunlukları göz önüne alarak başvurularını biran evvel yapmaları kendilerinin yararlarına olacaktır” dedi.
Ürünün ekilmesinden sofraya gelene kadar tüm üretim ve pazarlama aşamalarını kapsayan İTU’nun güvenli gıda tüketimi açısından oldukça önemli olduğunun altını çizen YZO Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu uygulama ile üreticinin kazancı ve rekabet gücü arttığı gibi tüketicilerin de sağlığının korunduğunu dile getirdi.
Uyulama ile çiftçinin ürettiği mahsulün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından “İyi Tarım Ürünü Sertifikası” ile belgelendirildiğini açıklayan Doğan, üreticilerin üretim kararını vermeden önce “Toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi, sürdürülebilir su kaynaklarının varlığı, arazinin ilk kullanımı, parazit ve diğer asalaklarla bulaşık olması ve bitişik alanlara etkisi” dikkate alarak risk değerlendirilmesi yapması gerektiğini ifade etti.
İyi tarım yapmaya karar verdikten sonra gerekli işlemleri yerine getirmek üzere yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurulması gerektiğini anımsatan Doğan, şunları söyledi:
“Üretim sırasında yapılan bütün işlemler kayıt altına alınmalı ve daha sonra yapılacak kontroller için saklı tutulmalıdır. Bu kayıtlar; ürün çeşidi, bulunduğu coğrafi bölge, gübre uygulama zamanı, uygulama nedeni, teknik izin, kullanılan kimyasalın ticaret ismi ve miktarı, uygulama aleti, operatörün ismi ve uygulama zamanından kaç gün sonra hasat yapılması gerektiği, sulama zamanı, yöntemi ve miktarı gibi bilgileri içermelidir.”
Mehmet Akın Doğan, İTU ile üretilen ürünlerin tüketicinin daima tercih edeceği güvenilir gıdalar olduğunu vurgulayarak, “İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmeliğine (İTUD) göre 2017’de üretim yapmış, hasadını gerçekleştirmiş ve yetkilendirilmiş kuruluşlarca düzenlenmiş İTU Sertifikasına sahip olanlara ve Örtü Altı Kayıt Sistemi’nde (ÖKS) kayıtlı olanlara desteğe tabi alan hesaplanarak ödenecek. Unutmamalıdır ki İTU sertifikası ürünün markası olacaktır” diye konuştu.
YZO Başkanı Doğan, çiftçilerin 30 Mart mesai bitimine kadar, söz konusu destek için “İyi tarım sertifikası, sertifikasyon kuruluşunun verdiği teknik ek, ek 6, Tarım Müdürlüğü’nde doldurulan başvuru dilekçesi, destekleme talep formu” ile başvurularını geciktirmeden gerçekleştirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler