HABER

Çiftçiye iyi haber

ANKARA (İHA) - Çiftçinin büyük umutla beklediği Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ödemeleri önümüzdeki haftadan itibaren ödenmeye başlanacak. DGD ödemeleri dekar başına 10 milyon liradan 13.5 milyon liraya çıkartılırken, ödemelere esas arazi üst sınırı da 200 dekardan 500 dekara çıkartıldı.

Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri için Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp bugün Hazine Müşteşarlığı'nda biraraya geldiler. İki Bakan'ın görüşmesinin ardından yapılan açıklamada, Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin önümüzdeki haftadan itibaren yapılacağı kaydedildi. Toplantıda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndaki denetim çalışmalarının tamamlanmasıyla belirlenecek Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri konusunda gerekli bilgilerin Hazine Müsteşarlığı'na gönderilmesi, Hazine Müsteşarlığı'na belgelerin ulaşmasından sonra da iller için ödeme kriterlerinin tespit edilmesi ve bunun sonucunda da DGD ödemelerinin önümüzdeki haftadan itibaren başlanılması konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, 57. Hükümet'in tarım konusuna büyük önem verdiğini kaydederek, "Hükümetimizce yapılan tarım reformuyla şimdiye kadar çiftçimize ulaşmayan tarımsal destekler konusuna da köklü bir çözüm getirilmiş bulunmaktadır. Ekonominin güçlenmesi, tarım sektörünün güçlenmesine bağlıdır. DGD kapsamında sağlanan çiftçi destekleri, ekonomik canlanma için de önem taşımaktadır. Destekler tarım sektörünün yanı sıra esnaf ve sanaktara da yansıyacak, ayrıca tarıma dayalı üretici sektörlerin ve diğer reel sektörün üretim ve ihracat imkanlarını geliştirecek. Buna ek olarak tüketicinin alım gücünü artıracaktır" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp ise bir yıl kadar önce başlayan DGD Projesi'nin gelişmesinin devam edeceğini belirterek, "Çiftçimize destekler bundan böyle kalıcı ve planlı hale gelecek. Çİftçimizin emeğinin karşılığı doğrudan ödeme şeklinde kendisine bizzat yapılacaktır" dedi. Oluşturulan kayıt sistemiyle Türk tarımının gerçek fotoğrafının çekildiğini vurgulayan Gökalp, "Böylece gelecek yıllarda da çiftçilerimize hakettikleri ölçüde desteğin sağlanması, üretim planlamasının çiftçilerimizle birlikte oluşturulması, üretilen ürünün değer fiyatından pazar bulması ve satılması, geçmişte ithal edilen ürünlerin içeride daha fazla üretilmesi imkanı doğacaktır" şeklinde konuştu. Gökalp ayrıca, üretim planlamasının temel problemlerinden olan 'ürünün ihtiyaç kadar üretilmesi' ilkesinin de hayata geçirilebileceğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler