Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Kaymakamlık ve İl Özel İdaresiyle ortaklaşa hazırlanan bir projeyle 5 çiftçiye toplam 55 baş Saanen keçisi dağıtıldı.
İlçenin Hayvan Pazarında, kişi başına 10 keçi ve birer baş teke dağılırken, hayvanlar için yüzde 50 destek sağlandığı açıklandı. Çanakkale’den getirilen Saanen keçileri vatandaşlara dağıtıldı. Ormana zarar vermeyen Saanen keçilerinin yüksek süt verimine sahip oldukları açıklandı. Kaymakam Ali Uslanmaz, orman alanlarının hayvanlara açıldığını anlatırken, ormanda otlayan hayvanların yangın tehlikesini da azalttığını kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Dursun Okur da, ilçede hayvancılığı geliştirmek istediklerin söyledi.
Hayvancılığın gelişmesini istediklerini anlatan Kaymakam Ali Uslanmaz, “Şimdi bilgimiz gibi Balıkesir Türkiye’nin tarım ve hayvancılıkta en önemli ili. Önceden ormana keçi ve hayvanın sokulması yasaktı. Ormana zarar veriyor diye. Oysa anlaşıldı ki hayvanlar ormandan uzaklaştırıldıkça yani ormandan insanları hayvanları uzaklaştırdıkça orman varlığında azalma, yangınlarda artış olmuştur. Hem orman varlığını korumak, hem de bölgenin hayvan varlığını geliştirmek amacıyla kaymakamlığımız ve devletimiz bir proje başlattı. Burada Saanen keçileri, süt verimleri çok yüksek hayvanlar. Bunları vatandaşlara dağıtıyoruz. Yarısını devlet destekli. Yarısını da vatandaş veriyor. Bura da, bilindiği gibi mera ve otlaklar azalınca ormanlarda orman alanlarının açılması gündeme geldi. Burada iki tane proje birleşmiş oldu. Hem ormanlar vatandaşa, halka açılmış oldu. Hem de hayvancılığın artırılması gündeme geldi. Biz de, Burhaniye de bu vatandaşlarımıza bu hayvanları keçileri getirerek tanınmasını sağladık. Öyle zannediyorum ki yörede bundan sonra daha çok keçi ve hayvan varlığı olacak. Orman yangınları azalacak. Vatandaşlarımız da daha fazla gelire sahip olacak. Keçi ve koyun ormana girmeyince orman varlığının altında kuru otlar oluşmakta. Yani tüketilmediği yenilmediği için bu otlar da zamanla kurumakta ve yangına çok hassas hale gelmektedir. Yani bir yıldırım düşmesiyle, hatta kırık camlarla yangınlar ortaya çıkmaktadır. Bu hayvanlar oradaki otları yiyerek hem beslenecekler. Hem de orman yangınlarını önlemiş olacaklar” şeklinde konuştu.
Saanenleri önceden tanıdığını anlatan Mustafa Orhon da, “Daha önceden Balıkesir Burhaniye de Saanen yetiştiriciliği yapıyordum. İlçe tarımımızın da böyle bir desteklemesinden yararlanmak istedim. 10 tane dişi bir erkek desteğinden yararlanarak bu gün de o hayvanlarımızı teslim aldım. Hayvancılık yapmak isteyenlere arkadaşları tavsiye ederim. Saanen cinsi ormanlarımıza zarar vermeyen daha rahat bakılabilecek bir hayvan çeşidi olduğu için tavsiye ederim. Ben daha önce den Saanen yetiştiriciliği yaptığım için memnundum. Süt verimi de yüksek olduğu için bu hayvanı tercih ettim” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü dursun Okur da, “İlçemizde Saanen keçiciliği üreticiliği zaten mevcut durumda. Amacımız, bunu daha da geliştirmektir. Aynı zamanda ormanlardaki keçi varlığını da artık devletimizin politikası buna yabancı değil. Bunu geliştirmek istiyoruz. Çiftçilerimiz bu gün dağıttığımız hayvanlardan çok memnun kaldılar. Devlet destekli yüzde elli süspansiyonlu. İnşallah bu projeyi daha da geliştirerek hayvancılığıma katkı sağlamak istiyoruz” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz